billede lavet med kunstig intelligens DALL·E 2 viser kvinde på klippe på færøerene
© DALL·E 2

Hvad er AI-genererede billeder og skal du være nervøs?

Robotterne vinder indpas flere og flere steder i vores samfund, og nu er tiden også kommet til fotos, hvor en kort tekstbid kan blive til et fantastisk billede med kunstig intelligens. Men betyder det, at tiden er løbet fra det menneskeskabte foto?

Et nyt fænomen er på det seneste dukket op, som måske kan revolutionere måden, vi skaber billeder på.

Fænomenet hedder AI-genererede billeder, og begrebet dækker over billeder, der laves af en AI, altså en kunstig intelligens, ud fra et tekstforlæg, som man selv kan skrive til den. 

Man kan fx skrive, som vi gjorde til billedet i toppen af artiklen, som på dansk blev til beskrivelsen: "En landskabsfotografs mesterværk, som viser Færøernes vilde klippeformationer i gyldent lys fra en solnedgang".

Den kunstige intelligens gav på under et minut resultatet. 

Prøv selv at lave billeder med kunstig intelligens

Programmet, vi brugte til at lave billedet, hedder DALL·E 2, og man kan som noget nyt frit tilmelde sig til at bruge det på hjemmesiden her

Beskrivelsen man kan indtaste til den kunstige intelligens kaldes også for en prompt, og jo mere præcis den er, jo bedre bliver det færdige resultat. 

Man kan også få programmet til at lave forskellige effekter, som fx at få billedet til at ligne et oliemaleri i stil med Van Gogh og andre kendte kunstnere. 

> Læs også Lav dit billede om til et smukt maleri

kunstig intelligens skaber billede med oliemalerieffekt af Hans Christian Andersen spiser en hamburger i en moderne storby

Teksbidden vi fodrede computeren med her, var: "Et oliemaleri af digter og forfatter H. C. Andersen, som spiser en hamburger midt i en moderne storby". 

© DALL·E 2

Hvad kan AI-genererede billeder bruges til? 

Billederne, der er lavet med kunstig intelligens, bliver hele tiden bedre og skarpere, og ligesom argumentet tidligere har været med Photoshop og lignende programmer, skal vi i fremtiden ikke kun overveje, om et billede er billedbehandlet, men også om det kan være lavet af en kunstig intelligens. 

Vi har af samme grund også svært ved at se en fremtid, hvor billeder der er skabt af kunstig intelligens, vil blive brugt til at lave billeder til aviser og nyhedsmedier på nettet, som lever af deres troværdighed.

Andre steder på nettet derimod vil billederne i blogs og i reklamer være i høj kurs, da en skribent kan lave billeder på få minutter, som fx kan illustrere, hvad et produkt eller lignende skal bruges til.

Robot fotograferer med stativ i den blå time udover europæiske bjergkæder

Vi fik billedet her ved at give den kunstige intelligens beskrivelsen: Robot fotograferer med stativ i den blå time udover europæiske bjergkæder.

© DALL·E 2

AI-billeder har stadig langt igen

Selv om de nye kunstige intelligenser kan levere flotte og imponerende resultater, er der dog stadigvæk lang tid til, at de helt kan udskifte dygtige fotografer. 

Store sportskonkurrencer, reportager til nyhederne og streetfotografering vil være blandt de klassiske fotomotiver, som formentligt ikke bliver berørt, af den nye type billeder, og vi spår, at mange fotografer vil blive ved med at fotografere, også selv om robotterne løbende forbedrer sig. 

Resultaterne er heller ikke til at regne med hver gang. Se blot på billedet nedenfor, hvor en beskrivelse eller prompt om en hurtig gaderæser blev til en sammenblanding af bil-lignende elementer, som ikke ser særlig realistisk ud.  

>Læs også Kunstig intelligens hjælper fotografen fra start til slut

Kunstig intelligens skaber billede af racebiler som er blandet sammen så det ser urealistisk og usammenhængende ud

Vi prøvede at lave en mindre præcis prompt, som bare lød: "Gaderæs, hurtig bil", og det viste var det mindre heldige resultat.

© Dreamstudio Beta

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...