Canon Powershot G3
Første digitale kærlighed

Redaktionens første digitalkameraer kan præstere lige fra 0,3 mio. pixels til vilde 4 mio. pixels.

Her er vores første digitalkameraer

Vi er blevet nostalgiske og husker tilbage til dengang, hvor det digitale gjorde sit indtog i vores verden – nemlig til vores første digitalkamera.

11. maj 2018 af Louise Hagemann

Kristoffer, teknisk redaktør, 43 år:

2002


Minolta DiMAGE S404
Godt greb

De fire AA-batterier gemte sig i det store greb til højre, og vægten ramte omkring 450 gram på kameraet. Skærmen var i øvrigt 1,8 tommer.

Minolta DiMAGE S404

  • 4,0 mio. pixels
  • ISO 64-400
  • Pris ca. 6000 kr.

“Det var ikke helt gnidningsfrit at arbejde med. Det brugte almindelige AA-batterier, og de skulle skiftes meget ofte. Desuden optog det i en særlig farveprofil, så for at få helt korrekte farver skulle man konvertere billederne i et medfølgende program, når man havde overført dem til computeren. Det huskede jeg ikke altid.”

Poul Siersbæk, redaktionssekretær, 53 år:

2003Canon Powershot G3
Seks gange mere video

I forhold til forgængeren kunne man tage videoklip på hele tre minutter, hvor det før blot var 30 sekunder. Det krævede dog et high speed-hukommelseskort.

Canon PowerShot G3

4,0 mio. pixels

ISO 50-150

Et af de første kameraer med indbygget ND-filter.

Pris ca. 6000 kr.

“Jeg har altid skudt med spejlrefleks og film. Da de første digitale spejlreflekser kom på markedet, var prisen skyhøj. Jeg blev derfor meget begejstret, da Canon lancerede deres G-serie, som var kompaktkameraer med pro-fornemmelse. 

Mit første digitalkamera blev derfor PowerShot G3. Kameraet kunne skyde i raw og havde et programhjul i spejlrefleksklasse, og så var skærmen fleksibel. Jeg var henrykt og tog mange billeder på rejser til fjerne egne. 

I dag ærgrer jeg mig naturligvis over den lave opløsning og den ikke særligt gode støjhåndtering. Kameraet ligger stadig fint i skuffen.”

Billede med Powershot G3
Fin kvalitet

Dette er et af de tidligste billeder taget med Powershot G3. Et fint billede, men i dag havde vi nok været ret ærgerlige over støjen.

Louise Hagemann, redaktionschef, 34 år:

2003

Powershot S45
Styr på retningen

Det var en ny feature, at billede automatisk vendte sig korrekt, når man afspillede sine billeder. Ret vildt.

© By © Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons), CC BY-SA 4.0.

Canon Powershot S45

4,0 mio. pixels

IS0 50-100

Pris ca. 3500 kr.

“Jeg arbejdede i USA, hvor der var en del at spare på elektronik på det tidspunkt. Kraftigt opfordret af min teknisk fremsynede svoger anskaffede jeg mig et digitalkamera, selv om jeg må indrømme, jeg havde ret svært ved at se pointen – der var jo få ting, der kunne overgå forventningens glæde i at sende billeder til fremkaldelse, vente på dem og gemme dem i album.

Jeg blev dog meget glad for kameraet og tog det med verden rundt. I Nepal tabte jeg det på jorden fra et par meters højde. Det klarede det – sådan da. Alle fremtidige billeder var slørede i den ene side, og kom man til at sætte fingeren på skydedækslet, mens man fotograferede, slukkede kameraet. Sidstnævnte gjorde det ret besværligt at bede andre om at tage billeder af en.”

Sarah Marie Winther, redaktionssekretær, 26 år:
2000

Canon Digital IXUS
Allerførste IXUS

Det første IXUS kom i 2000, men da redaktionssekretær Sarahs far ikke rigtig blev fanget af det med at tage billeder, gav han det samme år videre til sin niårige datter.

Canon IXUS

2,1 mio. pixels

ISO 100

På det tidspunkt det mindste og letteste kamera med 2,1 mio. pixels – på størrelse med et kreditkort, altså et 2,7 cm dybt kreditkort, og med en vægt på ca. 190 gram.

Pris ca. 5000 kr.

“Jeg var kun ni år, da jeg fik mit første digitalkamera. På det tidspunkt havde jeg aldrig haft et analogt kamera. Jeg arvede det af min far, og de første mange hundrede billeder var af mine egne fødder, himlen og blade på træerne.”

Klaus Nygaard, chefredaktør, 46 år:
1997

HP Photosmart
Tidlig model

I april 1997 lancerede HP sit PhotoSmart System, der bestod af både digitalkamera, fotoscanner og fotoprinter. Vores chefredaktør var tidligt ude og erhvervede sig kameraet, som var et af de helt tidlige på markedet.

HP PhotoSmart

0,3 mio. pixels

Pris: Omkring 2500 kr.

"De 0,3 mio. pixels fik mine medstuderende på Journalisthøjskolen til at stimle sammen. At man straks kunne se sit farvebillede på en skærm i sekundet efter, at det var taget, var helt vildt dengang og gav mig fuld valuta for alle de SU-kroner, jeg smed efter det kamera. 

I 1999 flottede jeg mig og købte et Kodak med 0,9 mio. pixels. Pixelræset var i gang. I 2004, et år efter Digital FOTOs fødsel, købte jeg mit første DSLR – et Canon EOS 10D med 6,3 mio. pixels.”

1999

Første videokamera

Canon MV200

Blad med kamera
Læs og køb

Chefredaktøren strøg ud og købte et digital videokamera efter at have læst en test om det. Ikke fordi han havde brug for det, men fordi han blev så begejstret over anmeldelsen.

“Jeg havde læst en test i T3, købte det og redigerede på pc, hvilket
var ret nyt og trendy dengang. Programmet gik konstant ned, men begejstringen var så stor, at det ikke generede mig at genstarte computeren adskillige gange og starte forfra.”

Det ønskede vi os dengang

Vi har tidligere kigget på de kameraer, som vi skrev om i magsinet i årene 2004, 2007, 2011 og 2015.

Altså dengang vi drømte om 4 mpx og første version af Lightroom... 

Du kan læse videre her:

> Det ønskede vi os i 2004

> Det ønskede vi os i 2007

> Det ønskede vi os i 2011

> Det ønskede vi os i 2015

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...