Olympus OM-D E-M10 II

Valg af kameratype kan være svært.

© Olympus

Skal jeg vælge systemkamera eller spejlreflekskamera?

Skal du for alvor skyde gode billeder, er der ingen vej uden om et godt spejlrefleks- eller systemkamera. Begge kameratyper har udskifteligt objektiv og tager billeder af meget høj kvalitet – så hvad skal du vælge?

15. december 2017 af Poul Siersbæk

Når de gode billeder skal tages, er det væk med mobiltelefon og kompaktkamera. I stedet skal der et solidt spejlreflekskamera eller systemkamera på bordet. 

I nogle tilfælde sidder præcis de samme sensorer og processorer i både spejlreflekskamera og tilsvarende systemkameraer. 

Her kan du se nogle af de vigtigste fordele ved hver kameratype.

Spejlreflekskamera

Spejlreflekskamera

I et spejlreflekskamera reflekteres lyset op i søgeren via et prisme.

© Pentax

I spejlreflekskameraet spejles det lys, der kommer ind i kameraet gennem objektivet, op i et prisme, hvor det sendes tilbage til okularet som et søgerbillede. Du ser altså motivet direkte. Når billedet tages, vippes spejlet op, og lyset rammer sensoren og danner et billede.

Søgeren: Du ser motivet med dine egne øjne gennem den optiske søger, og ikke mindst i svagt lys er det en stor fordel. Billedet står rent uden flimren.

Autofokus: Spejlrefleks er stadig marginalt bedst, når det gælder autofokus, men de mest avancerede systemkameraer er under de fleste forhold lige så gode i dag.

Gode begyndermodeller: De billigste spejlreflekskameraer er bedst udstyret. De har fx søger. Det har de mindste og billigste systemkameraer ikke. Her er du henvist til skærmen.

Objektiver og tilbehør: Canons og Nikons spejlreflekssystemer er stadig uovertrufne, selv om systemkameraerne er kommet ganske godt med på objektivfronten.

Systemkamera

Systemkamera

Systemkameraer har intet spejl.

© Sony

I systemkameraet rammer lyset sensoren, og herfra går billeddata videre til kameraets elektroniske søger. Autofokus foregår også ved at analysere de data, der rammer sensoren.

Søgeren: Den elektroniske søger viser lys, farve og kontrast, præcis som det bliver på billedet. Også ansigtsgenkendelsen kan ses.

Optagehastighed: Mange nye systemkameraer kan tage hurtigere billedserier end tilsvarende spejlreflekskameraer.

Lydløs: En del systemkameraer kan indstilles til elektronisk lukker, så de kan optage fuldstændigt lydløst.

Vægt og størrelse: Kameraerne er mindre og lettere, da den elektroniske søger er langt mindre end prismet og spejlsystemet.

Find flere svar i Brevkassen

I Brevkassen i magasinet Digital FOTO svarer vi på dine spørgsmål om kamera, teknik og fotografi. 

Spørgsmålet om hvad disse kameratyper kan er fra Brevkassen i magasinet Digital FOTO 14/2017. 

Her får du også svar på, hvad bit-værdien betyder for dit billede og hvorvidt du skal vælge blænde F1.4 eller F2.0. Du kan også få gode råd til hvordan du tager flotte billeder af dit hus.

Tegn abonnement, og læs hele bladet med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...