Som fotoentusiaster kan vi glæde os over, at teknologien er – og har været – i en rivende udvikling.
Vores kameraer er på få år blevet meget, meget bedre, men det kan også hurtigt skabe en del forvirring, når udviklingen går hurtigt.
Heldigvis er der hjælp af hente.
Nu forklarer vi en gang for alle, hvad forskellen er på de forskellige opløsningskvaliteter.
I denne artikel kan du læse om:

Der er kommet flere kameraer, gadgets og droner, der skyder video i 8K. QooCam 8K leverer som det eneste kamera i lommeformat 360-graders-optagelser i 8K-opløsning.
© ShutterstockHvad er forskellen på HD og Full-HD?
Ser du på et tv, har det et vist antal pixels, der tilsammen danner tv’ets billede.
Et tv skal have mindst 1280 horisontale pixels og 720 vertikale pixels (altså 921.600 pixels i alt) før det må kaldes HD.
Grunden til, at der ikke er lige så mange vertikale pixels som horisontale, er, at man i starten af dette årtusinde fandt ud af, at film er pænere at se i widescreen-format.
Derfor gik man over til at bruge 16:9-formatet. For hver gang man har 16 pixels horisontalt (vandret), har man altså 9 vertikalt (lodret).
I starten brugte man skærmenes vertikale pixels til at definere opløsningen.
HD eller HD-Ready hed således 720p, og da der et par år senere kom Full HD, kom det mange steder til at hedde 1080p.
Full HD har altså 1080 vertikale pixels, mens det horisontalt består af 1920 pixels. En Full HD-skærm består således af 2.073.600 pixels i alt.

Før i tiden, da man stadig havde billedrørsfjernsyn, var standard-formatet 4:3 og altså næsten kvadratisk.
© ShutterstockHvad er forskellen på 4K og Ultra HD/UHD?
I starten af dette årti tog producenterne så småt fat i 4K-teknologien også kaldet Ultra HD eller UHD, som er fire gange så høj opløsning som Full HD.
Det vil sige 2160 pixels vertikalt og 3840 pixels horisontalt – og 8.294.400 pixels i alt.
HD bliver altså kaldt 720p, og Full HD bliver kaldt 1080p, men hvorfor bliver Ultra HD så kaldt 4K og ikke bare 2160p?
Svaret er både lidt forvirrende og ulogisk.
Derfor er 4K og Ultra HD ikke det samme
4K og Ultra HD er nemlig ikke helt det samme, men betegnelserne er efterhånden smeltet så meget sammen, at selv producenterne begynder at kalde deres produkter 4K, selvom de i virkeligheden kun er Ultra HD.
De 4000, som navnet 4K hentyder til, er nemlig ikke længere de vertikale pixels, men i stedet de horisontale, og reelt set har formatet jo kun 3840 horisontale pixels.
Går man derimod i biografen og ser en film i 4K, vil formatet være en smule bredere, nemlig 4096 pixels, og det er deraf navnet 4K er opstået.

Et 4K TV viser fire gange så mange pixels som et Full HD. 8K viser igen fire gange så mange pixels som 4K gør.
© Shutterstock8K kan nu fås i de dyreste kameraer
På ganske få år har videokvaliteten udviklet sig enormt i de kameraer, vi kan købe.
Går vi bare få år tilbage, var vi ekstremt imponerede over, at det nu var muligt at købe kameraer med 4K – men kort tid efter blev 6K og 8K standarden i de dyreste kameraer.
Kameraer fra den absolutte topklasse skyder nu 8K, og det er fire gange så mange pixels som 4K.
Det var nok de færreste, der havde forudset det ske på så kort tid – og mon ikke at opløsningskvaliteterne bliver ved med at overraske fremadrettet.
Er du abonnent på Digital FOTO, har du fuld adgang til Fordelszonen, hvor du bl.a. kan læse vores anmeldelser af de nyeste 8K-kameaer.
Her kan du fx læse om Canon EOS R5 og Sony A1, som er nogle af de nyeste flagskibe, der skyder video i fremragende 8K-kvalitet.

Det kan hurtigt blive dyrt, hvis du vil opgradere dit kamera. Du får nemlig kun glæde af fx 8K, hvis dit TV også kan vise samme gode kvalitet.
© ShutterstockLæs også: Få perfekte farver på skærmen - helt simpelt
Hvad er HDR?
Selvom HDR lyder som endnu en fancy måde at sælge dig ekstra pixels, har HDR faktisk intet at gøre med andre grader af opløsning. Eller næsten intet.
HDR står for High Dynamic Range, og har altså ikke umiddelbart noget med High Definition at gøre.
Måske har du også set betegnelsen HDR i elektronikforretningernes tv-afdeling.
Her er det vigtigt at vide, at kamera-HDR ikke er det samme som tv-HDR. Selvom begge teknologier har samme mål: At gøre billeder mere realistiske.
For et HDR-tvs vedkommende betyder det, at de lyse farver gengives mere hvide og de mørke mere sorte, samtidig med at der er flere detaljer begge steder.
Altså henad det billede, vi kender fra HDR-fotografi.
Sådan bruger du HDR i dit kamera
HDR i dit kamera har dog ikke noget med videooptagelsens kvalitet at gøre. Her handler det om, at kameraet har en indbygget funktion til at tage HDR-billeder.
I dit kamera fungerer HDR ved, at kameraet tager en række billeder, typisk fra to til syv, med forskellige eksponeringer, og smelter dem sammen, så du får det bedste fra hvert enkelt.
Specielt hvis du tager billeder af noget op mod en lys baggrund, eksempelvis himlen, vil HDR komme til sin ret.
Kameraet vil så bruge den korrekt eksponerede himmel fra det undereksponerede billede, men samtidig bruge modellen i forgrunden fra det overeksponerede billede.
Du kan læse mere om at fotografere HDR-billeder her.

Det er en typisk udfordring, at detaljer går tabt, når der er et stor spænd mellem de lyse og mørke områder i et billede, men heldigvis kan du tage HDR fotos, når kontrasterne driller.
© ShutterstockHvilken opløsningskvalitet skal du så gå efter?
Hvad du skal have fokus på, når du shopper nyt kamera, kommer selvfølgelig helt an på, hvad du bruger dit kamera til.
Hvis du udelukkende bruger dit kamera til at tage billeder, har de forskellige grader af opløsningskvalitet til video ingen betydning.
Her skal du i stedet kigge på, hvor mange pixels kameraet tager billeder med.
Billed-pixels og video-pixels er nemlig langt fra ens på kameraer, så mens et kamera måske kan optage video i Full HD (2.073.600 pixels) kan det sagtens tænkes, at det kan tage billeder med 24.000.000 pixels.
For langt de fleste amatørfotografer vil det være tilstrækkeligt at købe et kamera, der kan optage i Full HD, som efterhånden er standard i nye kameraer.
Har du allerede investeret i et fjernsyn med 4K eller 8K, eller skal du bruge dine optagelser mere professionelt, kan du overveje, om du skal spendere lidt ekstra på et kamera, som kan filme i 4K eller 8K.

Sony A1 kan optage video i fornem kvalitet i helt op til 8K og 10 bit. 4K kan optages med op til 120 billeder i sekundet.
© Sony