Aftenbillede fra New York.

I svagt lys må ISO-værdierne i vejret, hvilket giver støj og korn. Lightroom kan du dog automatisk fjerne støjen.

© Shutterstock.com

Smart Ligthroom-trick: Sig farvel til støj i dine raw-billeder

Lightroom kan automatisk fjerne støjen i dine billeder og tilpasse justeringerne efter ISO-værdien, så snart du importerer dem. Se, hvordan du indstiller programmet.

Så snart lyset bliver svagt, og ISO ryger i vejret, sniger der sig støj i form af korn ind i dine billeder.

Kameraets egen støjfjerner reducerer automatisk en hel del af støjen på jpeg-billederne, men raw-billederne vil have korn, når du åbner dem i Lightroom.

Lightroom har en stærk støjfjerner, der kan reducere kornene, men det kan tage lang tid at justere hvert billede, da du skal bruge forskellige indstillinger af skydeknapperne til de forskellige ISO-værdier.

Du kan dog få Lightroom til at fjerne støjen, så snart du importerer raw-filer, og Lightroom vil endda tilpasse støjfjerningen til netop dit kamera og til de enkelte ISO-værdier

Du skal bare sætte støjfjerningen op én gang for alle, og når du fremover nye importerer billeder fra kameraet, vil Lightroom fjerne støjen helt automatisk.

> Se også: Onlinekursus i Lightroom lærer dig de professionelles tricks

Start med at skyde på alle ISO-værdier

Det første, du skal gøre, er at tage billeder på alle kameraets ISO-værdier.

Sæt kameraet på stativ, og tag billeder af et farverigt motiv i forholdsvis svagt lys – fx indendørs aftenbelysning. Vælg blændeprioritet og blænde F8.0. ISO skal stilles manuelt. Tag så et billede på hver af kameraets ISO-værdier.

Tuscher på et bord.

Mængden af støj kan variere i de enkelte farver. Derfor er det en god idé at tage fotos af et farverigt motiv – fx tuscher i forskellige farver.

© Digital FOTO

Er du abonnent, kan du se en video i Fordelszonen, hvor vi viser hele fremgangsmåden i Lightroom.

Sådan indstiller du Lightroom til at fjerne støj

Når du er færdig med optagelserne, henter du billederne ind i Lightroom. Herefter skal du justere støj på hvert af billederne og gemme de enkelte justeringer som standardjusteringer til hver ISO-værdi. 

På den måde kan Lightroom bruge standardjusteringer på fremtidige billeder fra dit kamera taget på de forskellige ISO-værdier.

For at lave standardjusteringerne skal du først vælge Edit og Preferences... og fanebladet Presets. Markér Make defaults specific to camera ISO setting, og klik på OK

Indstillinger i Lightroom.

Markér feltet Make defaults specific to camera ISO setting i Lightrooms indstillinger.

© Digital FOTO

Vælg modulet Develop. Først åbner vi billedet taget på ISO 100. Klik på billedet, så du ser det i 100 procent. Her er der ikke noget støj, så vi vælger næste billede. Er der heller ikke generende støj her, går du bare videre.

Når det første billede med støj dukker op, justerer du på skydeknapperne under Noise Reduction.

Når billedet ser fint ud, vælger du Develop og Set Default Settings... Klik så på Update to Current Settings.

Standardindstillinger i Lightroom.

Når vi har klikket på Update to Current Settings, vil Lightroom bruge de justeringer, vi netop har lavet, på alle billeder taget med et Canon EOS 760D ved ISO 3200.

© Digital FOTO

Gå videre til næste billede, og foretag nye justeringer for at fjerne støj på skydeknapperne under Noise Reduction. Vælg igen Develop og Set Default Settings..., og klik på Update to Current Settings.

Fortsæt på samme måde med resten af billederne. Når du er færdig, vil Lightroom fjerne støj på alle billeder, du importerer fra dette kamera fremover.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...