Canon EOS 5D Mark IV

Canon EOS 5D Mark IV - så meget er der sket siden sidst

Canon har netop præsenteret det nye EOS 5D Mark IV, men hvordan har godt 4 års udvikling påvirket Canons 5D-serie? Vi samler trådene.

1. september 2016

For mange har Canons serie EOS 5D været en full-frame-favorit, siden den første model udkom i 2005.

Med lanceringen af det seneste 5D, nemlig Mark IV, der kom i sidste uge, ser vi nærmere på, hvordan serien har udviklet sig siden 5D III så dagens lys i 2012.

Og hvad får du egentlig for pengene, hvis du tænker at opgradere fra Canon EOS 5D Mark III til den nye Mark IV?

5DS og 5DSR i en klasse for sig

I mellemtiden er der nemlig også kommet to andre 5D-modeller, nemlig 5DS og 5DS R - og hvad er forskellen egentlig?

Selv om 5DS og 5DS R bærer 5D-navnet, er de dog en klasse for sig. De adskiller sig blandt andet på en sensor, der optager i 50,6 mio. pixels, hvilket var det vildeste på markedet ved udgivelsen.

Den eneste forskel fra 5DS til 5DS R er muligheden for at annullere virkningen af Low Pass-filtret. Det gav blandt andet en højere detaljegrad på visse motiver.

> Læs også Første indtryk med Canon EOS 5D Mark IV

Forskellene på 5D III og 5DIV:

Højere hastighed: Flere ting går væsentligt hurtigere på Mark IV end vi så det på Mark III. Det gælder blandt andet på kontinuerlig optagelse, hvor actionfotograferne kan glæde sig over, at der nu er syv billeder i sekundet til rådighed mod seks billeder i sekundet på forgængeren.

5D-serien var dog aldrig tænkt som et produkt, der skulle målrettes action, og på den baggrund er syv billeder i sekundet ikke så tosset endda. Til sammenligning tager topmodellen 1DX Mark II 14 billeder i sekundet, mens Canons 7D Mark II klarer 10.

Dual Pixel Raw: En helt ny feature i Mark IV er Dual Pixel Raw. Funktionen samler to billeder fra en vinkel, der er næsten den samme. Det gør det blandt andet muligt at rette på højlys, der er ude af fokus på en ny måde. Samtidigt kan man også reducere lens-flare.

Indtil videre kan det nye format kun redigeres i Canons software, der følger med kameraet, men mon ikke det snart kan findes i programmer fra andre producenter.

> Læs også Vi har prøvet Dual Pixel RAW

Autofokus: Autofokussystemet har igen 61 punkter, hvoraf de 41 er af krydstypen. På papiret er det helt det samme som vi så i Mark III, men der er sket forbedringer.

Punkterne dækker et større område end tidligere, og alle er i brug indtil F8, hvilket er en klar forbedring.

Lysfølsomhed: Der er sket mindre optimeringer på sensorens lysfølsomhed, og derfor kan Mark IV gå op til ISO 32.000, mens ISO 25.600 var grænsen på Mark III.

I realiteten får man dog de samme muligheder med de udvidede indstillinger. Her klarer begge modeller ISO 50-102.400.

Ny processor: Processoren i Mark IV er Canons DIGIC6+. Den sikrer en bedre støjreduktion end den DIGIC5+, der var at finde i 5D Mark III, og den er i øvrigt lidt hurtigere.

Det er med til at sikre de syv billeder i sekundet.

Video: Hvor 5D Mark III diskede op med videooptagelse i HD er 4K standarden i 5D Mark IV.

Fysisk: Mark IV er en smule lettere end forgængerens 950 gram, for et Mark IV-hus vejer inklusive batteri ind til kamp på 890 gram.

Udvendigt er størrelsen stort set den samme - Mark IV er lidt over en millimeter kortere og en anelse bredere end et Mark III.

En ny skærm er der også blevet plads til, ligesom der også er wi-fi og NFC.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...