Det ville være let, hvis du bare kunne trykke på en knap på dit kamera og dit objektiv, og så ville du være sikret skarpe billeder, hver gang du trykkede på udløseren.
Desværre er det ikke helt sådan. I denne artikel kan du læse, hvad billedstabilisering er, og hvordan det virker – samt hvilke typer, der findes på markedet.
Hvad er billedstabilisering?
Billedstabilisering er en funktion i dit kamera eller objektiv, som kompenserer for rystelser og giver dig skarpe skud ved længere lukkertider end ellers.
Billedstabilisering er dermed en uvurderlig hjælp – især når du fotograferer med de lange brændvidder, hvor objektiverne ofte er tunge.
På brændvidder over 150 mm vil selv den mindste rystelse være tydelig at se, hvis du fotograferer håndholdt uden stabilisering.
Ofte vil billedstabiliseringen give dig mellem tre og fire blændetrin ekstra, hvilket vil sige, at du fx kan skyde på 1/30 sekund i stedet for 1/250 sekund med et objektiv på 250 mm – og stadig få skarpe billeder.
Læs også: Skal jeg vælge systemkamera eller spejlreflekskamera

Det er især, når du fotograferer håndholdt, at billedstabilisering kan hjælpe dig til skarpere billeder.
© ShutterstockFindes der forskellige typer billedstabilisering?
Ja, kameraproducenterne tilbyder forskellige teknologier, og nogle er mere avancerede end andre.
Forskellene på versionerne i praksis er dog så små, at det er vigtigere at kigge på billedkvalitet ved høj og lav ISO, funktioner, ergonomi og autofokus, hvis du skal købe kamera.
Her er forskellene mere afgørende for, om du kommer hjem med optimale billeder. I hovedtræk er der to forskellige typer af billedstabilisering:
Billedstabilisering på sensoren
Når billedstabilisering i sensoren er slået til, så forskydes hele sensoren i op til fem planer for at kompensere for kamerarystelser.
De bedste kameraer gør det muligt at skyde ved 5,5 gange længere eksponeringstrin.
En stor fordel er, at stabiliseringen er aktiv, uanset hvilket objektiv der bruges – og du behøver ikke betale ekstra for at få et objektiv med stabilisator. Denne type findes hos Canon EOS M og RF, Fujifilm, Nikon Z, Olympus, Panasonic, Pentax og Sony.
Læs også: Få helt nye vinkler på dine mobilfotos

Flere mærker, herunder Pentax, har billedstabilisering på billedchippen.
© PentaxBilledstabilisering i objektivet
Når billedstabilisering i objektivet er slået til, så forskydes en linse i objektivet i op til fire planer for at kompensere for kamerarystelser.
Enkelte objektiver gør det muligt at skyde ved fem gange længere eksponeringstrin.
Fordelene er, at stabiliseringen kan optimeres efter det givne objektiv, lange teleobjektiver får bedre stabilisering, og stabiliseringen kan ses i søgeren.
Denne type findes hos Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Sigma og Sony E.

Stabilisering i objektivet er også ganske udbredt, fx hos Sony.
© SonyHvad er dual billedstabilisering?
Hvis både dit kamera og dit objektiv har billedstabilisering, kan det minimere rystelser endnu mere, hvis du slår begge til på samme tid. Her er der tale om dual billedstabilisering.
Flere producenter, fx Olympus og Sony, er begyndt både at have stabilisering på sensoren i deres systemkameraer og i udvalgte objektiver. Det giver helt op til seks gange længere eksponeringstrin.
Når den dobbelte stabilisering arbejder, vælger kameraet automatisk de bedste korrigeringsfunktioner fra den ene type og kombinerer den med de bedste funktioner fra den anden type.
Forskellige indstillinger
Mange større tele- og zoomobjektiver, som har indbygget billedstabilisering, har typisk tre indstillinger, som bruges under forskellige forhold. De har hver sin styrke i forhold til, hvordan du bevæger kameraet under optagelse. Nogle få meget dyre teleobjektiver kan have flere valg. Her kan du se indstillingerne hos Canon, Nikon og Sony. Andre mærker har lignende indstillingsvalg.
Hos Canon er indstillingen Mode 1 fx tiltænkt statiske motiver, mens de to andre er gode til motiver i bevægelse. 2 vælges, når du skal panorere ved actionfotos. 3 kompenserer både horisontalt og vertikalt, og stabiliseringen er først aktiv, når du trykker på udløserknappen.
Nikon har typisk to indstillinger at vælge mellem. NORMAL kan bruges i langt de fleste tilfælde. ACTIVE bruges, hvis underlaget bevæger sig, fx i en bil. Indstillingen SPORT findes på nye, store teler og er til panorering.
Hos Sony er MODE 1 den normale indstilling, da den kompenserer for de mest almindelige rystelser. MODE 2 kompenserer for kamerarystelser ved panorering med motiver i bevægelse, fx en bil. MODE 3 hjælper dig til at få skarpe billeder, når du fotograferer motiver, der bevæger sig uforudsigeligt, fx ved sport.