Hvad er et spejlreflekskamera

Hvad er et spejlreflekskamera, og hvilket skal jeg købe? Det får du svar på i artiklen her. 

© Shutterstock

Alt du skal vide om spejlreflekskameraer

Vil du opgradere til et spejlreflekskamera, eller står du måske over for dit allerførste kamerakøb? Her er det vigtigste, du skal vide om digitale spejlreflekskameraer. Vi kommer også med vores råd til, hvad du skal kigge efter, når du vil købe dit første spejlreflekskamera.

8. januar 2019 af Sarah Marie Winther

Hvis du er interesseret i fotografi, er der stor sandsynlighed for, at du er stødt på betegnelsen "digitalt spejlreflekskamera" eller den engelske forkortelse, "DSLR". 

Men hvad betyder DSLR? Hvor sidder spejlet? Hvad gør det godt for? Alt det og meget mere får du svar på i artiklen her, hvor du også får vores tips til at købe dit første spejlreflekskamera. 

> Vil du blive en bedre fotograf? Tilmeld dig vores nyhedsbrev, så får du vores nye e-bog og blandt andet de vigtigste fotonyheder og spændende tips i din indbakke. 

Hvad er et spejlreflekskamera?

Et spejlreflekskamera er udstyret med et system af spejle og prismer. 

Det gør, at du kigger direkte ud gennem kameraets objektiv, når du kigger i kameraets optiske søger. 

Det betyder, at det billede, du ser i søgeren, er identisk med det endelige billede, du tager. 

Der findes både analoge og digitale spejlreflekskameraer. På et digitalt spejlreflekskamera er filmen erstattet af en sensor eller en billedchip, og bagsiden er udstyret med en skærm, hvor du kan skifte indstillinger, komponere dine skud og se de billeder, du har taget. 

Forkortelsen DSLR står for "digital single-lens reflex". Reflex henviser til den refleksion, kameraets spejl kaster, som gør, at søgeren viser det faktiske billede. 

Spejlreflekskameraer fås med både APS-C-sensor og full-frame-sensor. 

> Læs mere om sensorstørrelser her

Hvordan virker et spejlreflekskamera?

Når du trykker på udløserknappen på et spejlreflekskamera, klapper spejlet op, og lukkeren åbnes. 

Det lys, der kommer ind gennem objektivet, rammer så sensoren, og dermed bliver billedet skabt. 

Når sensoren er blevet eksponeret for lys, falder spejlet tilbage, så du igen kan se motivet gennem søgeren. 

Har du valgt en lukkertid på mindre end et sekund, sker det så hurtigt, at du ikke når at opfatte, at søgeren bliver sort.

> Læs også: Få den rigtige lukkertid med Auto-ISO

Hvorfor vælge et spejlreflekskamera?

Den primære fordel ved spejlreflekskameraer er den optiske søger, der gør, at du ser motivet med dine egne øjne, når du holder kameraet for øjet. 

Det gør det lettere at finde den rette eksponering – ikke mindst i svagt lys, eftersom billedet står rent uden at flimre.

En anden væsentlig fordel er fleksibiliteten. Stort set alle spejlreflekskameraer har udskiftelige objektiver, hvilket betyder, at du kan udvide dit brændviddeområde og opgradere til optikker af bedre kvalitet efterhånden, som du udvikler dig som fotograf.

Til gengæld er spejlreflekskameraer også større og tungere end simplere kameratyper, fordi de skal have plads til spejlmekanismen og søgerprismen. 

> Læs vores sammenligning af spejlrefleks- og systemkameraer her

Spejlreflekskamera begynder professionel objektiver

Det er en god idé at begynde med et billigt spejlreflekskamera og en kitoptik og først opgradere til dyrere udstyr, når du er fortrolig med kameraet og dets funktioner. 

© Shutterstock

Hvilket spejlreflekskamera skal du gå efter?

De fleste vil gerne have de bedste forudsætninger for at fotografere, og mange går derfor ud og køber det dyreste spejlreflekskamera og det største objektiv i den tro, at det giver de bedste billeder. 

Men det er ofte ikke tilfældet, for de professionelle spejlreflekskameraer rummer så mange indstillinger og funktioner, at det kan være fuldstændig uoverkommeligt for en begynder at sætte sig ind i. 

Er du først for nylig begyndt at fotografere, anbefaler vi derfor, at du starter med et billigt spejlreflekskamera og det objektiv, der følger med. Du kan nemlig sagtens få flotte billeder uden at kaste en formue efter udstyret.

Desuden har begyndermodellerne nogle gode automatiske programmer, der kan hjælpe dig på vej, mens du lærer dit kamera at kende. 

> Se her, hvordan du når langt med dit kitobjektiv.

Hvilket mærke inden for spejlreflekskameraer er bedst?

Der findes mange forskellige producenter af spejlreflekskameraer, men de dominerende er spejlreflekskameraerne fra Canon og Nikon – og med god grund. 

Du får meget kamera for få penge hos disse mærker, og udvalget af objektiver og andet tilbehør er stort og let at anskaffe. 

Et godt bud på et spejlreflekskamera i begynderklassen, som du også kan udvikle dig med, er et Nikon D5600. 

Det er behageligt at arbejde med, er udstyret med en sikker autofokus, og kan erhverves for under 5000 kr. eksklusiv objektiv. 

> Læs vores anmeldelse af spejlreflekskameraet her

I sidste ende er det dog et spørgsmål om smag, hvilket spejlreflekskamera du vælger. 

Har du fx været vant til at bruge et Pentax eller Sony kompaktkamera, vil du måske have nemmere ved at lære at bruge et spejlreflekskamera fra et af disse mærker. 

Nikon D5600 er et godt spejlreflekskamera til begynderen

Nikon D5600 er et godt spejlreflekskamera til begynderen, da det er til at betale og samtidig rummer mulighed for, at du kan udvikle dig som fotograf.  

© Nikon

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...