Samling af gamle analog kameraer

Der findes mange forskellige slags analogkameraer derude. I denne artikel hjælper vi dig til at finde den helt rigtige model.

© Shutterstock

Sådan vælger du det rigtige analog kamera

Analogkameraer kan give magiske billeder, men før du køber dig fattig i film, er det en god idé at sætte dig ind i, hvad de forskellige slags analogkameraer kan - og ikke kan. Læs alt, der er godt at vide om analogkameraer lige her. Vi guider dig også til, hvilke modeller du skal gå efter.

14. marts 2023

Falmede farver, kraftig vignettering og tydelige støvkorn – de fleste kan huske de små fejl og skavanker, der kendetegnede billederne, dengang de kom ud af kameraet på en rulle film. 

De seneste år har analogfotografiet oplevet en renæssance, hvor mange efterstræber netop det uperfekte look – enten ved hjælp af filtre og effekter i fx Lightroom og Photoshop, eller ved ganske enkelt at fotografere med deres gamle analogkameraer igen. 

Af de to muligheder giver et analogkamera giver naturligvis det mest troværdige resultat, og så er det også både sjovt og spændende at fotografere på film. 

Har du mistet gejsten lidt, kan et analogkamera endda være med til at vække fotoglæden igen.

I denne guide kan du blandt andet læse om fordelene og ulemperne ved de tre typer analogkameraer, som er analoge spejlreflekskameraer, analoge kompaktkameraer og analoge målsøgerkameraer. 

Vi viser dig også, hvilke to ting du altid skal tjekke, inden du køber et analogkamera. 

Spørgsmål og svar om analog kamera

Nogle af de mest hyppige spørgsmål finder du her:

analog kamera med film
analog kamera med film

Hvor køber jeg et analogkamera?

For at komme i gang med at fotografere analogt på film, skal du selvsagt bruge et analogkamera. Mange ældre har kælderen eller loftet fyldt med sager, og der gemmer sig ofte kameraer iblandt.

Har du en stor familie, kan der derfor være guld at hente hos familiemedlemmer, og mange gange kan man komme i gang helt gratis.

Hvis det ikke er tilfældet, er der masser af andre muligheder. Den billigste er genbrugsbutikker og loppemarkeder. Her kan du være heldig at finde et godt analog kamera til under 50 kroner.

En anden mulighed er at lede på Den Blå Avis eller eBay. Her er analogkameraerne typisk dyrere, men hvis du er på jagt efter en bestemt model, kan det være den bedste – eller eneste – måde at finde det.

Hvordan vælger jeg det rigtige analogkamera?

Der findes tre overordnede typer analogkameraer: Spejlrefleks-, kompakt- og målesøgerkameraer.

Den type, du bør gå efter, afhænger meget af dit budget, din måde at fotografere på og dine krav til analogkameraets ydre.

Fordi analogkameraer igen er blevet populære, kan der være kameramodeller, som kan koste det samme eller nogle gange mere end moderne systemkameraer.

I flere større byer findes forretninger, som handler med brugte analogkameraer, og her kan man også søge råd og fx spørge til, om der er mange objektiver tilbage, som passer til den kameramodel, man ønsker sig, og hvad det generelle prisniveau er for optikkerne.

Der er selvfølgelig også andre typer kameraer, herunder mellemformat, stormat og polaroidkameraer. Hvis du støder på et kamera, der ser interessant ud, så tjek fx Camerapedia, der er proppet med brugbare informationer om gamle kameraer.

> Læs alt om polaroidkameraer her

1. Hvad er Analoge spejlreflekskameraer?

Analoge spejlreflekskameraer er dem, de fleste forestiller sig, når de tænker på et analogkamera. De har udskifteligt objektiv og optisk søger.

De har også et spejl, som hurtigt vipper op, når udløseren aktiveres, så filmen bag spejlet belyses, og billedet bliver dannet. 

Canon AE-1 analog kamera

De analoge spejlreflekskameraer fra fx Canon, Nikon og Pentax er gode til dig, der gerne vil have fuld kontrol over din eksponering. 

© Shutterstock

Fordele ved analoge spejlreflekskameraer:

De er yderst holdbare og ligner på mange måder digitale spejlreflekskameraer. Har du et digitalt spejlreflekskamera, vil du derfor kunne genkende mange elementer.

Hvis dit digitale kamera er fra mærker som fx Nikon eller Pentax, vil du endda kunne bruge dine nye objektiver på et ældre analogkamera. Du kan google dig frem til, om dine objektiver er kompatible eller ej.

Ulemper ved analoge spejlreflekskameraer: 

De er store i forhold til andre analogkameraer. 

Desuden er der mange kameraer, der ikke har automatisk eksponering, så du skal vide lidt om blænde og lukkertid.

Derudover har mange af kameraerne i den billigere ende manuel fokus, hvilket betyder, at du selv skal dreje på objektivet. Der findes dog modeller med autofokus, men de er typisk lidt dyrere.

> Læs også: Sådan kommer du i gang med manuelt fokus

Hvilke analoge spejlreflekskameraer skal du lede efter?

Kig efter Canon AE-1, Pentax K1000 og Minolta SRT-101. 

Det er ikoniske analogkameraer, der er ideelle til begyndere, og fordi de har været ekstremt populære, er der blevet produceret millioner af dem, og de kan derfor findes billigt.

Er du villig til at betale lidt mere, kan du også gå efter de analoge spejlreflekskameraer Nikon F2 eller F3. 

2. Hvad er analoge kompaktkameraer?

Analoge kompaktkameraer er små sorte eller sølvfarvede kameraer på størrelse med en sæbeblok.

De bliver også kaldt 'point-and-shoot'-kameraer, fordi de ikke har ret mange manuelle indstillinger.

Olympus analog kamera

Generelt har Olympus lavet rigtig mange gode kompakte analogkameraer. De er ofte udført i et holdbart design og har en hurtig, skarp autofokus. 

Fordele ved analoge kompaktkameraer

Hvis du blot vil have "analogeffekten" uden at skulle sætte dig ind i en masse tekniske begreber, er et kompaktkamera lige sagen. Her skal du bare trykke på en knap, så klarer mekanikken resten for dig.

Kompaktkameraer er desuden en del mindre og lettere end andre typer analogkameraer, så de kan snildt puttes i lommen, hvis du fotograferer på farten. 

Endelig bruger de typisk batterier, der er billige og lette at finde.

Ulemper ved analoge kompaktkameraer

Billedkvaliteten er som oftest ikke noget at råbe hurra for. 

Derudover er objektiverne konstrueret sådan, at du i mange situationer vil få brug for den indbyggede flash, der tiltrækker sig en hel del opmærksomhed.

Ligesom digitale kompaktkameraer er de analoge kompaktkameraer med fast optik, så du kan ikke skifte objektiv, hvis du bliver træt af udsnittet.

Hvilke analoge kompaktkameraer skal du lede efter?

Hold øje med Olympus MJU II, Yashica T5 og alle modeller i Ricoh GR-serien. 

Det er fine analoge kompaktkameraer med hurtig og skarp autofokus.

Kompaktkameraer er henover de sidste to-tre år blevet rasende populære, og derfor er priserne på dem også steget markant. 

Du kan dog stadig være heldig at finde de ovennævnte modeller i genbrugsbutikker til 20-100 kroner.

Hvis du vil smide lidt flere penge efter et godt analogt kompaktkamera, så kig efter Contax T2 eller T3. De er desværre næsten umulige at finde til under 7000 kroner i dag, men det er også helt sublime analogkameraer.

3. Hvad er analoge målesøgerkameraer

Analoge målesøgerkameraer placerer sig et sted imellem de to andre typer analogkameraer, kompakt- og spejlreflekskameraerne.

Med et analogt målsøgerkamera fokuserer du gennem en søger, du holder op for øjet, men du ser rent faktisk ikke gennem kameraets linse som på et spejlreflekskamera.

Objektivet er knyttet til søgeren, så det ved, hvornår noget er i fokus.

At fotografere med et målesøgerkamera vil formentlig føles anderledes end at fotografere med dit digitalkamera, medmindre du har brugt fx et Fujifilm X100F.

Derfor er det en god idé at prøve et, før du kaster dig ud i at købe det.

Leica M6 målesøger analog kamera

Et af de bedste målesøgerkameraer der findes, er Leica M6. Men det fine analogkamera har også sin pris.

© Shutterstock

Fordele ved analoge målsøgerkameraer:

Nogle målesøgerkameraer giver mulighed for at skifte objektiver. 

De analoge målsøgerkameraer er typisk mindre end spejlreflekskameraer, men har flere manuelle indstillinger end kompaktkameraer. 

Og så har de ofte et flottere og mere eksklusivt ydre. 

Ulemper ved analoge målsøgerkameraer:

Det kan tage tid at vænne sig til den måde, det analoge målsøgerkamera fokuserer på. 

Derudover er de bedre modeller forholdsvis dyre, og mange af de ældre modeller har ikke indbygget lysmåler, så der skal du skaffe en separat lysmåler eller bruge et digitalkamera til at sammenligne. 

Hvilke typer analoge målsøgerkameraer skal du lede efter?

Mange anser Leica M-serien for at være den ultimativt bedste indenfor denne type analogkameraer. 

Desværre betyder det, at de fleste af modellerne er ekstremt dyre. Det gælder fx analogkameraet Leica M6, der var det sidste fuldautomatiske analogkamera i M-serien, og som sjældent bliver solgt for under 10.000 kroner.

I den mere realistiske ende ligger analogkameraet Canon QL17, der er ideel til begyndere, fordi det har et meget skarpt, fast objektiv. 

Yashica Electro 35 er en anden mulighed. 

Gamle analog kameraer

Når du har udset dig en kameratype og model, er det tid til at gå på jagt. Læs herunder, hvad du skal være opmærksom på. 

© Shutterstock

Det skal du tjekke før du køber et analogkamera

Når du har fundet et analogkamera, du gerne vil købe, er det vigtigt at undersøge det grundigt, så du er sikker på, at det virker ordentligt.

Mange gamle analogkameraer har ligget i årevis og samlet støv, og det kan betyde problemer. 

Tjek analogkameraets batteri for korrosion

Det første, du skal tjekke, er batteriet. Hvis du åbner lågen, og der sidder grønt snask, bør du være opmærksom, men ikke nødvendigvis lægge kameraet tilbage. Tjek, at indmaden er intakt, og der ikke er noget, der er ved at falde af. 

Hvis du gerne vil teste analogkameraet, før du køber det, kan du medbringe et batteri. 

Mange gamle analogkameraer bruger CR123- eller CR2-batterier, der kan købes i de fleste større supermarkeder, men tjek efter, før du tager af sted. 

Tjek de bevægelige dele af analogkameraet

Drej og skru på alt det, der kan drejes og skrues på, så du kan sikre dig, at der ikke er noget, der sidder fast. Hvis objektivet har en fokusring, så drej den. Hvis den knager, er det ikke ret sjovt at fotografere.

Hvis analogkameraet har manuel filmfremføring (altså et håndtag, hvor man spoler filmen frem, så man kan tage et nyt billede), så skub den frem. Håndtaget har en tendens til at sætte sig fast, og hvis det sker, kan du ikke bruge analogkameraet.

Tjek til sidst optikken. Brug lommelygten på din smartphone til at kigge igennem glasset. Hvis du kan se en lille, hvid hinde omkring kanterne, er der risiko for, at der er gået svamp i objektivet. 

Det er ekstremt svært at fjerne og kan påvirke dine billeder. 

Kom i gang med analog fotografi!

Genoplivelsen af analogfotografiet betyder, at det er blevet lettere at skyde på film i dag, end det var for fem år siden. 

Det betyder naturligvis ikke, at det er ligeså hurtigt som at tage et billede med din smartphone – men det er heller ikke meningen. Der er nemlig god mulighed for at eksperimentere med et analogkamera.

En måde, du kan påvirke, hvordan dine billeder ser ud på, er at vælge en særlig film. 

Der findes både almindelig farvefilm, sort-hvid, særligt grynet, særligt mættet, infrarød, og en helt masse andet. 

Det er bare at kaste sig ud i det, skyde en masse og se resultatet. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...