Fujifilm X-H2S

Fujifilm X-H2S er det seneste kamera, som er udstyret med en såkaldt stacked sensor.

© Fujifilm

Derfor er stacked sensors så gode

Kameraproducenternes flagskibe kommer i stigende grad med en såkaldt stacked sensor, der på flere og afgørende punkter er bedre end de traditionelle sensortyper.

Når kameraproducenterne sender nye topmodeller på gaden, er flere og flere af dem udstyret med en ny sensortype, som på flere punkter er den traditionelle sensor overlegen. Det gælder især store og dyre actionkameraer som Canon EOS R3, Nikon Z 9 og Sony A1, men senest har Fujifilm med deres X-H2S nu også et kamera med stacked sensor – tilmed i en langt lavere prisklasse.

Det er vores vurdering, at det bestemt ikke er det sidste kamera i den prisklasse, som kommer med den nye sensortype, for perspektiverne er indlysende.

>Læs også: Så godt klarer Fujifilm X-H2S sig

Nikon Z 9

Nikon Z 9 kan skyde 30 billeder i sekundet til trods for at opløsningen er oppe på 45 mio. pixels.

© Nikon

Derfor er en stacked sensor suveræn

En stacked – eller stablet – sensor består af to eller flere kredsløb, som er lagt oven på hinanden. Hvert kredsløb fremstilles uafhængigt og sættes sammen til en samlet sensor. Et af kredsløbene indeholder pixels, mens et andet behandler signalerne. I nogle sensorer er der endda et tredje kredsløb, som indeholder hukommelse.

I de traditionelle sensortyper er alle kredsløb samlet i et enkelt lag. Teknologien med stablede sensorer har flere fordele, som samlet set handler om hastighed, for den stablede sensor er ofte 20 gange hurtigere til at håndtere det indkomne lys. Herunder kan du se de tre vigtigste. 

Serieoptagelser i rekordfart

Den højere hastighed har fx betydning, når billeder i høj opløsning skal skydes ved hurtige serieoptagelser, fx 40 billeder i sekundet.

Hurtigere lukkertider

Det er muligt vælge lukkertider på fx 1/64.000 sekund og skyde lydløst med elektronisk lukker uden såkaldt rolling shutter, hvor objekter i bevægelse kan fremstå buede.

Problemfri video i høj opløsning

Den stablede sensor giver bedre kontrol med billedstøj. Desuden kan den sørge for problemfri video i krævende 8K. Også her vil såkaldt rolling shutter været elimineret.

>Læs også: Derfor er et full-frame-kamera bedst

Stacked sensor

Her ses opbygningen i en stablet sensor fra Sony.

© Sony


1: Kredsløb med pixels.

2: Indlagt hukommelse.

3: Kredsløb, som lynhurtigt kan behandle signaler fra pixel-laget.

4: Signalerne sendes videre til kameraets processor.

>Læs også: Sådan tager du flotte actionbilleder

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...