Computer med Photoshop Elements

5 trin til bedre landskaber i Photoshop Elements

Ofte er det de samme funktioner, vi tager fat i, når vi justerer landskabsbilleder i Photoshop Elements. Her er de fem funktioner, vi typisk bruger i billedredigeringsprogrammet.

Dine landskabsbilleder kan blive meget flottere med billedredigering, og specielt hvis du optager i raw, har du rigtig gode muligheder for at forbedre dine fotos.

I Photoshop Elements’ raw-konverter Camera Raw har du nemlig stærke funktioner til billedjustering, og så indeholder raw-filerne flere data, der sikrer den bedste kvalitet.

Se videoerne: Få styr på alle vigtige indstillinger i Photoshop Elements i vores grundkursus

Fra Photoshop Elements 2023 installeres Camera Raw i øvrigt ikke som standard sammen med resten af programmet, men du kan nemt installere det ved at vælge Help og Install Camera Raw i programmet. Når Camera Raw er installeret, åbner raw-konverteren automatisk, når du åbner en raw-fil i Photoshop Elements.

Herunder gennemgår vi fem ting, vi typisk bruger til landskaber i Photoshop Elements. Vi bruger Camera Raw til det meste, men anvender også andre funktioner i billedredigeringsprogrammet.

>Læs også: Sådan fotograferer du stjerner

1. Lysforholdene

I Camera Raw justerer vi lyset med Exposure i Basic. Her trækker vi typisk detaljer frem med Highlights, som vi flytter mod venstre, og Shadows, som vi trækker mod højre. Derefter kan vi øge kontrasten med Blacks mod venstre og Whites mod højre.

Camera Raw i Photoshop Elements

I Camera Raw foretager du justeringer på skydeknapper i højre side.

2. Farverne

Tilpas farverne med Temperature og Tint, til farvetonen ser fin ud. Justér farvemætning med skydeknapperne Saturation og Vibrance. Vi skruer typisk en smule ned for Saturation eller lader den stå på 0, og skruer godt op for Vibrance.

>Læs også: 3 kompositionsregler du skal kende

3. Detaljerne

Med Clarity, der giver mellemtonekontrast, og Contrast, der giver almindelig kontrast, justerer vi kontrast i billedet. Giv evt. skarphed med Sharpening under Detail. 

Klik på Open, så bliver det justerede billede sendt fra raw-konverteren til den almindelige brugerflade i Photoshop Elements, hvor der er yderligere muligheder.

4. Dis

Er der dis i billedet, hvilket typisk ses i landskabsbilleder, der dækker store afstande, kan du fjerne eller dæmpe det ved at vælge Enhance og Haze Removal.... Justér på Haze Reduction, til det ser fint ud. Skydeknappen Sensitivity skal typisk bare stå omkring midten.

Dehaze i Photoshop Elements

Funktionen Dehaze i Photoshop Elements kan fjerne dis og tåge i dine landskabebilleder. Brug knappen Before/After til at se effekten.

5. Himlen

Er himlen blevet kedelig, har du i Photoshop Elements mulighed for at skifte den helt ud. Det gør du i Guided, Special Edits og Perfect Landscape. Vælg en ny himmel under Choose a new Sky, og justér på skyde­knapperne nederst.

Perfect Landscape i Photoshop Elements

For at udskifte himlen, skal du vælge modulet Guided foroven. Du kan vælge mellem forskellige himle i højre side.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...