Sådan renser du dit kamera

Gør dit kameraudstyr helt rent

Når det perfekte motiv tilbyder sig, skal udstyret virke helt uden knas og tøven. Her lærer du at holde ødelæggende skidt væk og få kameraet i topform, så dit elskede grej bliver som nyt.

1. juni 2017

Der er intet mere nedslående end at have stået foran årets flotteste motiv og komme hjem med utilfredsstillende billeder, fordi kameraet bare ikke var toptunet. 

Det er enhver fotoentusiasts mareridt, men heldigvis kan du gøre meget for at forhindre det. Først og fremmest skal udstyret holdes rent. 

Støv på sensoren giver grimme pletter på en ellers flot, blå himmel, og det kan tage rigtig lang tid at klone dem væk i billedbehandlingen. Desværre klarer kameraets automatiske rensefunktion ikke altid sin opgave, da selv lettere fedtede støvkorn hurtigt sætter sig godt fast på billedchippen. 

Det er dog ikke farligt at rense sensoren selv, når man bare følger den rigtige arbejdsgang nøje og går tålmodigt til opgaven.

Når du har brugt vores tips, bliver kameraet så velfungerende som et nyt.

Top fem i renseudstyr til kameraet

De mest almindelige ting til at rense dit kamera behøver ikke at koste en formue. Her har vi fundet de fem vigtigste ting, du bare bør have:

1: Blæsebold

En blæsebold er uundværlig, men sørg for at købe en med et ventilsystem, så ny luft kun suges ind fra bagsiden. Så sikrer du, at skidtet ikke opsamles fra kameraet og pustes ud igen samme sted. Du kan også få nogle med indbygget pensel i enden. 

Du skal dog være påpasselig med ikke at hvirvle støvet op, så det sætter sig på huset omkring billedchippen.

2: Objektivklud

Man bør altid have en klud af mikrofiber beregnet til at rengøre objektivet med i fototasken. De koster omkring 50 kroner hos fotohandleren og kan vaskes. 

3: Børste

Du skal bruge en børste til at fjerne skidt, der sidder fast. En gedehårsbørste er et godt bud på slagsen, men du kan også bruge en ren pensel.

4: Rensepen

Rensepenne er optimeret til at fjerne genstridigt skidt på fx objektiver. Lenspen er en klassiker.

5: Sensorrens

Det kræver specielt udstyr at rengøre sensoren. Sensor Swaps fra Photographic Solutions findes til forskellige størrelser af sensorer og kommer med 12 sensorsvabere. Husk rensevæsken - du må aldrig bruge andet end de særlige rensesvabere. 

Hent pdf'en nedenfor for at læse mere om hvordan du helt konkret rengører dit kamera.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...