Mand med Canon EOS R5

Canon EOS R5 har en opløsning på 44,8 mio. pixels og er Canons første professionelle systemkamera.

© Digital Foto

Vores første indtryk af Canon EOS R5

Som nogle af de første i verden har vi her på Digital FOTO fået lov at prøve det helt nye Canon EOS R5. Vi fik 48 timer til at danne os de første indtryk. Her er vores foreløbige konklusioner.

9. juli 2020 af Poul Siersbæk og Klaus Nygaard

Efter to dage i selskab med Canon EOS R5 ser det ud til, at Canon er klar til at udfordre Sony A7R IV, der har siddet på tronen inden for spejlløse systemkameraer siden lanceringen sidste år.

Udformningen af Canon EOS R5 ligner det velkendte EOS R, men den irriterende touchpad er udskiftet med et mere brugervenligt joystick. Ergonomien er i top med et godt greb og det velkendte store indstillingshjul fra Canon EOS 5D Mark IV.

Læs også: Få styr på kameraernes sensorstørrelser

Canon EOS R5 har også fået tiltrængt billedstabilisering, der lod os fotografere håndholdt i skumringen på 1/6 sekund og få skarpe skud på 24 mm. Det er første gang i et systemkamera fra Canon.

Øjefokus imponerer

Autofokussen har tilsyneladende også taget et kvantespring fra EOS R. Den opdaterede ansigts- og øjefokus virker meget sikker. Når en person drejede ansigtet, skiftede fokus lynhurtigt til ansigtsfokus og tilbage til øjefokus, når personen vendte sig igen.

Når vi tjekkede billeder og satte billedvisning til at markere, hvor fokus lå under optagelsen, kunne vi se, at kameraets øjefokus ramte ret præcist hver gang.

Søgeren opdateres med 120 billeder i sekundet, hvilket betyder, at den er helt uden flimren selv ved panorering og derfor minder meget om en god optisk søger.

Canon EOS R5 set bagfra

Der er hele 5940 fokuspunkter i Canon EOS R5, og kameraet tager op til 20 billeder i sekundet.

Som det første kamera i klassen kan Canon EOS R5 optage 8K-video. Vi skød nogle korte sekvenser, og et klip på et minut fyldte hele 3,35 gigabytes. Kameraet udviklede en del varme ved 8K, men det skulle Canon EOS R5 være bygget til.

Kameraet kan skyde til kortet er fyldt

Canon EOS R5 tager både almindelige SD-kort og de hurtige CFexpress-kort. Med CFexpress kunne vi bare holde udløserknappen nede og skyde med 20 billeder i sekundet. Kameraet gav på intet tidspunkt op.

Læs også: 10 gode tips til at undgå problemer med hukommelseskortet

Det lånte eksemplar af Canon EOS R5 var en sample-udgave, og da der ikke er tale om en helt færdig testmodel, kan vi ikke komme med vores dybdegående anmeldelse af fx billedkvaliteten endnu, men hold øje med Fordelszonen her på sitet, hvor vi snart er klar med den endelige dom over en færdig produktionsudgave af Canon EOS R5.

Startprisen for Canon EOS R5 er 36.399 kroner, og det koster dermed ca. 6000 kroner mere end konkurrenten, Sony A7R IV.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...