Hvis du er interesseret i fotografi, er der stor sandsynlighed for, at du er stødt på ordet systemkamera eller på betegnelsen "digitalt spejlreflekskamera", som også har den engelske forkortelse, "DSLR".
Men hvad betyder begreberne, og hvad er forskellen på de to slags kameraer? Alt det og meget mere får du svar på i artiklen her, hvor du også får vores tips, hvis du overvejer at købe dit første kamera.
- Forskellen på system- og spejlreflekskamera
- Sådan virker kameraerne
- Skal man vælge et spejlreflekskamera?
- Hvilket systemkamera skal du gå efter?
- Hvilket mærke inden for systemkameraer er bedst?
> Bliv en bedre fotograf Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Forskellen på system- og spejlreflekskamera
Den helt store forskel på de to typer kameraer er spejlet, for begge kameraer har nemlig en digital sensor, som sidder bagerst i kamerahuset.
Et spejlreflekskamera er udstyret med et helt system af spejle og prismer, som sørger for, at du kan kigge direkte ud gennem kameraets objektiv, når du kigger i kameraets optiske søger.
På systemkameraet er der ikke noget spejl, så det du ser, når du kigger i søgeren, er det samme, som det kameraets sensor ser, og det giver flere, forskellige fordele.
Spejlreflekskameraet kan nemlig ikke vise dig præcis, hvordan det endelige billede bliver, når du kigger i søgeren, fordi det udelukkende ser, hvad objektivet ser ved hjælp af spejlene.
Dine billeder kan derfor hurtigt ende med at blive for lyse eller for mørke, når du fotograferer med et spejlreflekskamera, uden at du lægger mærke til det, mens du fotograferer.
Du sparer altså tid, når du ikke hele tiden behøver at tjekke på kameraets skærm, at billederne blev gode nok, hvis du ikke havde et øje på lysmåleren, mens du fotograferede.
Der findes både analoge og digitale spejlreflekskameraer, og forkortelsen DSLR står for "digital single-lens reflex". Reflex henviser til den refleksion, som kameraets spejl kaster, der gør det muligt for dig at se, hvad objektivet ser igennem søgeren.
Både spejlreflekskameraer og systemkameraer fås med både APS-C-sensor og full-frame-sensor.
> Læs mere om sensorstørrelser her.
Sådan virker kameraerne
Når du trykker på udløserknappen på et spejlreflekskamera, klapper spejlet op, og lukkeren åbnes.
Det lys, der kommer ind gennem objektivet, rammer så sensoren, og dermed bliver billedet skabt.
Når sensoren er blevet eksponeret for lys, falder spejlet tilbage, så du igen kan se motivet gennem søgeren.
Har du valgt en lukkertid på mindre end et sekund, sker det så hurtigt, at du ikke når at opfatte, at søgeren bliver sort.
Hvis du derimod skyder med et systemkamera, er der ikke noget spejl, der skal nå at komme af vejen, inden kameraet tager billedet, og derfor vil du kunne følge dit motiv helt uden søgeren bliver sort, mens du tager billeder.
Flere spejlløse systemkameraer kan også tage flere billeder med langt hurtigere lukkertider.
> Læs også: Få den rigtige lukkertid med Auto-ISO
Skal man vælge et spejlreflekskamera?
Tidligere var spejlreflekskameraet det bedste på markedet, som slog andre typer af kameraer med flere længder.
Det var højere kvalitet end andre kameratyper, og det var mere driftssikkert, med bedre beskyttelse mod vejr og vind.
Sidst men ikke mindst udviklede kamerafabrikanterne hele tiden nye og spændende modeller af spejlreflekskameraer.
I dag er der imidlertid ikke meget tvivl om, at systemkameraerne er det eneste rigtige valg, for både nye og øvede fotografer.
> Læs vores sammenligning af spejlrefleks- og systemkameraer her.

Det er en god idé at begynde med et billigt spejlreflekskamera og en kitoptik og først opgradere til dyrere udstyr, når du er fortrolig med kameraet og dets funktioner.
© ShutterstockHvilket systemkamera skal du gå efter?
De fleste vil gerne have de bedste forudsætninger for at fotografere, og mange går derfor ud og køber det dyreste systemkamera og det største objektiv i den tro, at det giver de bedste billeder.
Men det er ofte ikke tilfældet, for de professionelle systemkameraer rummer så mange indstillinger og funktioner, at det kan være fuldstændig uoverkommeligt for en begynder at sætte sig ind i.
Er du først for nylig begyndt at fotografere, anbefaler vi derfor, at du starter med et billigt systemkamera og det objektiv, der følger med. Du kan nemlig sagtens få flotte billeder uden at kaste en formue efter udstyret.
Desuden har begyndermodellerne nogle gode automatiske programmer, der kan hjælpe dig på vej, mens du lærer dit kamera at kende.
Hvilket mærke inden for systemkameraer er bedst?
Der findes mange forskellige producenter af systemkameraer, men de dominerende er Canon, Nikon og Sony– og med god grund.
Du får meget kamera for få penge hos disse mærker, og udvalget af objektiver og andet tilbehør er stort og let at anskaffe.
Et godt bud på et systemkamera i begynderklassen, som du også kan udvikle dig med, er et Nikon Z 50, det vandt også vores test af begyndersystemkameraer.
Det er behageligt at arbejde med, er udstyret med en sikker autofokus og er billigt at anskaffe.
> Læs vores test af billige systemkameraer her.
I sidste ende er det dog et spørgsmål om smag, hvilket systemkamera du vælger, og hvilken fabrikant du måske har brugt før.
Har du fx været vant til at bruge en Sony mobiltelefon, vil du måske have nemmere ved at lære at bruge et systemkamera fra samme mærke.

Nikon Z 50 er et godt systemkamera til begynderen, da det er til at betale og samtidig rummer mulighed for, at du kan udvikle dig som fotograf.
© Nikon