Sort-hvidt gadefoto
© Kristoffer Engbo

Sådan får du bedre gadefotos i Lightroom

Gadefotos kommer først rigtigt til live i billedbehandlingen, hvor du kan eksperimentere med farver, kontrast og komposition. Her får du fem tips, der får dine street-fotos op at ringe i Lightroom.

1. Fremhæv hovedmotivet med mørke hjørner

Vignettering er egentlig en objektivfejl, der giver billedhjørner, som er mørkere end midten. Det vil man normalt fjerne, men i gadefotos kan det bruges som en effekt.

De mørke hjørner retter nemlig beskuerens øjne mod midten af billedet, så man på den måde kan fremhæve vigtige elementer, som fx en person i gadefotos.

I Lightroom tilføjer du mørke hjørner i panelet Effects under Post-Crop Vignetting. Træk skydeknappen Amount mod venstre for at gøre hjørnerne mørkere.

> Se også: Onlinekursus i Lightroom lærer dig de professionelles tricks

Central Station i New York

Her har vi gjort hjørnerne betydeligt mørkere end billedmidten ved hjælp af Post-Crop Vignetting i Lightroom. 

© Kristoffer Engbo

2. Brug færdige justeringer til gadefotos

Presets i Lightroom er færdige justeringer af blandt andet farver og lys, som du kan tilføje med ét klik. Ved at bruge samme preset i en serie billeder, kan du sikre samme udtryk i billederne.

Lightroom har en lang række gode, indbyggede presets, du kan bruge med det samme. Du finder dem i panelet Presets i venstre side i modulet Develop.

Du kan dog også hente og installere dine egne presets. Er du abonnent kan du hente vores presets helt gratis her.

Gadefoto fra Tokyo

Her har vi brugt et af Lightrooms medfølgende presets, der giver et køligt udtryk med dæmpede farver. Presettet hedder Creative – Cool Light og ligger under Creative i panelet Presets.

© Kristoffer Engbo

3. Beskær dig til et bedre gadefoto

Det skal ofte gå stærkt, når man tager gadebilleder, så det er ikke sikkert, at du lige når at stille dig helt rigtigt. Desuden sker der mange ting omkring, som du måske ikke helt når at opfange, når du tager billedet.

Derfor skal du på ingen måde være bange for at beskære billedet, så en bil, der stikker ind i siden, eller rod, der bare forstyrrer, kommer væk.

>Læs også: Få de bedste tips til gadefotos

Du kan tilmed forbedre kompositionen og fx placere det vigtige i det gyldne snit. Med beskæringsværktøjet Crop Overlay, som du aktiverer ved at taste R, kan du bladre mellem hjælpelinjer af fx det gyldne snit ved at taste O flere gange.

Er du abonnent på Digital FOTO, kan du i denne video, som er en del af serien “I dybden med Lightroom" se, hvordan du bruger Crop Overlay til at forbedre kompositionen.

4. Skru op for kontrasten i Lightroom

Det giver et råt udtryk, når kontrasten er hård, og store dele af billedet bliver helt sorte eller helt hvide. I stedet for bare at skrue op for Contrast er det bedre at justere på skydeknapperne Blacks og White.

Flyt Blacks mod venstre og Whites mod højre. Forsvinder der lidt for mange detaljer i de mørke områder, kan du løfte skyggerne lidt med Shadows, uden at de helt sorte områder bliver lysere.

 På samme måde kan du hente lidt detaljer i lyse områder med Highlights.

>Læs også: Sådan fotograferer du ubemærket i gadebilledet

Taxier i New York

Store dele af billederne er blevet helt sorte og himlen hvid med den øgede kontrast. Vi har også skruet op for farverne med Vibrance og Saturation i LIghtroom.

© Kristoffer Engbo

5. Lav sort-hvid med hård kontrast

Gadebilleder gør sig fantastisk i gråtoner, og ligesom med farvefotos fungerer det godt at gå efter en hård kontrast, hvor mørke toner bliver helt sorte, og lyse toner bliver hvide.

I panelet Basic vælger du Adobe Monochrome ud for Profile for at lave billedet om til sort-hvid. Rul ned til panelet B&W, hvor du nu kan justere, hvor lyse eller mørke de enkelte farver i originalbilledet skal blive i den sort-hvide udgave. Det kan være, du vil gøre de grønne toner i træerne meget mørke og den blå himmel lys.

Derefter kan du justere kontrasten med Blacks, Whites, Shadows og Highlights.

>Læs også: Derfor skal du fotografere i sort-hvid

Sort-hvidt gadefoto

Konverteringen til gråtoner er med til at understrege linjer i billedet.

© Kristoffer Engbo

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...