Bedre levetid på batteriet

Sådan forlænger du batteriets levetid

Læs vores bedste tips til at forlænge dit kamerabatteris levetid, så du ikke løber tør for strøm, mens du er i marken.

22. april 2019 af Jeppe Vestergaard

1. Skift kamerabatteri i tide

Hvis du ikke vil forkorte levetiden på dine batterier, bør du undgå at aflade batteriet helt. Det vil sige, at du bør skifte dit batteri, når der er omkring 20 procent strøm tilbage.

Det er også en dårlige ide at oplade dit batteri fuldstændigt hver gang. Oplad det gerne til omkring 80 procent, så vil dit batteri få en længere levetid.

> Læs også: 10 gode tips til at undgå problemer med hukommelseskortet

2. Lad ikke batterierne blive i kameraet

Det er en dårlige ide at lade batteriet blive siddende i dit kamera, når du er færdig med at fotografere. Tag det derfor altid ud, når du stiller kameraet op på hylden eller lader det blive i tasken.

I samme omgang bør du sætte batterierne til opladning, så du har friske batterier, når du skal ud at fotografere igen.

kamerabatteri og oplader

Husk at skifte dine batterier. Lav gerne en dedikeret opladestation, hvor du også har dit andet fotoudstyr. Så er der større chance for, at du aldrig kommer ud af døren med flade batterier.

© Shutterstock

3. Undgå at batteriet overopheder

Batteriers levetid afhænger meget af temperaturerne, du bruger det i.

Ifølge Teknologisk Institut vil et varmt batteri ældes mere end fire gange så hurtigt, hvis dets temperatur når op på 50 grader og derover. 

Undgå derfor at have batterierne til at ligge i solen eller andre steder, hvor det kan overstige den optimale temperatur på mellem 15-30 °C.

> Læs hvordan du får dit kamera og dit udstyr til at holde længere her. 

4. Pas på temperaturforskelle

Ligesom varme kan have en negativ effekt på dine batterier, så er kulde heller ikke godt for dem.

En grundregel er, at batterierne trives bedst mellem 15-30°C. Hvis temperaturen nærmer sig 0°C, kan det faktisk være en god ide at lade være med at lade på dine batterier. 

I værste fald kan en opladning i meget kolde temeperaturer give et ekstra metallag på elektroderne, som nedsætter batteriets evne til at yde og optage energi.

Hvis dit batteri har været udsat for stærk kulde, så vent indtil det er blevet varmere, før du sætter det i opladeren.

5. Læg kamerabatteriet i lommen

Da batterierne ikke har godt at oplade i kulde, så har de heller ikke godt af at levere strøm under meget kolde forhold.

Har du derfor ekstra batterier med ud i kulden, er det en god idé at lægge dem i din bukselomme eller under jakken, tæt på kroppen, da kropsvarmen holder dem varme.

fotograf i koldt vejr

Husk at hold dig selv OG batterierne varme.

© Shutterstock

6. Brug en powerbank

De fleste kameraer kan oplades gennem et USB-kabel. Du har derfor en unik mulighed for at få ekstra strøm, når du er på farten.

Med en batteribank, også kaldet powerbank, kan du sagtens give dit kamera et ekstra skud energi, hvis de almindelige kamerabatterier er blevet flade.

Du skal blot medbringe et usb-kabel, som du sætter i powerbanken og kameraet.

En powerbank virker dog bedst, hvis kameraet ikke bruges samtidig, så det er en oplagt muligt for at tage et hvil på fototuren, mens den 

Nogle powerbanks kan du endda oplade med solceller. 

Lige nu kan du få en smart 3 i 1 Foto-powerbank sammen med Digital FOTO. Powerbanken oplades både med solceller og USB og har skarpt fotolys på bagsiden.

Den kan både oplade din telefon og dit kamera og har hele to USB-porte, så du kan oplade flere ting på én gang. 

Powerbanken har en værdi af 499 kroner, men du kan få den sammen med to numre af Digital FOTO for kun 59,50 kr. + porto og ekspedition. Se tilbuddet her!

Digital FOTO's smarte powerbank kan oplade dit kamera, mens du er i marken. 

7. Hold batterierne rene

Batterierne er afhængige af, at de kan afgive og modtage energi. Det gør de gennem de strømførende kontakter.

Det er derfor en god ide, at du forsøger at holde kontakterne rene, så du på den måde sikrer dig den mest effektive opladning og afladning af batteriet.

> Læs også: Sådan gør du dit kameraudstyr helt rent

8. Undgå tænd-sluk

Når du vil skifte dit batteri, så sørg altid for, at kameraet er slukket, inden du tager batteriet ud af kameraet.

Et andet tip i den forbindelse er, at du kan få dine batterier til at holde længere, hvis du ikke hele tiden tænder og slukker kameraet, når du er ude at fotografere.

De fleste nye kameraer går i dvale, hvor de bruger et minimum af strøm, når det f.eks. hænger over skulderen. Spar derfor på kræfterne og lad kameraet være tændt. 

På den måde er det også allerede tændt, hvis den gode fotomulighed pludselig skulle opstå.

9. Køl batteriet ned

Tidligere har vi fortalt, at kulde ikke nødvendigvis er godt for dit batteri. Men kulde kan sagtens hjælpe dit batteri til en længere levetid.

Det kan ofte ske, at batterierne bliver varme, når du bruger kameraet til video. Da batterierne samtidig afgiver meget strøm, så skal de ofte skiftes.

Tricket er derfor, at du ikke skal oplade et brandvarmt batteri. Vent til batteriet er kommet ned omkring de 15-30°C, som er den optimale temperatur for opladning af batterier.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...