Som fotograf er du måske stødt på andre fotografer eller folk, der ikke selv fotograferer, der tror, at et nyt og bedre kamera er den hurtigste vej til bedre billeder.
Men faktisk skal det helst være den sidste udvej, når intet andet duer. Her er tre tegn på, at du ikke skal opgradere dit fotoudstyr endnu.
> Læs også: Få mere ud af det fotoudstyr, du allerede har
1. Du har aldrig skudt fuldt manuelt

Lige så snart du begynder at tage kontrol over dine billeder og holder op med at bruge Auto-programmet, vil du formentlig opleve, at det er meget sjovere at fotografere.
© ShutterstockNår du vil tage kontrol over eksponeringen af dine billeder, er der overordnet set kun tre indstillinger, du rent faktisk kan ændre på – blænde, lukkertid og ISO.
At finde balancen mellem de tre indstillinger er ikke desto mindre noget, der skræmmer rigtig mange fotografer, og derfor overlader mange beslutningen helt eller delvist til kameraet ved at vælge automatisk program eller blænde- eller lukkertidsprioriteret program.
Men selv om kameraer hele tiden bliver bedre til at ramme den rigtige eksponering, kan de stadig tage fejl, og det kan være grunden til, at du ikke er tilfreds med de billeder, du får.
Så hvis du aldrig selv har taget stilling til, hvilken lukkertid, blænde eller ISO, du skal bruge, vil vi opfordre til, at du begynder at skyde på manuelt optageprogram.
Det betyder måske, at dine første 100 billeder bliver over- eller undereksponerede – men til gengæld vil du hurtigere lære forholdet mellem de tre kameraindstillinger.
Når du har styr på det, vil det med stor sandsynlighed blive sjovere at fotografere, og du vil kunne få langt mere unikke billeder, fordi det er dig selv, der bestemmer.
> Læs også: 4 grunde til ikke at bruge auto-funktionen på dit kamera
2. Du bruger stadig dit kitobjektiv

Kitobjektivet rummer mange muligheder, og hvis du endnu ikke er stødt på dets begrænsninger, er der ingen grund til at udskifte hverken kamera eller objektiv.
© ShutterstockFor ti år siden ville vi formentlig råde nye fotografer til at skifte kitobjektivet ud så hurtigt, de overhovedet kunne. Men i dag er kitobjektiverne meget skarpere og hurtigere, og derfor er de et helt fint udgangspunkt, hvis du er ny på området.
Kitobjektivet har dog sine begrænsninger, når det gælder brændvidde og lysstyrke, og hvis du har brug for at opgradere, fordi du fx vil kunne gå tættere på vilde dyr eller skyde under vanskeligere lysforhold, så vil et bedre objektiv være en fornuftig investering.
Men hvis du synes, at dine billeder generelt er kedelige at se på, så er det nok snarere kompositionen eller de motiver, du vælger, der er noget galt med, og ikke dit udstyr.
Når det er sagt, så husk på, at et middelmådigt kamera med et fremragende objektiv stort set altid vil være mere nyttigt end et fremragende kamera med et middelmådigt objektiv.
Med andre ord: hvis du skal opgradere, så overvej at smide pengene efter et nyt objektiv frem for et nyt kamerahus.
> Læs også: Få det bedste ud af dit kitobjektiv
3. Du er ikke klar over hvilken type fotografi du vil lave

Hvis du endnu ikke ved, om du kommer til at skyde portrætter, landskaber, dyr eller noget fjerde, så vent med at anskaffe dig nyt udstyr, til du er afklaret.
© ShutterstockSom nybegynder ved du måske ikke, hvilke fotografiske genrer, du er interesseret i at dyrke – og det er ganske normalt.
Men hvis du endnu ikke har lagt dig fast på én eller flere genrer, er der heller ingen grund til at bruge penge på nyt udstyr, for det udstyr, du har brug for, afhænger af, hvad du gerne vil fotografere.
Vil du fx fotografere sport, skal du bruge et kamera, der kan fokusere lynhurtigt og tage mange billeder lige efter hinanden. Det er selv sagt dyrere end et kamera, der ikke har de funktioner.
Derfor kan du ende med at betale en unødvendigt høj pris, hvis du fx finder ud af, at du "bare" gerne vil fotografere landskaber og arkitektur.
Så hvis du stadig er ved at finde ud af, hvad du vil med dit fotografi, er det kamera, du allerede har, et helt fint udgangspunkt. Brug det til alt – portrætter, begivenheder, landskaber, dyr, sport, og så videre.
Når du kan mærke, at én genre trækker mere i dig end de andre, kan du så begynde at kigge efter et kamera eller et objektiv, der lever op til dine nye behov.
> Læs også: Disse 5 brændvidder skal du kende