Topmoderne retro med Nikon Df

Nikon har genoplivet deres klassiske F-kamera med sensoren fra deres flagskib D4 samt massevis af knapper til feinschmeckeren.

5. november 2013

Fotoentusiaster fra de analoge dage får helt sikkert en vemodig tåre i øjet ved tanken om de klassiske Nikon F-modeller, der bød på kvalitet fra øverste hylde. Nu bliver den ikoniske serie genoplivet med full-frame-nyheden Df, og Nikon har sat alle sejl til for at matche fortidens høje niveau.

Kameraet får blandt andet den stærke full-frame-sensor fra flagskibet D4 med en opløsning på 16,0 mio. pixels samt den hurtige billedprocessor Expeed 3, så flot billedkvalitet ved selv høj ISO burde være givet. Man kan vælge ISO-værdi helt op til 204.800.

Nikon Df byder også på et omfattende autofokussystem med 39 fokuspunkter, hvor syv af dem kan stille skarpt med en kombineret blænde på F8.0. Kameraet kan tage 5,5 billeder per sekund og har en lysmåler, der kan genkende motiver.

Nikon Df har et væld af dedikerede knapper til at indstille lukkertid, ISO og eksponeringskompensation, så den analoge entusiast burde straks finde sig hjemme med kameraet.

Søgeren er selvfølgelig en pentaprisme og dækker motivet 100 procent, men der er også en stor skærm på 3,2 tommer med en opløsning på 921.000 punkter. Df forventes i butikkerne den 28. november til en vejledende udsalgspris på 24.595 kroner.

Læs Nikons pressemeddelelse:

Nikon præsenterer Df: Et avanceret DSLR i klassisk design til alle, der elsker at fotografere.

København, d. 5. november 2013: Nikon lancerer i dag Df, en helt ny type DSLR til rendyrket fotografering.

Med et udseende, der er inspireret af Nikons ikoniske 35 mm-filmbaserede kameraer og teknologi fra de nyeste professionelle modeller, er Df indbegrebet af passion for fotografering både i form og funktion. I en suveræn klasse for sig, skiller dette kamera i retro-stil sig ud fra mængden af nutidens ensartede moderne DSLR-kameraer. Udstyret med den samme billedsensor som Nikons flagskibskamera D4, leverer det et kompromisløst dynamikområde og en enestående lysfølsomhed: Det er det letteste af Nikons aktuelle modeller i FX-format, men det har den samme robuste konstruktion og pålidelige driftssikkerhed, som du forventer af et avanceret Nikon-kamera. Dette Nikon Df er perfekt til kamera- og designentusiaster og vil tage alle fotografer med storm.

Dirk Jasper, Product Manager, Professional Products, Nikon Europe udtaler:??"Konceptet for dette kamera var allerede fra begyndelsen rendyrket fotografering. Det er et kamera, du simpelthen får lyst til at gribe fat om og gå ud og tage billeder med. Kernen i fotografering drejer sig i bund og grund om følelser, og Df-kameraet fanger lige nøjagtig essensen i det. Dets unikke kombination af stilfuldt retro-design og professionelle teknologi placerer det i en klasse for sig: Dedikerede fotografer, der nyder at arbejde ud fra koncepter og ideer, vil elske det og de, som sætter pris på klassisk design, vil være lykkelige for, at kameraets look afspejler Nikons arv på forkant af fotografering".

Rendyrket fotografering?Hjertet i Df er den samme CMOS-sensor i FX-format på 16,2 megapixel og EXPEED 3-billedbehandlingsenhed, som også Nikons professionelle flagskibskamera D4, er udstyret med. Denne kraftfulde kombination af professionel teknologi sikrer, at Df-kameraet leverer overlegen billedintegritet under en lang række lysforhold. Billederne har naturtro, gode mættede farver og en naturlig dybde, selv når du tager billeder i den høje ende af ISO-området, som kan udvides til H4, hvilket svarer til fænomenale ISO 204.800.

CMOS-sensor i FX-format (fuldformat) på 16,2 megapixel: Takket være en optimeret balance mellem størrelsen på sensoren i FX-format (36,0×23,9 mm) og et effektivt antal pixel på 16,2 millioner leverer Df-kameraet billeder med forbløffende dybde og detaljer, lavt støjniveau og bredt dynamikområde. Suveræn lysfølsomhed: Med ISO 100-12800, kan udvides op til H4, svarende til ISO 204.800 (ækvivalent) fastholder Df-kameraet Nikons status, som det mest suveræne kamera inden for fotografering i svagt lys. Det er muligt at opnå fint detaljerede billeder med minimal støj, selv når du tager billeder under de mest udfordrende belysningsforhold.

EXPEED 3: Lige fra billedbehandling til overførsel klarer Nikons billedbehandlingsenhed nemt datatunge opgaver, uden at det forringer hastigheden og kvaliteten. 16 bit-billedbehandlingen sikrer optimale farver, perfekte kontraster og minimeret støj i hele billedfeltet og leverer jævne nuancer med rigelige detaljer og toner hele vejen op ad skalaen til ren hvid, selv når der optages i JPEG. Herudover er den kraftfulde EXPEED 3 hurtig, præcis og exceptionel energieffektiv, hvilket forlænger kameraets udholdenhed ved længerevarende optagelser.

Hurtig ydeevne: Opstartstiden er ca. 0,14 sekunder, og udløserforsinkelsen er kun på 0,052 sekunder. Kontinuerlig optagelse med høj hastighed er muligt ved op til 5,5 bps i både FX- og DX-formater.

Ikonisk Nikon design: Følsomme præcisionsmekanismer og uovertruffen billedkvalitet?Nikon har muligvis looket fra Nikons ikoniske 35 mm-filmbaserede SLR'er, men det er konstrueret til at kunne opfylde behovene hos nutidens digitale fotografer. Når du brænder for fotografering, ved du, at det at tage selve billedet er lige så tilfredsstillende som at nyde de endelige resultater, og DF-kameraet har den robuste konstruktion og suveræne ergonomi, der har gjort Nikons navn ensbetydende med holdbarhed og pålidelighed. Dette kamera er udviklet til at efterkomme selv dine mindste ønsker og vil imponere alle fotografer, der har en passion for stillbilleder – og kameraer.

Elegante mekaniske hjul: Komfort og kontrol går hånd i hånd ved hjælp af riflede hjul, der gør betjeningen enkel og sikker. Med hjulene kan du indstille ISO-følsomhed, eksponeringskompensation og udløserindstilling uafhængigt af hinanden, hvilket giver adgang til alle parametre, der er relevante for optagelse af stillbilleder, helt uden at bruge kameraets menu.

Nemt at have med overalt: Oplev den kreative spænding ved fotografering i FX-format, uanset hvor du er, takket være et kompakt kamerahus, der vejer ca. 710 g uden batteri. Det er konstrueret til at holde til krævende forhold takket være den robuste, men lette magnesiumlegering til kameraets top, bund og bagside. Selve kameraet er udstyret med samme vejrbestandige tætning som Nikons D800 for bedre beskyttelse mod fugt og støv.

Slidstærk lukkerenhed: Den utroligt nøjagtige lukkerenhed er blevet testet til at holde til 150.000 cyklusser med en maksimal lukkertid på 1/4.000 sek. og flashsynkronisering ved op til 1/200 sek.

Selvrensende sensorenhed: Reducerer ophobning af støv foran billedsensoren.

Energibesparende design: Klarer ca. 1.400 billeder* (ved brug af batteriet EN-EL14a, ved indstillingen enkeltbillede).

Klassiske detaljer: Df-kamerahuset fås i klassisk sort eller sølv med sorte højglanspunkter. Grebet med struktur, de mekaniske hjul og det flade toppanel lader tankerne gå tilbage til Nikons ikoniske sølvhaloid filmbaserede SLR-kameraer som f.eks. F2 og F3, og brugergrænsefladen har en original monoton farve.

Vintage-glas: Kompatibelt med ikke-AI-objektiver ?Med beslutningen om rendyrket fotografering går Df-kameraet et skridt videre end andre DSLR-kameraer på markedet i dag. Df-kameraet har en målerkoblingsarm, der kan vippes op, hvilket gør det muligt at montere selv ældre ikke-AI-NIKKOR-objektiver direkte på kameraet. Nikons objektiver er kendt verden over for deres optiske overlegenhed, og NIKKOR har 80-års jubilæum i år. Fotografer, der brugte de originale NIKKOR-objektiver med F-fatning, flyttede grænserne, og de samme objektiver er stadig elsket den dag i dag. Men indtil nu har det ikke været muligt at bruge dem på en nem måde sammen med et moderne DSLR.

Når du tager billeder med et ikke-AI-objektiv i indstillingen A (Blændeprioriteret automatik) eller M (Manuel), tillader Df-kameraet lysmåling ved fuld blændeåbning, svarende til den for AI-objektiver. Objektivegenskaber som f.eks. brændvidde og største blændeindstilling kan nemt defineres via enkle kameraindstillinger, der gør kameraet i stand til at registrere blændeindstillingen og beregne den korrekte eksponering.

Stillbilleder i professionel kvalitet ?Df-kameraets væld af banebrydende billedteknologi sørger for stillbilleder af den højst mulige integritet. Sammen med dets fremragende billedsensor og billedbehandlingsenhed gør kameraets særdeles følsomme AF-system og billedhastighed på 5,5 billeder pr. sekund det muligt at indfange selv de mest uventede fotografiske situationer med fremragende præcision. Samtidig giver den avancerede lysmåling med punkthvidbalance og funktioner som f.eks. den virtuelle, elektroniske horisont med dobbeltakse, den effektive optiske søger og Live View-optagelse dig en værdifuld kompositionsfrihed. Yderst følsomt autofokus med Multi-CAM 4800 39-punkts AF-system: Df-kameraets AF-system er følsomt ned til -1 EV, kompatibelt med objektiver op til f/8 og udstyret med fire indstillinger af AF-metode (inklusive 3D-tracking) og kan levere hurtig og præcis dækning i hele billedfeltet selv under vanskelige lysforhold. Lysmåling med punkthvidbalance: Med Df-kameraet kan du manuelt meget præcist indstille hvidbalancen ved hurtigt at tildele en punkthvidbalance til et bestemt område af billedet, som du vælger under Live View-optagelse.

System til motivgenkendelse: Kameraets billedsensor og dets RGB-sensor på 2016 pixels leverer præcise data til systemet til motivgenkendelse. Derved optimeres eksponering, autofokus og hvidbalance, lige inden lukkeren udløses, hvilket giver knivskarpe billeder.

Højtydende optisk søger: Den optiske søger med pentaprisme giver mulighed for ca. 100 % søgerdækning og 0,7 gange forstørrelse samt en DX-beskæringsindstilling med søgermarkering.

Stor 8 cm (3,2") LCD-skærm med 921.000 punkter med bred synsvinkel og hærdet glas. Giver klar og knivskarp visning af billeder og har stor kapacitet, når det gælder farvegengivelse.

Virtuel elektronisk horisont med dobbeltakse: Oplysninger om rulning (vandret hældning) og hældning (fremad eller tilbage) kan kontrolleres via LCD-skærmen, og rulningsoplysninger via søgeren.

Live View: Ved optagelse i Live View hjælper valgfrie gitterlinjer til billedforhold på 1:1 eller 16:9 dig med kompositionen, og det kontrastbaserede AF-system forbedrer bruger-venligheden, præcisionen og hastigheden. Du kan også kontrollere eksponeringen ved blot at trykke på knappen til eksempelvisning, når du optager med indstillingen M (Manuel).

Indbyggede værktøjer: Uanset hvor dit fokus på fotografering ligger, kan Df-kameraets udvalg af kreative og praktiske funktioner både klare din foretrukne optagestil og dine kreative visioner.

Dæmpet udløserindstilling: Perfekt til diskret fotografering, da lyden fra kameraspejlets returmekanisme er mærkbart reduceret under billedserien. Beskæringsindstillinger: DX-format og 5:4. DX-beskæringsindstillingen kan aktiveres automatisk, når der monteres et DX-objektiv.

Indstillingen HDR (High Dynamic Range): Optager ét overeksponeret og ét undereksponeret billede i én enkelt lukkerudløsning. Intervallet kan udvides med op til ±3 EV for forskellige udseender, fulde af farvemætning og tonegradering, samtidig med at jævnheden af kanten, hvor de to eksponeringer mødes, kan justeres til et mere naturligt udseende. Aktiv D-Lighting: Nikons Aktiv D-Lighting bevarer automatisk detaljerne i både mørke og lyse områder, hvilket giver enestående billeder med naturlig kontrast, når der optages i situationer med høj kontrast.

Retoucheringsmenuer: Menuerne indeholder funktioner at korrigere røde øjne og farvebalancen samt RAW-billedbehandling og ændring af billedstørrelse. Filtereffekterne omfatter, Skylightfilter, Intensivering af farve og Stjernefilter udover Softfiltereffekterne. Indstillingerne for hurtig retouchering inkluderer forvrængningskontrol, perspektivkontrol, opretning og fiskeøje.

Picture Control Tilpas dine stillbilleders udseende ved at finindstille parametre, f.eks. skarphed, farvemætning og farveglød, inden optagelse. Nikon-system?Som et kamera i FX-format er Df-kameraet fuldt kompatibelt med Nikons omfattende udvalg af NIKKOR-objektiver, og kameraet leveres med en særlig udgave af Nikons populære NIKKOR-objektiv AF-S 50mm f/1.8G. Med en retro-fornemmelse til at supplere Df-kamerahuset er dette objektiv et af de mest populære prime-objektiver i Nikon-sortimentet, takket være dets kompakte og lette konstruktion samt hurtige maksimumblænde på f/1,8.

Udover NIKKOR-objektiver kan Nikons enorme udvalg af fotoudstyr og tilbehør hjælpe dig med at realisere dine ideer på utallige måder. Nikons brancheførende Creative Lighting System, til fotografer, der ønsker kreativitet med lys, inkluderer et udvalg af alsidige Speedlights, der giver et utal af muligheder for fotografering med flash på kameraet eller trådløs flash. Nikons trådløse mobiladapter WU-1a gør det muligt at overføre billeder til en smart-enhed direkte fra kameraet, og fjernbetjent optagelse er muligt ved hjælp af Nikons trådløse modtager WR-R10 og trådløse sender WR-T10, som gør dig i stand til at betjene vigtige kamerafunktioner på afstand, også selvom der er genstande mellem dig og kameraet.

Ekstraudstyr Eksklusive remme og tasker i læder fås i klassisk sort og brun. Df samt NIKKOR-objektiv AF-S 50mm f/1.8G forventes i butikkerne d. 28. november til en vejledende udsalgspris på: 24.595 kr. inkl. moms.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...