Samsung 32ue850r 4K-skærm

Samsung 32ue850r er en af de 4K-skærme, som er med i vores test.

© Samsung

Sådan vælger du den rigtige 4K-skærm

Priserne på 4K-skærme er faldet drastisk. Samtidig er kvaliteten gået markant den anden vej. Her kan du se, hvad du skal holde øje med, hvis du vil anskaffe en 4K-skærm til billedbehandling.

Hvis du elsker at billedbehandle i fx Photoshop og har prøvet at sidde ved en 4K-skærm, vil ikke tilbage til Full HD igen. Detaljerigdommen er ganske enkelt overvældende.

Skal du opgradere din eksisterende skærm til 4K, så skal du være opmærksom på, at er kvalitetsforskel på computerskærme præcis som på tv-skærme. Desuden er der andre krav til skærmen, hvis den skal bruges til billedbehandling i stedet for fx computerspil. Det gælder fx farvepræcision.

Rigtige farver på skærmen

Du skal også tænke på, om du skal arbejde i et mørkt eller lyst lokale, så alle farvenuancer, inklusive sort og hvid gengives rigtigt.

Nogle skærme har en forindstilling til fotos i menuen, og det allerbedste er som regel, hvis skærmen kan indstilles til farverummet sRGB, som printerne også bruger, og kameraet kan indstilles efter.

Responstid er en specifikation, som ofte fremhæves, men en hurtig responstid er vigtigere, hvis du spiller hurtige actionspil, end hvis du skal billedbehandle.

AOC U3277PWQU 4k

AOC U3277PWQU er en 4K-skærm, som kan vendes til højkant.

© AOC

4K med stærke paneler

De fleste 4K-skærme idag benytter enten IPS-, VA- eller PLS-paneler. De ældre TN-typer findes, og er ret billige. Men kvalitetsforskellen er stor. IPS, der står for In-Plane Switching, er både dyrere og bedre. De gengiver farver ret præcist. VA står for Vertically Aligned, og panelerne her er kendt for blandt andet en god kontrast og fine farver. 

Går du efter en stor skærm på fx 27 tommer, behøves du ikke gå efter en model, der koster 10.000 kroner eller mere for at få god kvalitet. Du kan nå langt for under det halve. Nogle af skærme kan endda drejes til højformat.

Læs vores test af seks aktuelle 4K-skærme til billedbehandling i Digital FOTO nr. 5/2017.

Læs også mere om 4K, HD og Ultra HD her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...