Dråber løber ned ad et blad
© Holger Svend Anderson

3 gode grunde til at begynde på makrofotografering

Makrofotoobjektiver giver dig masser af fordele i forhold til andre objektiver, og gør dig i stand til at fange motiver, som er helt umulige med almindelige objektiver. Læs med, og se, hvorfor du skal gå i gang med genren.

1. Vis detaljerne øjet normalt ikke ser

Med et makroobjektiv kan du åbne op for en hidtil skjult verden, som normale objektiver ikke kan komme i nærheden af at fotografere. 

Derfor handler det som makrofotograf om, at du skal zoome ind på de detaljer, som vi enten ikke kan se, eller som vi ikke lægger mærke til i vores hverdag. 

Det kunne fx være detaljerne i et øje, kronbladene i en blomst, en hængelås, eller et sirligt mønster i et kunstværk.

ravfarvet øje kigger mod et lys

Ægte makroobjektiver kan som minimum gengive motivet 1:1 på sensoren, men nogle objeketiver kan give endnu større forstørrelse.

© Shutterstock

2. Makroobjektiver er ultraskarpe

De specielle objektiver, der følger med genren, er som hovedregel ikke blot i stand til at gengive et motiv i naturlig størrelse 1:1. De er også ofte blandt de skarpeste objektiver i brændvidden.

Til Sony systemkameraer findes der fx den nærmest ikoniske 90mm F2.8, som er blandt de skarpeste optikker på markedet, og også bruges af flere portrætfotografer. 

Når du først har investeret i et rigtigt makroobjektiv, får du derfor også et knivskarpt objektiv, du kan bruge til andre genrer. 

>Læs mere Sådan vælger du det rigtige objektiv

Nøgle sidder i lås

Makroobjektiver findes i mange forskellige brændvidder, hvor de mest klassiske er 105 mm. 50 mm'er kan bruges til portrætter, men de kan også have mere af baggrunden med som her. 

© Shutterstock

3. Fremhæv detaljerne med gadgets

Makrofoto er meget mere end bare blomster og sommerfugle. Du kan fx også få meget mere interessante nærskud af detaljerede objekter uden at skulle investere i dyre makroobjektiver.

Der findes nemlig flere forskellige metoder, som du kan ty til i stedet for, og en af dem er mellemringe, som forlænger afstanden fra dit objektiv til kameraets sensor. Det flytter dermed punktet for, hvor tæt på dit objektiv kan fokusere.

 >Læs mere Alt du skal vide om makrofotografi

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...