Markering i Lightroom

Masker markeres med rødt i Lightroom og angiver, hvilket område man justerer i.

3 veje til nemme markeringer i Lightroom

Lightroom har fået forrygende værktøjer til at lave helt præcise markeringer, så du kan justere i udvalgte områder. Her er tre veje til endnu flottere billeder i programmet.

I Lightroom har du forrygende muligheder for at justere i udvalgte områder af billedet uden at påvirke resten. Det gør du ved hjælp af en type markeringer, der kaldes masker i Lightroom. Og Lightroom gør det nemt at markere meget præcist. Programmet kan nemlig finde motiverne automatisk, så du kun skal koncentrere dig om at justere efterfølgende.

>Læs også: Alt du skal vide om analogkameraer

Det hele foregår i Develop-modulet, hvor du vælger Masking i højre side, og så kan du vælge fx Subject for at få Lightroom til automatisk at markere hovedmotivet, så du udelukkende justerer på det.

Justeringerne foretager du på skydeknapper, der kommer frem, når masken er oprettet. Herunder får du hjælp til at lave nemme markeringer, så du får endnu flottere billeder. 

1. Lightroom kan justere ansigtet i detaljer

Der er i Lightroom en indbygget kunstig intelligens, der ikke bare kan finde personer, men også de enkelte dele i ansigtet. Dermed kan du nemt maske håret, øjnene eller læberne af, så du udelukkende justerer her. I Lightroom Classic vælger du Develop. Klik på Masking over Basic-panelet, og vent, til billedet er analyseret, og personen dukker op, som en miniature under People. Klik på personen for at vælge, hvad der skal med i masken.

>Læs også: 9 tips til at blive en endnu bedre fotograf

Du kan vælge hele personen ved at vælge Entire Person, eller du kan nøjes med at vælge fx Iris and Pupil for at justere øjenfarven.

Klik på Create Mask, så kan du på skydeknapper justere det afmaskede område.

Portræt justeret i Lightroom

Her har vi markeret huden og udglattet den, vi har også markeret håret og gjort det mørkere, og med en maske på iris og pupillerne har vi gjort øjenfarven blå.

2. Himlen kan løftes til skyerne

Det er blevet ekstremt nemt at justere himlen uden at påvirke resten af billedet. Herunder har vi gjort himlen over Paris mørkere og skruet op for farverne, mens Eiffeltårnet og forgrunden er som originalt. 

Himmel justeret i Lightroom

Lightroom fandt automatisk himlen, så vi nemt kunne justere den uden at påvirke resten. Originalen er til venstre, mens den justerede udgave ses til højre.

I modulet Develop klikkede vi på Masking og valgte Sky. Så analyserede Lightroom billedet og oprettede en maske i himlen, så vi udelukkende arbejdede i den. Under Tone gjorde vi himlen mørkere uden at påvirke resten ved at flytte skydeknappen Exposure mod venstre.

Vi flyttede skydeknappen Saturation mod højre for at gøre farverne i himlen kraftigere. 

3. Farverne bestemmer markeringen

Dronefoto justeret i Lightroom

Venstre side af billedet viser originalen, mens vi har justeret på vejen i højre side, så den er blevet meget mørkere.

I Lightroom kan du markere områder med bestemte farver eller lysstyrker i et billede. Det gør du ved hjælp af funktionerne i Range under Masking. I billedet herover har vi udvalgt vejen ved at vælge Color Range og klikke på vejen med den pipette, der dukker op. Herefter gjorde vi vejen mørkere og mere kontrastfyldt ved at justere på skydeknapperne under Tone. Med Luminance Range kan du i stedet maske områder med en bestemt lysstyrke af.

>Se videoen: Her er de skjulte tricks i Lightroom

Når du har klikket på en farve med pipetten, kan du udvide eller indskrænke farveområdet med skydeknappen Refine.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...