En person tager et foto med sin iPhone

Udnyt din iPhones fulde potentiale og vælg en tredjeparts-fotoapp.

© Shutterstock

Her er de bedste apps til din iPhones kamera

Udnyt din iPhones kamera til fulde ved at bruge en fotoapp, som giver dig større kontrol over kameraet. Vi har fundet de fire bedste apps, som tager dine iPhone-billeder til et nyt niveau.

2. oktober 2019 af Jeppe Vestergaard

Apples iPhones er rigtig populære, og det skyldes blandt andet, at en iPhone har et af markedets bedste mobilkameraer.

iPhones egen kamera-app giver dog ikke brugeren særlig stor kontrol. Vil du kunne stille lukkertid, ISO, lægge fokus manuelt og optage i raw, skal du have en fotoapp fra en tredjepart.

Der er rigtig mange fotoapps at vælge mellem. Vi har prøvet mange af dem og har udvalgt de fire bedste fotoapps til fotoentusiasten, som giver dig større kontrol og dermed bedre billeder.

Alle fire apps kan styre lukkertid, ISO, hvidbalance og fx skyde i raw-format. Forskellene på de fire apps er derfor små. De største forskelle er i brugervenlighed og design.

Find ud af, hvad de fire apps tilbyder, og se om én af dem er perfekt til dine behov.

> Læs også: Bliv en bedre fotograf med fotoskolen.

Perfekt belysning med ProCamera

ProCamera til iPhone.

ProCamera har et tydeligt histogram, der viser, hvordan lyset bliver i billedet.

© Digital FOTO

Appen ProCamera er en af vores fire favoritter. Den er især god, når du vil adskille lysmåling og fokus fra hinanden.

På skærmen får du nemlig to bokse op. De viser henholdvis, hvor du har fokus, og hvor kameraet måler lyset. Du kan vælge, at fokus og lys måles samme sted, eller du kan adskille de to ved at trække med fingrene.

Det er fx smart, hvis du vil fotografere en person i silhuet mod himlen, da du kan lægge fokus på personen, mens lyset måles på himlen.

Det er også en fin detalje, at udvikleren har lagt stor vægt på histogrammet i appen. Det er derfor meget nemt at se, hvis dit billede er overeksponeret eller undereksponeret.

Du kan justere din eksponering med den indbyggede eksponeringskompensation, som også virker fint. ProCamera kan også vente med at tage et billede, til den registrerer, at du holder telefonen helt stille, hvilket minimerer risikoen for rystelser i svagt lys.

Appen er en betalingsapp.

> Læs også: 5 gratis apps til at redigere dine billeder.

Hjælp til makro med Camera-M

Camera-M har mulighed for at lave både et raw- og jpg-billede.

Camera-M har mulighed for at lave både et raw- og jpg-billede.

© Digital FOTO

Er du til makrofotografi med din iPhone, eller har du brug for at indstille fokus manuelt, skal du  overveje fotoappen Camera-M.

Appen har en smart detalje, hvor du kan få det såkaldte focus peaking. Med funktionen viser appen dig med farve, hvad der er skarpt. Den hjælper dig til at få helt skarpt fokus, og du kan zoome ind og se, hvor fokus præcist ligger.

Er du ikke til manuel fokus, har Camera-M også focus tracking. Her indstiller du fokus ved at trykke på dit motiv på skærmen, hvorefter appen beholder fokus på dit valgte motiv, uanset hvordan du bevæger dig i forhold til motivet.

Endelig kan vi godt lide, at du kan få appen som widget i din smart-menu i din iPhone. Her kan du fx få appen til at vise dig, hvornår tidsrummet for den gyldne time er på dagen.

Har du en iPhone med flere objektiver, kan det dog være lidt besværligt at skifte mellem dem i appen. Det gør nogle af de andre apps nemmere.

Appen er en betalingsapp.

> Læs også: 6 apps fotografen skal have på sin telefon.

Stor kontrol med Camera+ 2 

Camera+ 2 viser fokuspeaking

Her viser Camera+ 2 blå streger de steder, hvor tingene i billedet er i fokus. Optræder der røde streger, betyder det, at højlysene er udbrændte.

Camera+ var en af de første apps, der bød på avancerede muligheder til kameraet på iPhone, og den nuværende version hedder Camera+ 2.

Vi kan særlig godt lide mulighederne for at arbejde med dybden i billedet. Tager du et billede med portræt-funktionen, der laver en kunstigt sløret baggrund, gemmer appen oplysninger om dybden i billedet.

Det betyder, at du efterfølgende kan åbne billedet i appens redigeringsdel, The Lab, hvor du kan justere fx baggrunden separat og fjerne farverne, øge sløringen eller lignende, mens forgrunden ikke påvirkes.

Generelt giver appen brugeren stor kontrol, så du selv bestemmer indstillingerne for din iPhones kamera. Endelig er appen også meget brugervenlig og nem at finde rundt i. 

Appen kan også vise dig forskellige beskæringer og formater, som passer til de forskellige sociale medier.

Appen er en betalingsapp.

> Læs også: Overfør fotos fra mobilen i en fart.

Fremtiden er sikret med Halide Camera

Appen Halides Depth Mode

Sådan ser det ud, når Halide analyserer et billede i sin Depth Mode.

© Digital FOTO

Med appen Halide Camera, kan du altid have dine favoritindstillinger tæt på. Du kan nemlig indstille appen, så dine favoritindstillinger er i hovedmenuen og dermed lige ved hånden.

Appen er derfor meget nem at styre – også med kun én hånd – hvilket er en stor fordel. Her er fokus på ren fotografering, så brugerfladen er simpel og uden en masse forskellige funktioner.

Ligesom i flere af de andre apps, kan du med manuel fokus få hjælp af focus peaking. Her bliver de skarpe områder vist med grønt på skærmen. Funktionen er visuelt ret imponerende. 

Du finder funktionen under manuel fokus, hvor du herefter trykker på det runde ikon med tre streger i.

Appen er en betalingsapp.

> Læs også: De bedste tips til bedre mobilbilleder.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...