Kvinde fotograferer solnedgang med mobilen

Hvordan får jeg flere følgere på Instagram? Her får du syv tips til at løfte kvaliteten af billederne i dit feed. 

© Shutterstock

7 tips til at tage bedre Instagram-billeder

Din mobiltelefon er det kamera, du altid har på dig. Her får du syv lette tips til at bruge den til at tage flottere fotos til Instagram.

15. maj 2023 af Sarah Marie Winter

Kan du huske de allerførste mobilkameraer – og de kornede billeder, de producerede? 

Det er efterhånden lang tid siden, og de kameraer, der sidder i mobiltelefonerne i dag, er meget mere avancerede og kan levere fantastisk billedkvalitet. Og så er de, modsat dit tunge spejlreflekskamera, altid lige ved hånden. 

> Læs også: Her er den bedste kameratelefon lige nu

Men hvordan udnytter man mobilkameraets potentiale og tager billeder, der giver likes, kommentarer og følgere på Instagram? Det forklarer vi herunder. 

1. Vend telefonen på højkant
2. Brug kun naturligt lys
3. Frem med nettet
4. Vælg den rigtige app
5. Hold stilen
6. Brug hashtags
7. Brug statistikkerne 

1. Vend telefonen på højkant

Det lyder måske banalt, men rigtig mange mennesker vender telefonen på bredden, så de kan få et bredere udsnit og fx få mere med af en storby, et bjerglandskab, en strand eller lignende.

Men når du lægger de brede billeder på Instagram, bliver de meget små, og det bliver svært at afkode, hvad der sker på dem. Det betyder, at de bliver set af færre mennesker og får mindre opmærksomhed.

Billeder taget på højkant derimod bliver vist i en meget større størrelse på Instagram, og det skaber mere engagement i billederne, fordi det er lettere at se, hvad der foregår på dem.

> Læs også: Hvad er Instagram Reels?

2. Brug kun naturligt lys

Selv om mobiltelefonernes kameraer er gode, er der én ting ved dem, der stadig ikke fungerer ret godt – blitzen. Den giver stort set aldrig billeder, du kan bruge til noget, uanset om det er portrætter, landskaber eller blomster, du vil oplyse.

Hold dig derfor altid til naturligt lys fra fx vinduer – eller tilgængeligt lys, fx gadelamper. Hvis ikke der er noget lys til rådighed, så lad hellere være med at tage billedet.

Mobilens kamera overeksponerer ofte billederne, så husk selv at styre eksponeringen ved at tappe på det lyseste område på skærmen og trække eksponeringen nedad med fingeren.

3. Frem med nettet

Du kan også aktivere funktionen "Net", der viser et net på skærmen, når du bruger kameraet. Det kan hjælpe dig med at komponere dit billede, fx ud fra tredjedelsreglen.

Gå ind i Indstillinger og Kamera, eller Fotos & Kamera. Her kan du, typisk under Komposition, slå funktionen ”Net” til. 

4. Vælg den rigtige app

Vælg den redigeringsapp, der passer til dit temperament. VSCO er fx en favorit hos mange, da filtrene er knap så voldsomme, og her kan du lave "recipes", som du kan tilføje til billedet med et enkelt klik. Det fungerer ligesom presets eller actions.

Afterlight er en anden app, der giver mulighed for at justere i alt fra højlys og skygge til filtre og farvetoner, og også her kan du give billedet en diskret redigering.

Vil du gå endnu mere i dybden med redigering og har brug for mere avancerede værktøjer, skal du måske i stedet vælge Lightroom eller Camera+.

> Læs også: 6 ting du skal vide om kameraet i din mobiltelefon

Trappe på strand fotograferet med mobiltelefon

Flotte billeder i en let genkendelig stil er med til at give dig flere følgere på Instagram. 

5. Hold stilen

Et sammenhængende feed er meget mere harmonisk end ét, der stikker i ti forskellige retninger, og du vil opleve at få flere følgere på Instagram, hvis du har en klar stil, der går igen i billederne. 

Undgå derfor at skifte alt for meget mellem filtre og stilarter. Fx bør du ikke have et billede med et feminint, drømmende udtryk ved siden af et billede, der er kontrastfuldt og råt redigeret. 

Her kan det være en stor hjælp at bruge presets, actions, eller hvad de forudindstillede justeringer nu hedder i den redigeringsapp, du bruger. På den måde kan du let bevare fx varme eller kolde toner i dine billeder. 

6. Brug hashtags

Hvis du gerne vil have, at andre end dine familiemedlemmer og venner skal finde dine billeder, så er hashtags vejen frem.

Prøv dig frem ved at søge på forskellige hashtags og se, om det er den samme kategori, dine billeder falder i, fx #landscapephotography eller #landscapelovers.

Der findes også hashtags for kameramærker eller modeller, fx #sonyalpha eller #alphacollective, og hvis du bruger dem, kan dine billeder blive opdaget af andre brugere af samme mærker. 

7. Brug statistikkerne

Det kan godt betale sig at skæve til klokken, inden du lægger dine billeder på Instagram. Statistikker viser nemlig, at der er mest aktivitet tidligt om morgenen, ved frokosttid og efter aftensmad.

Det betyder ikke nødvendigvis, at du behøver sidde klar med telefonen på de tidspunkter, men du kan fx undlade at poste et billede klokken halv et om natten, for der vil det være begrænset, hvor meget opmærksomhed, det får.

Vil du gerne bruge Instagram lidt mere målrettet, er Iconosquare et godt værktøj at kende til. Her kan du registrere dig og undersøge, hvornår du skal poste dine billeder for flest likes, se, hvilke af dine fotos, der hitter, og meget mere.

> Læs flere tips og tricks til Instagram her

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...