Google Fotos er et genialt billedbehandlingsprogram

Få styr på billedsamlingen med Google Fotos

Styr på billedsamlingen med Google Fotos

Googles billedtjeneste Google Fotos er mere end bare en app til din smartphone. Her får du både mulighed for smart billedbehandling, tilgang til dine billeder fra alle platforme og en søgefunktion så suveræn, at den alene gør Google Fotos værd at hente – alt sammen helt gratis.

20. august 2019 af Jeppe Vestergaard Jensen

Mangler du et sted at opbevare alle dine billeder og film, er Googles gratis løsning med uendeligt meget plads, værd at overveje.

Appen Google Fotos til din mobiltelefon er et fremragende alternativ til telefonproducenternes egne foto-løsninger.

Hvis du giver lov til det, bliver alle billeder, du tager med telefonens kamera, opbevaret i Google Fotos. Her bliver de automatisk overført til gallerier på din Google-profil, så snart din telefon er forbundet til en Wi-Fi-forbindelse.

Det betyder, at du har adgang til dem på alle de enheder, hvor du er logget på med en Google-profil, og det kan i særdeleshed være smart, hvis du har mange billeder på din enhed, og derfor er ved at løbe tør for lagrings-plads.

Google Photos appen på en telefon

Google Fotos gemmer automatisk dine fotos for dig, så du aldrig mister vigtige minder.

© Shutterstock

Google Fotos lagerplads er stort set uendelig

Du kan altså se dine billeder hvor som helst, og Google Fotos tilbyder noget nær uendelig lagerplads, hvis du er villig til at opbevare billederne i, hvad Google kalder ”høj kvalitet”.

For billeders vedkommende er der tale om et maksimum på 16 megapixel per billede og for videoer en opløsning på 1080p eller Full HD.

Hvis du vil opbevare billederne i deres oprindelige opløsning, kan det sagtens lade sig gøre, men det vil gøre et indhug i den plads, du har på Google Drev.

Her har du gratis 15GB, og kan tilkøbe yderligere, hvis du får brug for det. 100GB koster 16 kr. om måneden, mens 200 GB koster 25 kr. om måneden.

Derudover kan du få 2 TB for 79 kr. om måneden og op til 30 TB, som koster 2.399 kr. om måneden.

Læs også: Overfør dine fotos fra mobilen i en fart.

Google Fotos er langt mere end bare lagring

En af de smarteste funktioner i Google Fotos er deres ansigtsgenkendelse eller "face grouping", som Google selv kalder det.

Google Fotos kan ved hjælp af denne software genkende ansigter på dine billeder, og på den måde automatisk samle alle billeder af en specifik person.

Mand får sit ansigt scannet af en telefon

Google kan kende og huske dig og dine venners ansigter. Derfra kan det sortere dine billeder efter, hvem der er på billedet.

© Shutterstock

Hvis du navngiver et ansigt, vil du efterfølgende være i stand til at søge netop denne person frem ved blot at søge på det angivne navn i Google Fotos.

Google har indtil videre været ret forsigtige med at lancere denne service i EU på grund af unionens strenge persondata krav, og derfor er servicen som udgangspunkt ikke tilgængelig i Danmark, men det er der heldigvis råd for.

Læs også: Sådan tager du det perfekte profilbillede.

Brug en VPN eller udnyt ferien

Benspændet er relativt nemt, og lovligt, at komme omkring ved at bruge en VPN, hvor du snyder din computer til at tro, at den befinder sig i USA.

Der er servicen nemlig for længst lanceret. Tricket skal kun laves en enkelt gang, og så skulle problemet være løst.

Der findes masser af muligheder til at ændre sin VPN, og på telefon og tablet kan du bruge appen X-VPN, mens du i browseren kan bruge eksempelvis programmet Tunnelbear.

Skal du på ferie i et land udenfor EU, kan du ligeledes logge på internettet lokalt, og på den måde fortælle Google Fotos, at du ikke er i EU.

Læs også: Sådan fotograferer du ti vilde naturfænomener.

Google Fotos genkender ting, steder og begivenheder

Det er ikke kun mennesker, Google Fotos kan genkende, men også ting og steder.

Det vil sige, at softwaren har lært at genkende genstande på billeder, så den eksempelvis kan kategorisere billeder, der indeholder cykler, bjerge, strande, katte eller sågar begivenheder som fødselsdage og koncerter.

Horseshoe bend ved Colorado River

Google Fotos kan også søge efter landemærket, som det berømte Horseshoe Bend ved Colorado River. Søgningen i dine billeder bliver også bedre, hvis dine billeder har GPS-koordinater i meta-dataen.

© Shutterstock

I steder-kategorien gør softwaren som udgangspunkt brug af billedernes geotagging, men for billeder af ældre dato kan softwaren analysere billederne for større landmærker som eksempelvis Frihedsgudinden eller Christiansborg.

Tilsammen gør de tre ting det muligt at søge på eksempelvis "Michael, strand, Fyn", og så får du vist alle de billeder, der indeholder de tre elementer.

Vildt smart når årets feriealbum eller scrapbogen skal laves.

Læs også: Sådan laver du et fotoalbum.

Rediger dine billeder direkte i Google Fotos

I den nyeste version af Google Foto kan du redigere dine fotos direkte i appen. Fremgangsmåden er meget simpel: 

Åben appen og vælg et billede. 

Herefter får du flere ikoner i bunden af skærmen, hvor du skal trykke på det lille ikon med tre skydeknapper.

Nu kan du vælge filtre, som redigerer fotoet automatisk, eller du kan igen trykke på ikonet med tre skydeknapper og redigere billedet manuelt.

Læs også: De bedste programmer til gratis billedbehandling

Screen Shot fra Google Fotos

I Google Fotos appen kan du redigere dine fotos. Klik på pilene til højre, hvis du vil lave mere specifikke redigeringer.

© Digital FOTO

Gem direkte fra dit skrivebord

Tidligere var det muligt at uploade til Google Drive og Google Fotos på samme tid. Hvis du havde et foto i Google Fotos, vil det automatisk blive tilføjet eller slettet fra dit Drive, hvis du havde funktionen aktiveret.

Funktionen er ikke længere tilgængelig. I stedet har Google udviklet deres app Backup And Sync (hent den her), hvor du kan uploade dine filer direkte fra skrivebordet og til skyen.

Hvis du fx redigerer dine billeder på computeren, kan du uploade dem gennem en mappe, der ligger på dit skrivebord.

Screen Shot af Google Sync mappe på skrivebord på en Mac

Mappen vil synkronisere automatisk fra dit skrivebord til din Google Drive. Synkroniseringen går begge veje, så du vil også få adgang til filer på dit skrivebord, som du fx har uploadet til dit Drive via en anden computer.

© Digital FOTO

Når du har downloadet appen og indstillet den til de preferencer, du gerne vil have, kan du nemt oprette en mappe på skrivebordet. Mappen vil derefter automatisk synkronisere med de mapper i dit Google Drive, du har valgt.

På denne måde har du nemt adgang til dine vigtigste fotos eller filer, selvom du har arbejdet på forskellige computere.

Har du netop et pletskud, du har redigeret og gemt i skyen, kan du prøve lykken og se, om du kan få det med i vores næste udgave af Digital FOTO. Du kan læse mere om, hvordan du gør her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...