megapixel er ikke lig med kvalitet
megapixel-kamera-kvalitet© Shutterstock

Flere megapixel er ikke nødvendigvis bedre

Her giver vi dig tre gode grunde til at flere megapixel ikke altid er en god investering.

Tidligere var det gældende, at jo flere mio. pixel, også kaldet megapixel, dit kamera havde, jo bedre var det typisk også. 

I dag, hvor små mobiltelefoner løbende kommer på markedet med sensorer, som gør det muligt at tage billeder med helt op til 108 megapixel, er det ikke muligt at lave samme slutning. 

De mange megapixel er nemlig ikke nødvendigvis en fordel, og derfor giver vi dig tre grunde til, at du ikke skal skifte dit gamle kamera ud, blot fordi et nyere har flere megapixel. 

1. Det er ikke nødvendigt til flotte print

Ved mindre du jævnligt printer dine billeder i størrelser større end det filmlærred, der findes i din nærmeste biograf, vil du sandsynligvis ikke have behov for mere 24 megapixel. 

>Læs mere Hvor store billeder kan jeg printe?


Printer udskriver stort billede

Når man vælger kamera, er det en god idé at spørge sig selv, om man virkelig har behov for at kunne printe meget stort, når filerne også fylder meget mere. 

© Shutterstock

2. Store filer koster tid ... og penge

Jo flere megapixel dit kamera har, jo større bliver billedfilerne også, som ender på dit hukommelseskort, og du kan derfor være nødt til at købe nye og større kort for at have plads nok. 

Når de store filer så er kommet over på computeren, kan de igen skabe problemer, fordi de også her kan fylde harddiske op på kort tid. 

Sidst men ikke mindst volder RAW-filer, som nogle gange er over 50 mb mange, selv nyere computere problemer, når de skal redigeres til flottere udgaver. 

>Læs mere 3 tips til oprydning i dine fotos

© Holger Svend Anderson

3. Mange megapixel giver tydeligere støj

Den sidste grund til, at flere megapixler ikke altid er pengene værd, er, at når et større antal megapixel er klemt sammen på det samme areal, fx en full-frame-sensor, så bliver billedstøjen tydeligere end på et tilsvarende lavere megapixelkamera, når ISO'en øges. 

De store sensorer giver til gengæld også finere billedstøj, som kan være mindre generende og nemmere at redigere væk. 

For langt de fleste fotografer, som fotograferer i svag belysning, kan det ofte bedre betale sig at bruge et kamera på mellem 24 og 36 megapixel. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...