Skylum Luminar 3

Som abonnent på Digital FOTO kan du få en fuld version af Skylum Luminar 3 i Fordelszonen.

© Shutterstock.com

4 funktioner i Luminar 3 der slår Lightroom

På en række punkter slår billedredigeringsprogrammet Luminar 3 mange andre programmer. Her er 4 steder, hvor Luminar gør det bedre end Lightroom.

5. maj 2020 af Kristoffer Engbo


Ligesom Lightroom er Skylum Luminar 3 et fuldbyrdet billedbehandlingsprogram, der både klarer organisering og justering af både raw- og jpeg-filer. 

På en række punkter gør Luminar 3 det endda bedre end Lightroom. Her er fire funktioner, hvor Skylum Luminar 3 slår Lightroom.

1. Du kan forbedre himlen på ét sekund

Skylum Luminar 3 bruger kunstig intelligens til at forbedre dine billeder. Et af de intelligente værktøjer er AI Sky Enhancer. Det finder selv himlen i dine billeder, og når du flytter på skydeknappen, gør funktionen himlen mere markant.

>Læs også: 6 ting du skal vide om kameraet i din mobiltelefon

Resten af billedet påvirkes ikke, da Luminar 3 registrerer, hvor himlen er. Du skal altså ikke male justeringerne på, som du er nødt til i Lightroom, hvor du også selv må eksperimentere med indstillingerne.

AI Sky Enhancer i Luminar 3

I billedet til højre har vi flyttet skydeknappen i panelet AI Sky Enhancer mod højre. Det har gjort himlen mere markant uden at påvirke resten.

2. Du kan gøre brugerfladen personlig

I Skylum Luminar 3 kan du vælge præcis, hvilket funktioner du vil have fremme, så du kun ser dem, du har brug for.

Du kan vælge mellem forskellige indbyggede brugerflader, kaldet workspaces, eller du kan lave dine egne.

Workspace i Luminar 3

I modulet Edit ligger brugerfladerne under FILTERS. Her er der valgt Quick & Awesome, og klikker du på bjælken, hvor der står Quick & Awesome, kan du vælge et af de andre workspaces. Klik på Add Filters for at føje funktioner til et workspace, hvorefter du kan gemme dit eget ved at vælge Save As New Workspace.... Vælg Set as Default for at bruge din aktuelle brugerflade som standard.

3. Du kan arbejde i lag i Luminar 3

I Luminar 3 kan du lave alle dine justeringer i lag. På den måde kan du lave et lag, hvor du justerer farver, et hvor du justerer lys, og et hvor du justerer detaljer.

Efterfølgende kan du altid slette eller dæmpe de enkelte lag og dermed deres justeringer. 

>Læs også: 5 tips der giver dig flottere billeder af solnedgangen

Lag i Luminar 3

Når du har valgt modulet Edit, klikker du på plusset ud for LAYERS, for at oprette et nyt lag. Vælg Add New Adjustment Layer.... Klik så på Clear Workspace for at vælge et workspace, der indeholder de værktøjer, du vil bruge.

4. Du kan male alle justeringer på billedet

Stort set alle justeringer, du foretager i Luminar 3, kan du male på billedet, så de kun dækker udvalgte områder i stedet for hele billedet.

Du kan enten foretage justeringer i et panel, hvorefter du maler justeringerne på dele af billedet, eller du kan lave et lag med justeringer fra flere paneler, som du efterfølgende maler på billedet.

>Læs også: Derfor skal du skyde i raw

Pensel i Luminar 3

Når du fører musemarkøren op til bjælken i det panel, du vil justere i, dukker der en pensel op, som du klikker på. Vælg Brush, og så kan du male justeringerne på billedet. Du kan også holde musen over et lag i LAYERS og klikke på penslen.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...