De bedste kameraer til video
© DigitalFOTO

De bedste kameraer til video

For 20-30 år siden brugte de fleste et videokamera til at optage livets store (og små) øjeblikke, men i dag har du langt flere muligheder, når du vil optage video i høj opløsning. Her kan du læse, hvilket videokamera der passer til dine behov.

Hvis du gerne vil optage video derhjemme, på ferien eller når du dyrker sport, så har du brug for et videokamera, der leverer en høj opløsning.

Spoler vi tiden tyve eller tredive år tilbage, var det oplagte valg et almindeligt, håndholdt videokamera, men i dag er udvalget langt større.

Der findes nemlig et stort udbud af forskellige kameraer, der skyder video i en høj opløsning, så det handler om at finde ud af, hvad du især vil optage, inden du køber et nyt videokamera i fotobutikkerne.

Her kan du læse om fire af de mest typiske videokameraer på markedet lige nu, og hvilke fordele og ulemper der er ved hvert videokamera.

Vi gennemgår disse typer videokamera:

GoPro Max

GoPro MAX er et forrygende videokamera, da det forener glæderne ved et traditionelt actionkamera og optagelser i 360 grader. MAX har desuden stemmestyring og kan klare sig under vand på fem meters dybde.

© GoPro

Actionkameraet er til hæsblæsende video

Hvis du ønsker et videokamera, der kan optage video i høj kvalitet, og som samtidigt er robust – så skal du vælge et actionkamera.

Et actionskamera er et videokamera, der er designet til at give gode optagelser under meget svære forhold.

Det kan være videooptagelser, hvor du står på ski, klatrer eller cykler imens.

Det specielle ved de fleste actionkameraer er, at de har en utroligt god, indbygget billedstabilisering, der giver rolige videoer, selv når videokameraet bliver rystet.

Fordelene ved et actionkamera er også, at du kan tilkøbe masser af ekstraudstyr, der fx giver dig mulighed for at sætte videokameraet fast på brystet, så kameraet ikke skal holdes i hænderne under optagelsen.

Du kan også købe en teleskopstang, der kan give dig drone-lignende videooptagelser, eller du kan købe et beskyttende cover, der gør det muligt at lave undervandsoptagelser.

Ulemperne kan være, at actionskameraerne har en meget lille skærm – eller slet ingen skærm – hvilket gør det svært at se alle detaljerne i dine videoer, mens du optager dem.

Actionkameraet er derfor ikke det oplagte videokamera, hvis du gerne vil styre videooptagelserne ned i detaljen, mens du skyder.

GoPro Max er et godt eksempel på et fantastisk videokamera. I Fordelszonen kan du også læse om alle de andre actionkameraer, vi har anmeldt. 

Samsung Galaxy S20 Ultra

Samsung har designet et godt videokamera i form af Galaxy S20 Ultra, der imponerer med en fornem billedkvalitet og video i meget fin 8K-kvalitet.

© Samsung

Smartphonen er hverdagsfotografens redning

Du skal vælge en smartphone med et godt kamera, hvis du primært skal bruge dit nye videokamera til at optage hverdagsvideoer.

Den helt store fordel ved en smartphone er nemlig, at de fleste har den på sig hele tiden, og det gør det nemt at optage tingene, mens de sker, da du ikke skal finde dit videokamera frem og sætte det op.

En smartphone er med andre ord et godt videokamera, du kan have med dig overalt.

Nyere smartphones har desuden flere dedikerede funktioner til bl.a. slowmotion eller timelapse, og det giver fx mulighed for at skyde  videosekvenser af solnedgangen.

Det helt store problem ved at bruge din smartphone som dit videokamera er, at videoerne ofte er håndholdte, og det kan tydeligt ses.

Rystede videoer kan være anstrengende at se på, og det er derfor en god idé, hvis du stiller din smartphone et stabilt sted eller bruger en gimbal, når optagelserne er lange og ikke må være rystede.

Samsung Galaxy S20 Ultra er et godt bud på en smartphone med et lækkert videokamera. I Fordelszonen kan du også læse om alle de andre smartphones, vi har anmeldt.

Læs også: Her er den bedste kameratelefon lige nu

Canon kamera på Gorillapod og Sony kamera med vindhætte

Et kompaktkamera er et godt videokamera, hvis der er en lille vindhætte på toppen af kameraet. Vindstøj kan nemlig ødelægge rigtig mange udendørsoptagelser, men det sætter hårtotten på et kompaktkamera en effektiv stopper for.

© Canon // Sony

Kompaktkameraet sikrer kvalitet på de små ture

Du kan sagtens bruge et kompaktkamera som videokamera, og der er endda nogle klare fordele ved denne mulighed.

Den digitale zoom i et kompaktkamera er fx langt bedre end den, du får, hvis du bruger din smartphone.

Derudover er det også lettere at stille dit kompaktkamera på stativ eller bruge en en såkaldt Gorillapod, der har fleksible ben, når du optager.

Nyere kompaktkameraer har også dedikerede funktioner, der gør det nemt at lave time lapse-videoer og slow motion.

Mange kompaktkameraer kommer desuden med en fleksibel skærm, der er hængslet i siden, så du kan vende og dreje den i stort set alle retninger – ligesom et gammeldags videokamera, og det gør det nemmere at styre optagelsen, når du skyder videoerne.

Når du bruger et kompaktkamera som dit videokamera, får du også en langt bedre autofokus, end den du kan få med fx smartphones eller actionkameraer.

Det gør, at du kan fiksere kompaktkameraet under din optagelse, og så vil kameraet stadig stille skarpt, selvom personen i billedet flytter sig.

Til sidst er det også værd at nævne, at du ofte kan tilkøbe en vindhætte, der nemt glider ned i flashskoen og skærmer af mod vinden.

Det gør, at denne type videokamera er det ideelle valg, hvis du vil skyde små film med tale.

Ulemperne ved at bruge et kompaktkamera som videokamera er, at videokvaliteten mest egner sig til hverdagsmotiver.

Kompaktkameraer vil fx ofte have problemer med at skyde motiver i høj fart eller lyssvage motiver.

Sony ZV-1 er et godt videokamera til en fornuftig pris. I Fordelszonen kan du også læse om alle de andre kompaktkameraer, vi har anmeldt.

Canon EOS M50 Mark II

Dette Canon-kamera er et glimrende videokamera, da du får en god søger, en fleksibel skærm, video i 4K og øjefokus –  og det koster endda under 5000 kroner. 

© Canon

Systemkameraet og spejlreflekskameraet er til den dedikerede fotonørd

Et spejlrefleks- eller et systemkamera har mange funktioner og indstillinger, og det gør, du kan styre optagelsen ned i mindste detalje.

Et spejlrefleks- eller systemkamera er derfor det oplagte valg, hvis du gerne vil kunne styre alle facetter af optagelsen selv.

Du kan fx bruge de halv-automatiske programmer som A, S og P, eller du kan styre hele optagelsen ved at vælge manuelt program.

Det giver dig mulighed for at vælge videoindstillinger, der passer til enten rolige eller actionfyldte motiver.

Du kan ligeledes sikre en ensartet eksponering ved at vælge en fast indstilling, som ikke ændrer sig, når lyset og omgivelserne ændrer sig.

Et systemkamera eller spejlreflekskamera egner sig altså godt til dig, der ønsker et videokamera, der giver mange muligheder for at præge optagelsen.

Dog har spejlrefleks- og systemkameraer den ulempe, at de er store, tunge og en smule upraktiske, når du vil optage video – specielt hvis du har et tungt objektiv for enden af kameraet.

Canon EOS M50 Mark II udmærker sig ved at være et godt videokamera, der giver dig mulighed for at skyde knivskarpe optagelser. I Fordelszonen kan du også læse om alle de andre spejlrefleks- og systemkameraer, vi har anmeldt.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...