bygninger i blåt aftenlys
© Shutterstock

5 uundværlige ting til arkitekturfotografen

Når du fotograferer arkitektur, er der en række ting, som du skal have styr på for at få de bedste motiver. Læs med her, og bliv klar til din næste fototur.


1. Stativ

Du får brug for et solidt stativ til at tage knivskarpe arkitekturbilleder.

Det sørger nemlig for, at du kan bruge længere lukkertider, når du har fundet dine motiver og vinkler. 

Ofte vil det være nødvendigt at bruge lukkertider på under 1/30 sekund, fordi de små blændeåbninger, man typisk bruger i arkitekturfotografering på mellem F8.0 og F13 ikke lukker nær så meget lys ind til kameraets sensor.  

Prøv fx at bruge lange lukkertider, når du tager billeder af mennesker på en plads eller foran et bygning, som på billedet nedenfor, det giver nemlig en flot og kreativ effekt. 

Slørede mennesker går forbi

Når du bruger lange lukkertider på over et sekund, vil du som regel være nødt til at bruge et ND-filter, for ikke at overeksponere dine skud. 

© Shutterstock

2. Vidvinkel

Får at vise arkitekturens detaljer, er det ofte nødvendigt, at du har et vidvinkelobjektiv med. 

Den store billedvinkel kan nemlig "åbne" små rum op, så man kan få mere med 

Har du ikke en vidvinkel med i tasken, eller mangler den, du har, lige de ekstra millimeter i hver side, kan du efterligne effekten af en vidvinkel i billedbehandlingsprogrammer. 

Alt du skal gøre er at tage flere billeder, helst på stativ, hvor du vinkler kameraet lidt til højre og lidt venstre i forhold til dit motiv, og efterfølgende sætter dem sammen i dit foretrukne redigeringsprogram. 

I Lightroom finder du den fx ved at markere flere billeder, højreklikke på et af billederne, vælge Photo Merge og hereftter klikke på Panorama...

> Læs også 5 fejl begynderen begår med vidvinkel

Kvinde sidder i stor rød sofa

Vidvinklen der er brugt til billedet her har strukket siderne af den røde sofa ud, og derfor er det en god idé at placere mennesker i midten af sit billede. 

© Shutterstock

3. Polfilter

Refleksioner kan både være godt og skidt for din arkitekturfotografering. Nogle gange tilføjer spejlingen i springvandet foran bygningsværket det allersidste til dit motiv, mens en refleksion andre gange kan være det sidste, man som fotograf ønsker sig. 

Det kan fx være, når grimme eller distraherende elementer fra gadebilledet som kraner eller stilladser spejles i glasfacaden af den bygning, du gerne vil fotografere. 

Her kan et helt almindeligt polfilter være redningen, fordi du når det drejes kan dæmpe uønskede refleksioner. 

> Læs mere 4 filtre du skal kende

Højhus med lyseblå himmel i baggrunden

På dage med høj sol og blå himmel kan det være udfordrende at få billeder af indersiden af bygninger som her, hvor der er brugt et pol-filter til at dæmpe refleksionen.

© Shutterstock

4. Teleobjektiv

Med længere brændvidder kan du ikke blot komme tættere på, men du kan også fange detaljerne i arkitekturen, du gerne vil fotografere, hvilket ikke altid er muligt med standardoptikker.

Et objektiv med en rækkevidden på mellem 70-300 mm vil typisk kunne få dig tæt nok på dine motiver til, at du kan fange fine mosaikker, spir eller andet, som befinder sig højt oppe på bygninger. 

Teleobjektiver kan på grund af deres konstruktion også typisk gengive rette linjer med mindre fortegning end vidvinkelobjektiver. 

bygning danner flot mønster

Med et teleopbjektiv kan man vælge en interessant og anderledes beskæring, som den man kan se her. 

© Shutterstock

5. Redigeringsprogram

Den sidste ting, vi vil anbefale dig at få fat på, når du vil tage fantastiske billeder af arkitekturen nær dig, er et godt redigeringsprogram. 

Der findes mange glimrende gratisprogrammer som fx Gimp og Rawtherapee, som har mange af de samme funktioner, som de betalte programmer. 

Mange redigeringsprogrammer kan udover at løfte dine eksponeringer og tilføje kontrast også rette styrtende linjer og objektivfejl som tønde- og pudefortegning, så der er meget at vinde ved at bruge dem. 

I bladet får du meget mere

I Digital FOTO nr. 12, 2022 får tip og tricks til, hvordan du kan løfte dine arkitekturbilleder til nye højder.

Læs med, og få flere tips til indstillinger og udstyr, og på hvilke måder du bedst fanger moderne og ældre arkitektur.   

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...