Canon EOS R8 og R50

 Både EOS R8 og EOS R50 optager video i 4K og har en dedikeret videoknap på toppen.

Canon fylder hylden ud

Canon har nu både et full-frame-kamera og et APS-C-kamera til det lille budget. Der er dog ikke sparet på de avancerede funktioner i EOS R8 og EOS R50.

8. februar 2023 af Poul Siersbæk

Interessen for at dele fotos og video på fx Instagram og YouTube er i en rivende udvikling. For at imødekomme dette står Canon nu klar med to nye systemkameraer, der placerer sig i den absolut billigste ende blandt producentens mange spejlløse systemkameraer. Dermed kan alle lege med. 

Designet af EOS R8 svarer en del til det større EOS R6 Mark II. Vægten er nede på 461 gram.

Full-frame til spotpris

Canon EOS R8 er det største kamera af de to. Det er et full-frame-kamera med samme sensor på 24,0 pixels og avancerede fokussystem som det større EOS R6 Mark II. Til den lavere pris må du dog undvære indbygget stabilisering, ligesom batteriet også er mindre. Til gengæld er der en del på plussiden at glæde sig over.

Søgeren på Canon EOS R8 har en opløsning på 2,36 mio. punkter og en opdateringsfrekvens på 120 billeder i sekundet.

Med Canon EOS R8 kan du fx skyde 40 billeder i sekundet med den elektroniske lukker. Med den mekaniske lukker klarer kameraet seks billed­er per sekund.

Autofokussen i EOS R8 har intelligent motivgenkendelse, der lynhurtigt kan registrere mennesker, hunde, katte, fugle, heste, biler, motorcykler, fly og tog.

4K-video kan optages med 60 billeder i sekundet uden tidsbegrænsning. Full HD kan skydes med 180 billeder i sekundet, hvilket er perfekt til slowmotion.

>Læs også: Så god er Canon EOS R6 Mark II

Størrelsesmæssigt ligger EOS R50 meget tæt på EOS M50 Mark II. R-fatningen er dog væsentligt større end M-fatningen.

Aboslut mindste R-model fra Canon

Den anden nyhed er EOS R50, der er udstyret med en mindre APS-C-sensor på 24,0 pixels. Også her må man leve uden stabilisering i kameraet. Størrelsen på R50 minder om det lille EOS M50, og meget tyder da også på, at det er det endelige dødsstød for M-serien.

EOS R50 kan tage serier på 15 skud i sekundet med den elektroniske lukker, og seks per sekund med den mekaniske. 4K-video er på 30 billeder per sekund.

Den intelligente autofokus i R50 er knap så avanceret og specifik som i R8. Den kan registrere mennesker, hunde, katte, fugle og køretøjer.

Trods sin lille størrelse er det muligt at bruge EOS R50 som webcam og streame sine videooptagelser.

Med de nye modeller har Canon præsenteret hele 13 forskellige systemkameraer med R-fatning på kun fire år, og de er alle sammen på hylderne. Til sammenligning har Nikon syv modeller.

Sammen med lanceringen af R8 og R50 har Canon også præsenteret objektiverne RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM og RF-S 55-210mm F5.0-7.1 IS STM.

Canon EOS R8 koster 14.399 kroner, mens prisen for R50 er 6699 kroner. Vi har som nogle af de første allerede testet begge kameraer.

Du kan læse anmeldelserne i Fordelszonen

Læs anmeldelsen af R8 her

Læs anmeldelsen af R50 her

>Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...