Sådan finder du forladte huse

Britt Marie Bye bruger forladte og forfaldne huse til at skabe spændende fotografiske fortællinger. Få hendes bedste tips her. 

© Britt Marie Bye

3 tips til dig der vil fotografere forladte huse

Norske Britt Marie Bye stemningsfulde billeder af forladte huse er blevet bragt i internationale medier som Lonely Planet, The Daily Mail og The Sun. Her deler hun sine tre bedste tips til at finde fotogene huse.

15. august 2019 af Sarah Marie Winther

For en håndfuld år siden gik Britt Marie Bye en tur i skoven i nærheden af sine forældres hus. Her kom hun forbi en forfalden gård. Døren stod åben, så hun gik ind og opdagede til sin forundring, at alt inventaret var intakt.

"Jeg fik sådan en god følelse af at stå i det hus. Det havde stået fuldkommen stille, mens skoven og samfundet havde forandret sig," forklarer Britt. 

Da hun kom hjem, købte hun sit første kamera, et Canon EOS 650D, og snart blev gåturene udelukkende brugt på at lede efter forladte huse. Det viste sig, at der bare i hendes egen by var adskillige tomme huse.

I dag har Britt over 95.000 Instagram-følgere, er fast kunstner på Galleri Ramfjord i Oslo og har en bogkontrakt med forlaget Aschehoug. 

Her deler hun sine bedste tips til at finde og fotografere huse.

> Læs også: På jagt efter det lukkede land 

Forladt hus og bus i Norge

Normalt ville dette hus være for ødelagt til Britts smag, men det absurde i, at der lå et hus og en bus på en bakketop uden nogen umiddelbar vej derop, pirrede hendes nysgerrighed. 

© Britt Marie Bye

1. Bevæg dig væk fra hovedvejen

De bedst bevarede huse ligger ikke langs hovedvejen, hvor alle forbikørende kan se dem, men på de små, gamle veje. 

Brug satellittjenesten Google Maps Street View til at undersøge et område for forladte huse, inden du kører afsted.

> Læs også: 6 apps du skal have på din smartphone 

2. Led efter huse med karakter

Det er ikke alle forladte huse, der er lige interessante på billeder. 

Når Britt Marie Bye udvælger de huse, hun gerne vil fotografere, kigger hun efter dem, der har personlighed og karakter. Det kan fx være fordi vinduerne ligner øjne, og gardinerne ligner øjenlåg.

> Vil du blive en mester til komposition? Så klik her!

3. Husk at være respektfuld

Når du fotograferer forladte huse – uanset hvor slidte og ødelagte de er – er det vigtigt, at du husker på, at alle huse har været nogens hjem engang.

Hvis døren står åben, kan du som udgangspunkt godt gå indenfor, men undlad at efterlade spor, tag ikke nogle genstande med dig, og vær påpasselig med, hvem du deler husets beliggenhed med.

> Læs også: Døde og forladte steder, du skal fotografere – hvis du tør!

Forladt hus i Lofoten

Britt tog dette billede på en ferie i Lofoten for et par år siden. Hun redigerer kun sine billeder ganske lidt, så det var stort for hende at fange den spektakulære solnedgang. 

© Britt Marie Bye

Få de spændende historier bag de forladte huse i Digital FOTO

I Digital FOTO 14/2019 har vi talt med Britt Marie Bye om, hvordan fotografiet blev en vej ud af alvorlig sygdom, om alle dem, der kontakter hende med historier om de huse, hun fotograferer, og om hvorfor hun aldrig mere går ind i et hus uden at spørge naboerne om lov.

I artiklen kan du også se masser af Britt Marie Byes smukke billeder. Vil du se mere, udstiller hun fra den 28. september til den 13. oktober 2019 et nyt, stort fotoprojekt på Galleri Ramfjord i Oslo. Projektet har været undervejs i over et år, og det tager udgangspunkt i fotografens egen familiehistorie. 

Hvis du endnu ikke er abonnement, har vi lige nu en række spændende tilbud til dig.

Hvis du fx skal ud og lede efter forladte huse, kan du få en robust kikkert sammen med to numre af Digital FOTO for kun 59,50 + porto og ekspedition. Se tilbuddet lige her.

Så snart du har bestilt dit abonnement, får du adgang til Fordelszonens mange videoer og guides med det samme. Du kan også læse de seneste numre af Digital FOTO på din tablet eller smartphone med appen Wype.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...