Iphone optager video
© Shutterstock

Her er de bedste programmer til videoredigering

Er du ny til videoredigering og vil du gerne gøre dine videooptagelser mere spændende? Her får du gode råd til, hvilket redigeringsprogram der passer bedst til dine behov.

7. april 2019 af Jeppe Vestergaard Jensen

I dag har langt de fleste adgang til at lave flot video i meget høj kvalitet. Du kan bruge din telefon, spejlreflekskamera eller et systemkamera.

Men god kvalitet og en rolig hånd gør ikke nødvendigvis video spændende. Det hjælper gevaldigt, hvis du redigerer i dine videoer, så du får en koncentreret video, hvor det interessante er i fokus, og det kedelige er klippet ud.

Vi anbefaler her forskellige programmer til videoredigering, både gratisprogrammer, videoredigeringsprogrammer til den med blod på tanden og programmer til dig, der allerede har rigtig godt styr på videoredigering. 

macbook med videoredigering
© Shutterstock

Videoredigering for begynderen

Uanset om du har en Mac eller en Windows-computer, følger der altid videoredigeringsprogrammer med. Ens for begge styresystemer er, at programmerne er meget brugervenlige.

Minusserne ved disse videoredigeringsprogrammer er dog, at hvis du har meget specifikke ønsker til din videoredigering, så kan de to programmer virke unødvendigt simple og derfor begrænsende.

Movie Maker til Windows

Videoredigeringsprogrammet Movie Maker følger altid med, når du køber en computer med Windows installeret. Programmet opfylder de mest basale behov til videoredigering.

Movie Maker er derfor rigtig godt, hvis du er helt ny til videoredigering og gerne vil klippe nogle sekunder ud af din video i starten, midten eller slutningen. 

Det kan også sammensætte enkelte klip, hvor du f.eks. arbejder med forskellige afstande i videoen.

Apple iMovie

Apple iMovie kan downloades gratis til alle Mac-computere. Det er et super simpelt og brugervenligt program til videoredigering.

Fordelen ved iMovie er, at det er den simple lillebror til det professionelle videoredigeringsprogram Final Cut Pro X. Der kan derfor være en fordel i at starte her, hvis du allerede nu ved, at du gerne vil nå et højt niveau senere i din videoredigering.

Apple iMovie udmærker sig ved, at det er overskueligt, brugervenligt og har forholdsvis mange funktioner, når du gerne vil gøre din video mere spændende.

> Lær at lave spændende cinemagraph i Photoshop her

Videoredigering for dem med blod på tanden

Er du træt af de simple klippeprogrammer, fordi de ikke helt opfylder dine mere komplicerede behov længere? 

Så findes der også gratis programmer til videoredigering, som kan mere og samtidig opfylder langt de flestes behov for videoredigering.

Videoredigeringsprogrammet Shotcut

Shotcut er gratis og er et godt begynderprogram til videoredigering. Der er altid en forholdsvis stejl læringskurve, når du skal sætte dig ind i et nyt program til videoredigering. Shotcut er ingen undtagelse.

Det giver dig mange muligheder for avanceret videoredigering og er meget brugervenligt, når du f.eks. skal have et ekstra videospor eller ekstra lydspor i din video.

Derudover er Shotcut af en størrelse, hvor du sagtens kan udvikle dig med programmet, så du ikke pludselig står og igen føler dig begrænset i din videoredigering, når du når til et højere niveau. 

Videoredigeringsprogrammet Lightworks

Lightworks er gratis og designet af professionelle. Det er derfor et rigtig godt program, hvis du vil øve dig i mere avanceret redigering.

Videoredigeringsprogrammet giver dig mulighed for at lave avancerede effekter og lydredigering på en overskuelig måde. Der er også gode muligheder for at bruge genveje, så du hurtigt kan redigere video.

Lightworks fås i en gratis version, hvor du kan prøve det af. Bliver du bidt af en gal-klipper, så kan du altid opgradere til en betalt version, hvor du får flere funktioner.

> Få tips til, hvordan du optager video med dit spejlreflekskamera eller systemkamera her

videoredigeringsprogram

Videoredigering kan ofte blive en kompleks omgang, hvor du arbejder med flere video- og lydspor. Det sætter krav til videoredigeringsprogrammernes brugervenlighed.

© Shutterstock

Videoredigering for den øvede

De professionelle i videoredigering sværger som ofte til ét særligt program, som netop opfylder deres helt særlige behov for videoredigering. Det er dog også ofte en smagssag og et spørgsmål om vane.

Vi har fundet to programmer, som du kan klippe en Hollywood film i eller bare lave en fed hjemmevideo med professionelle effekter og klip.

Adobe Premiere Pro CC

Med Adobes videoredigeringsprogram Premiere Pro CC løber du aldrig tør for muligheder. Programmet er en favorit blandt mange professionelle, da det understøtter et utal af formater og opfylder de professionelles behov.

Vi vil ikke anbefale Premiere Pro CC til videoredigering, hvis du er nybegynder. 

I så fald vil du nemlig opleve en meget stejl læringskurve, som også vil koste dig minimum 186 kroner i måneden. Du skal derfor være sikker på, at det er det rigtige for dig og dit niveau, før du investerer i videoredigeringsprogrammet. 

Final Cut Pro X

Apple giver dig også mulighed for professionel videoredigering. Programmet Final Cut Pro X er en professionel udgave af Apple iMovie. Det kan også bruges af forholdsvis nye til videoredigering, da klippene er nemme at placere med musen.

Din tidslinje er derfor nem at styre, da klip automatisk klipper og skubbes til andre klip, hvis du f.eks. gerne vil placere en videobid mellem to eksisterende klip på din tidslinje.

Ligesom Adobes program, så kommer Final Cut med en stejl læringskurve, hvor du i takt med et højere niveau aldrig vil mangle funktioner. Du skal dog være opmærksom på, at Final Cut Pro X koster 2.499,00 kroner at købe i Apples App Store.

> I Fordelszonen gennemgår vi et videokursus, hvordan du bruger manuel fokus. Se videoen her. (kun for abonnenter)

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...