Fotograf kigger på skærm
Særlige fotografiske udtryk

Fotografer bruger slang om en række situationer – fx om det at skyde og kigge på skærmen gentagne gange.

© Andrei Coman // Unsplash

10 ting kun fotografer siger

Du chimper. Op med stængerne. Den har fået rigelig usm. Fotografer siger mange mærkelige ting. Spørgsmålet er: Kan du kamerask?

14. december 2017 af Louise Hagemann

Fotografer bruger de underligste slangudtryk om situationer, udstyr og begreber, og du ved, du er fotograf, når du fx siger ...

1. Spray and pray

... når du vælger kontinuerlige skud med højeste hastighed og plaffer løs i håb om at få mindst ét godt billede fra en situation.

2. Stænger

... om et trebenet stativ og “lange stænger" om et højt et af slagsen.

Læs også: 5 grunde til at bruge stativ

3. USM

... som en forkortelse for UnSharp Mask, som refererer til skarphed tilføjet i billedbehandlingen. Måske nævner du endda, at et billede har fået lige rigeligt usm.

Lær mange flere spøjse fotoudtryk og alt om fotografi med et abonnement på Digital FOTO – lige nu får du 2 numre + en lærerig bog om Photoshop for kun 49 kr. Du sparer 717 kr!

4. Sensorsovs

... om de små støvkorn eller pletter på sensoren, som kan give mørke pletter i billederne.

5. Glas

... om objektiver – fx i versionen at have “lækkert glas på huset".

Læs også: 8 nye objektiver du bare må eje

Panda med markering i Photoshop
Marcherende myrer

Når man laver en markering i Photoshop, blinker små sort-hvide streger rundt om det markerede, og det ligner myrer på gåtur.

© Shutterstock

6. Marcherende myrer

... når du har lavet en markering i Photoshop, og programmet viser en stiplet linje, der bevæger sig rundt om det markerede.

Læs også: Få hjælp til at styrke dine Photoshop-kundskaber

7. Nifty fifty

... om de populære lysstærke objektiver med en fast brændvidde på 50 mm. På dansk ville det blive til noget a la “lækker halvtredser".

8. Pasm

... til at dække over de halv- og helautomatiske kameraprogrammer P (programautomatik), A (blændeprioritet), S (lukkertidsprioritet) og M (manuel).

Læs også: Du ved, du er fotograf når ...

9. Point and shoot

... om små kompaktkameraer, der er lette at bruge og ikke har meget avancerede indstillinger.

10. Chimpe

... som et begreb for, at fotografer har tendens til at skyde for derefter at vippe kameraet og kigge på skærmen og gentage denne proces adskillige gange. Udtrykket kommer fra de begejstrede eller overraskede lyde, fotografer ofte laver, når de ser skærmen – og det kan til tider lyde lidt som en chimpanse.

Lær mange flere spøjse foto-udtryk og alt om fotografi med et abonnement på Digital FOTO - lige nu får du 2 numre + en lærerig bog om Photoshop for kun 49 kr. Du sparer 717 kr!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...