Rensdyr fotograferet på hvid baggrund

3 simple tips forbedrer dine fotos, når du skyder på en hvid baggrund.

© Shutterstock

3 begynderfejl der ødelægger dine fotos på hvid baggrund

En hvid baggrund giver et stilrent og professionelt udtryk, men kun hvis din opsætning er gennemtænkt. Du risikerer nemlig at styre lige ind i en række begynderfejl, hvis du ikke tager højde for lyssætningen og skyggerne.

12. marts 2021 af Christian Trant

Du kan lynhurtigt give dine makro- og produktfotos et professionelt udtryk, hvis du fotograferer motivet på en hvid, neutral baggrund, for eksempel i et lystelt eller i et studie.

Men det er faktisk ikke helt så nemt, som det lyder.

En hård belysning og grimme slagskygger kan give en tarvelig finish, så det ligner, at motivet er klippet ind.

Det gode er, at fejlene er ret nemme at undgå, hvis bare du er opmærksom på dem. Her får du tre af de mest almindelige begynderfejl – og hvordan du undgår dem. 

1. Baggrunden er dårligt oplyst og knækker

En af de mest almindelige fejl, når du fotograferer motiver på en hvid baggrund, er, at baggrunden ikke er oplyst korrekt.

Hvis der er for mørkt i studiet eller i dit lystelt, bliver det nemt at se, hvor baggrunden knækker fra "gulvet" til baggrunden.

Du undgår dette problem, hvis du skruer en anelse op for lyset. Du skal skrue lige akkurat så meget op for lysstyrken, atbaggrunden bliver fin og ensartet.

Tag efterfølgende et foto med dit kamera. Hvis baggrunden stadig er tydelig på dine billeder, skal du skrue endnu mere op for lysstyrken.

> Læs også: 3 gode grunde til at bruge et lystelt

Legetøjs rensdyr fotograferet i lystelt

Her kan du se, hvordan en svag belysning afslører, hvor "gulvet" og baggrunden knækker.

© Shutterstock

2. Motivet svæver og billedet ser kunstigt ud

Løsningen på det første problem - at skrue op for lyset - kan dog også resultere i en anden fejl, der ødelægger dine fotos på hvid baggrund. Nemlig at du skruer for meget op for lyset.

En alt for stærk belysning giver et billede, hvor motivet svæver, og hvor det er tydeligt at se genskær i motivets overflade. Når man ikke kan se de små skygger under motivet, vil billedet hurtigt se kunstigt ud.

Du skal altså finde lige præcis den mængde lys, hvor man ikke kan se baggrunden knække – samtidig med, at man kan ane de små skygger under motivet.

Lige nu kan du få to numre af Digital FOTO og et lystelt, som giver dig en professionel lyssætning under din optagelse. Lysteltet kan skifte mellem en sort og hvid baggrund, og du kan vælge mellem 30 lysstyrker og nuancer af varmt og koldt lys. Få det smarte lystelt, som har en værdi af 399 kroner, for kun 99 kr. + porto lige her!

Forskellen på dårlig og god belysning i et lystelt

Billedet til højre er fotograferet med for meget lys, og det gør, at rensdyret kommer til at svæve, og det ser kunstigt ud. Billedet til venstre viser derimod de små skygger under rensdyret, og det medvirker til give billedet et realistisk udtryk. 

© Shutterstock

3. Baggrundslyset bliver for kraftigt

Hvis du bruger en kraftig lyskilde - for eksempel den, som sidder i et lystelt - kan du også komme til at skrue så meget op for baggrundslyset, at det går ud over omridset på dit motiv.

Hvis omridset får et lysende eller blåt skær, så er baggrundslyset for kraftigt, og det giver dårlige billeder.

Det er derfor vigtigt, at du holder øje med omridset på dit motiv, når du fotograferer foran en lysende baggrund.

> Læs også: 10 fotobegreber du skal kende

Kraftigt baggrundslys ødelægger omridset på motivet.

Ofte er der kun en lille smule slør i kanten af motivet, men det er nok til at ødelægge billedet.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...