Har du nogensinde set en video om noget fotomæssigt på YouTube? Mange fotografer bruger så mange tekniske termer og indforståede forkortelser, at de for en nybegynder lige så godt kunne tale russisk.
For at gøre det lidt lettere at komme i gang med at fotografere, har vi samlet de 10 begreber, vi oftest er stødt på. De findes ikke som sådan på dansk, men vi forklarer, hvad de betyder.
TILMELD DIG VORES NYHEDSBREV
Vi giver dig noget at tænke over, hver dag - direkte i din indbakke.
1. Bokeh
Ordet stammer egentlig fra japansk og betegner de bløde, uskarpe cirkler, der opstår i baggrunden, når den bliver tilpas sløret.
Bokeh skabes ved at benytte en stor blændeåbning, typisk mellem F1.8 og F2.8, og have rigeligt med lys i baggrunden. Jo flere blændelameller dit objektiv har, jo mere afrundede cirkler kan du frembringe.
2. Bracketing
En funktion, der indstiller kameraet til at tage en serie billeder med forskellig eksponering, fx ét med normal eksponering, samt et over- og undereksponeret.
Det er noget, mange landskabsfotografer benytter sig af, fordi det giver mulighed for bagefter at udvælge den bedste eksponering, samt at smelte billederne sammen til et HDR-billede med flere detaljer i højlys- og skyggeområderne.
Bracketing hedder typisk BKT eller AEB, afhængigt af kameramærke. Nogle kameraer har en Bracketing-knap, mens andre kræver, at du skal ind i menuen.
3. Crop Factor
Et udtryk, der virkelig kan forvirre både nye og erfarne fotografer, er "crop factor". Udtrykket handler om størrelsen på den sensor, der sidder i dit kamera.
En full-frame-sensor anses som standardstørrelsen, hvilket skyldes, at den har de samme dimensioner som de filmruller, der sad i datidens analogkameraer.
Enhver sensor, der er mindre end full-frame-sensoren, kaldes en crop-sensor, fordi billedet, der bliver taget, vil blive beskåret. Jo mindre sensoren er, jo mere vil billedet blive beskåret.
Beskæringen betyder, at motivet fylder mere i billedet, og derfor kommer man rent faktisk tættere på motivet, omend billedkvaliteten bliver dårligere.
Derfor siger man, at brændvidden bliver forlænget. Fx vil en brændvidde på 85 mm blive til cirka 138 mm på et Canon-kamera med APS-C-sensor. Denne grad af forlængelse kaldes crop factor.
4. Clipping
Måske er du stødt på ordet i forbindelse med eksponeringer og histogrammer. Det er en betegnelse for, når et højlys- eller skyggeområde er blevet så over- eller underbelyst, at det er blevet kridhvidt eller kulsort og derfor mangler detaljer.
5. Exif-data
Exif står for Exposure Information, og exif-data, også kaldet metadata, er de informationer, dit kamera registrerer om de billeder, du tager.
Typisk menes der den brændvidde, lukkertid, blændeåbning og ISO, du har brugt, men billedets exif-data også vise, hvornår billedet er taget, hvornår det er redigeret, og med hvilket program.
6. Focus peaking
En funktion, som mange kameraer har, der hjælper dig til at fokusere manuelt ved fx makrofotografering. Når funktionen er aktiveret, vil det område i billedet, der er skarpt, være markeret med en farve på skærmen eller i den elektroniske søger.
7. Focus stacking
En metode, der løser problemet med den ekstremt lave dybdeskarphed, du får med et makroobjektiv. Metoden går ud på at tage en række billeder af dit motiv fra samme afstand, hvor du ændrer fokusafstanden en anelse fra billede til billede.
Billederne lægger du bagefter sammen i et billedbehandlingsprogram, fx Photoshop, og på den måde får du et billede, hvor hele motivet står skarpt. Det kræver lidt øvelse, men kan give imponerende resultater.
8. Off-camera flash
En ekstern blitz behøver ikke sidde på ovenpå kameraet – med et kabel eller en trådløs sender kan du affyre blitzen på afstand, og det kaldes off-camera flash.
Det giver helt andre kreative muligheder, end når blitzen sidder på kameraet, fordi du kan belyse motivet fra en anden retning end den, dit kamera vender i, fx bagfra.
9. Post
Engelsktalende fotografer bruger ofte vendingen "in post", og det er en forkortelse for "post production", som ganske enkelt betyder "i efterbehandlingen", eller billedredigeringen.
10. Prime
Der findes zoomobjektiver, og så findes der objektiver med fast brændvidde, og disse kaldes ganske enkelt for primes på engelsk. Fordelen ved primes er, at de ofte er mere lysstyrke og fylder mindre, men ulempen er, at de giver mindre fleksibilitet.