Panorering af racerbil i fart

Camden Thrasher er kendt i motorsportsmiljøet for sine fascinerende billeder af buldrende racerbiler. Få hans bedste tips til genren her. 

© Camden Thrasher

Få motorsportsfotografens bedste tips til drønende gode billeder

Når verdens hurtigste racerbiler hviner over startlinjen, står amerikanske Camden Thrasher klar på første parket med sit kamera. Her får du tre gyldne tips til at fange farten og energien fra racerbanen.

23. august 2019 af Sarah Marie Winter

Som barn boede Camden Thrasher ti minutter fra en racerbane, og derfor var det nok ikke så underligt, at den 23-årige amerikaner ganske tidligt i sit liv var meget optaget af de hurtige biler.

At han begyndte at interessere sig for at fotografere var til gengæld et tilfælde, og hvis nogen dengang havde sagt, at han en dag ville stå på forreste række til verdens største racerløb som fotograf, havde han rystet på hovedet. 

Det, der først og fremmest har gjort Camden til en anerkendt motorsportsfotograf, er hans sans for omgivelser og hans måde at panorere på, når han skyder billeder. Her får du hans bedste tips.

> Læs også: Få perfekte billeder med et moderat teleobjektiv

1. Led efter markante former og farver

Et billede af en bil fastfrosset på en racerbane er ikke nødvendigvis vildt interessant, og derfor prøver Camden altid at finde noget i sine omgivelser, der kan bruges til at skabe en anderledes forgrund, så det ikke bare er et billede af en bil. 

Han har fx skudt igennem farverige t-shirts, som de omkringstående tilskuere havde på, blade fra nærliggende træer, som solen skinnede igennem, og autoværn på banen.

Det vigtigste er at holde øjnene åbne og afprøve alle indfald, du får, for alt på og omkring banen kan i teorien bruges til at skabe en interessant forgrund.

> Læs også: Få bedre sportsfotos med disse 5 tips

2. Brug lang lukkertid ved panorering

De fleste af Camdens billeder af biler er taget ved at panorere langs racerbanen med kameraet indstillet til en relativt lang lukkertid. På den måde får han masser af bevægelsessløring, hvilket giver et abstrakt billede fuld af farver og dramatik. 

> Læs også: 3 tips til fototeknikken panorering

Vælg lukkertidsprioritet og serieoptagelse, og prøv dig frem med lukkertider mellem 1/60 sekund og 1/10 sekund. Træk albuerne ind til kroppen, og bevæg kameraet stabilt og jævnt vandret i samme retning som bilen.

Sørg for at holde bilen nogenlunde samme sted i søgeren ved at bruge kameraets fokuspunkt som sigtekorn. 

> Læs også: 5 tips til perfekte panoreringer i actionfotos

3. Skyd løs om aftenen og natten

Hvis du fotograferer et løb, der også foregår om aftenen eller natten, så lad være med at pakke kameraet væk, når dagslyset svinder ind. 

Selv om det rent teknisk er mere udfordrende at ramme den korrekte eksponering, er der også mange flere muligheder for at være kreativ, for om natten kan du lege med de kunstige lyskilder. 

Camden bruger fx lyset fra gadelygterne og bilerne, men udnytter også situationen, hvis andre lyskilder opstår, fx lyset fra lyskæder. 

Her er det en god idé at medbringe kamerastativ, hvis det er muligt, eller finde et rækværk, du kan læne kameraet op ad. På den måde slipper du for at skrue ISO-værdien i vejret.

> Læs også: Få knivskarpe actionskud med kontinuerlig autofokus

Racerkører bag refleksion

Camden brugte refleksionen fra lysstofrørene i den garage, bilen holdt i, til at skabe en spændende forgrund til sit portræt. Det er faktisk ikke køreren, men mekanikeren, der sidder i bilen. 

© Camden Thrasher

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...