Landskab med sø og bjerge

Ved hjælp af kunstig intelligens kan både kameraer og computerprogrammer sørge for optimal billedkvalitet.

© Shutterstock

Kunstig intelligens hjælper fotografen fra start til slut

Kunstig intelligens, også kaldet AI, vinder indpas i både kameraer og billedbehandlingsprogrammer, og der er virkelig stor hjælp at hente.

Kunstig intelligens fylder i flere og flere sammenhænge i vores dagligdag med henblik på at gøre livet lettere for os. Kunstig intelligens har derfor ganske naturligt også fundet vej til både kameraer og billedbehandlingsprogrammer.

At automatiske funktioner og processer igennem mange år har gjort det lettere at være fotograf er der dog ikke så meget nyt i. Allerede da computerne begyndte at gøre deres indtog i kameraerne i 1970’erne, lavede processoren primitive udregninger af eksponeringen. Hvis der var en kraftig lyskilde midt i billedet, og det meste i øvrigt var varme farver, var motivet nok en solnedgang, og så blev billedet eksponeret derefter.

Dette er siden blevet raffineret, sådan at mange forskellige data nu sammenholdes og på forbløffende kort tid afgør, hvilket motiv der er tale om, og indstiller kameraet derefter. 

Solnedgang ved havet

På grund af den koncentrede lysmængde omkring solen kan kameraet automatisk regne ud, at der er tale om en solnedgang.

© Shutterstock

Korrekt eksponering efter motivtype

De fleste moderne systemkameraer er nu så intelligente, at de kan bedømme motivet ud fra de data, både lysmåler og autofokus registrerer. Det gælder informationer om fx bevægelse, lysstyrke, farvetone, ansigter, flimmer fra kunstlys, afstand og kontrast.

På baggrund af disse data kan kameraet genkende motivtypen. Herefter indstiller kameraet hvidbalance, autofokus, lysoptimering, eksponering og billedstil, så eksponeringen bliver optimal i forhold til det motiv, man vil tage et billede af.

Derfor er de fuldautomatiske programmer blevet virkelig gode til at skabe den optimale gengivelse. Det ses især med de nyeste smartphones, hvor fx automatiske HDR-funktioner skaber flotte detaljer i både skygger og højlys. 

Man mister selvfølgelig kontrol med eksponeringen, når man lægger alle beslutninger i hænderne på sit kameras automatik. Når det skal gå stærkt, er det dog i dag en løsning, man sagtens kan leve med.

>Læs også: Sæt liv i de gamle billeder med kunstig intelligens

Portræt af ung pige

Kameraets ansigtsgenkendelse kan lynhurtigt registrere en person. Det samme gælder øjegenkendelsen.

© Shutterstock

Hyperintelligent autofokus

De moderne systemkameraer benytter i høj grad kunstig intelligens til at styre autofokussen på den mest optimale måde. Med kameraer som fx Canon EOS R7 og OM SYSTEM Olympus OM-1 kan autofokussen indstilles til at forholde sig til specifikke motivtyper som ansigter, fugle og biler. Her reagerer autofokussen intelligent og fx skifter fra hele bilen til billygterne, når bilen kommer tæt nok på. 

På samme måde skifter autofokussen fra ansigt til øjne ved portrætter. Med Nikons flagskib Z 9 behøver man endda ikke give kameraet besked om motivtype – kameraet kan selv vurdere og vælge korrekt fokus. Så bliver det ikke meget nemmere.

>Læs også: Tag flotte sportsfotos

Racerbil i fart

Med en intelligent autofokus kan kameraet selv registre, at der er tale om en bil i fart.

© Shutterstock

Programmer klarer billedbehandlingen for dig

Også når det gælder billedbehandling har AI fundet indpas i stor stil. Programmer som Lightroom og Photoshop kan fx selv finde og lægge en maske på hovedmotivet, hvis du vil lave specifikke justeringer her. Programmerne kan selv registre, hvor himlen er i billedet, hvilket er en fordel, hvis du vil udskifte den del af billedet med noget mere dramatisk.

Et program som Skylum Luminar AI gør faktisk en dyd ud af brugen af den kunstige intelligens, som gennemsyrer programmet i alle facetter. Her kan du bare importere billedet og bede Luminar AI om at fikse det automatisk med et enkelt museklik. Programmet analyserer både efter motiv og eksponering. Ved hjælp af lagrede billedinformationer fra tusindvis af fotos, kan programmet gennemskue, hvad der skal til for at få billedet i mål.

>Læs også: 3 gode grunde til at bruge Luminar AI

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...