Billede malet med lysrør

Med et LED-lysrør kan du lave effektfulde billeder, hvor du maler med lys i mørket.

© Shutterstock.com

3 spændende fotoprojekter du kan lave dette efterår

Selv om det bliver mørkere, koldere, og vådt, er der ingen grund til at pakke kameraet langt væk i denne årstid. Her får du tips og inspiration til tre fotoprojekter, du kan kaste dig over i efteråret.

4. september 2023 af Kristoffer Engbo

1. Sådan fotograferer du dråber på ruden

Bliver det regnvejr, kan du nemt lave effektfulde billeder, der kan bruges som fx skrivebordsbaggrund. Brug en brændvidde omkring 50 mm, og gå forholdsvis tæt på ruden. Med en stor blændeåbning på fx F2.8 vil baggrunden uden for vinduet blive godt sløret. 

Dråber på rude med himlen som baggrund

Billedet her er taget med en mobiltelefon, hvor vi brugte teleobjektivet og himlen som baggrund.

© Digital FOTO

Hold godt øje med, at der ikke er ting i den slørede baggrund, der forstyrrer. Baggrunden skal gerne være forholdsvis ensartet. Fokusér på en af dråberne på ruden – vælg evt. et enkelt fokuspunkt - og tag billedet.

>Læs også: Sådan tager du den bedste selfie

Dråber på rude i mørke

Om aftenen kan det se flot ud at bruge kunstig belysning som baggrund til dråbebillederne.

© Shutterstock.com

2. Sådan maler du med lys i mørket

Med en lygte eller lysrør kan du lave sjove billeder, hvor du maler med lys i mørket. Det er en god idé at have en hjælper med, der bevæger lyset, mens du kan koncentrere dig om kameraet.

Du skal bruge lange lukkertider på fx 20 sekunder, så kameraet skal på stativ. Vælg manuelt program, og stil lukkertiden nogenlunde på den tid, du skal bruge for at male. Det er en god idé at holde sig under 30 sekunder. Et godt udgangspunkt er en blænde på F8.0 og ISO 100.

Fokusér manuelt, hvor lyset skal være. Og tryk på udløserknappen, hvorefter din hjælper eller du selv bevæger lyskilden foran kameraet. Bliver billedet for mørkt eller lyst, justerer du på blænde eller ISO.

>Læs også: Sådan bruger du lysrør i dine billeder

Lysmaling i mørket

Med et LED-lysrør kan du typisk vælge farve på lyset. Sørg for, at personen, der bevæger lyset, har mørkt tøj på.

© Shutterstock.com

3. Sådan fotograferer du svampe i efteråret

Selv med et almindeligt kitobjetiv kan du lave flotte fotos af svampe i haven eller skovbunden. Billederne bliver som regel kedelige, hvis du fotograferer svampene ovenfra. Derfor skal kameraet ned i niveau med svampen.

Vend kameraets lcd-skærm opad, så du nemt kan komponere. Gå tæt på svampen, og komponér, så baggrunden bliver forholdsvis mørk, og der er god afstand til baggrunden. På den måde træder svampen mere frem. Vælg blændeprioritet, og en blænde omkring F8.0 som udgangspunkt. Vælg auto-ISO, og fokusér på svampen.

>Læs også: Sådan tager du flotte billeder af månen

Svamp i skovbunden

Det fungerer ofte godt med noget i den helt nære forgrund, der som her bliver sløret.

© Digital FOTO

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...