Selvom et billede er korrekt eksponeret, og alle kameraindstillinger er optimalt sat, efter alle kunstens regler, kan et foto alligevel mangle noget af og til.
Det kan være svært at sætte fingeren på det, når man står midt i fotograferingen, men det er sandsynligvis storytelling i billedet - eller manglen på samme - der er problemet.
Men hvad dækker begrebet egentlig over, og hvordan kan man bruge det aktivt i sin fotografering til at blive en bedre fotograf? Det og meget mere får du svaret på her.
Hvad er storytelling?
Det engelske ord kan oversættes til historiefortælling, og det er i bund og grund også det, det handler om, når man vil gøre det til en del af den måde, man tager billeder på.
Man kan nemlig sagtens bruge storytelling til at skabe dragende fortællinger i sine billeder.
Ofte kræver det langt mindre, end man måske først skulle antage, og i det næste punkt ser vi nærmere på, hvad man som fotograf kan gøre for at gøre historiefortællingen klar i de billeder, man tager.
Hvordan laver man god storytelling?
God historiefortælling i sine billeder, videoer, timelapses og meget mere, kræver blot, at man som fotograf kan se fortællingen for sig.
Er du i tvivl om, hvad du skal fortælle, og hvordan du skal bruge storytelling til din fordel, kan du lade dig inspirere af, hvordan andre fotografer inden for den genre, du fotograferer mest har valgt at vinkle og beskære sine billeder.
Dygtige naturfotografer kan fx fange fantastiske historier, der udspiller sig i ørneredder, når en hunørn lander med mad til ørneungerne.
På samme måde kan de professionelle portrætfotografer ved hjælp af den helt rette instruktion og lyssætning fremkalde mimik og udtryk, som fortæller modellens hele livshistorie i ét blik.

Billedet er et godt eksempel på, hvordan man vha. den rigtige beskæring kan skabe fortællingen om, at bjørnenes interesse er vakt.
© ShutterstockHvordan laver man storytelling med billeder?
Til at hjælpe dig på vej med bedre storytelling i dine billeder, er det en god idé at stille sig selv spørgsmål som fx: "Hvad er det, jeg gerne vil fortælle med billedet?" og: "Hvad er det vigtigste i mit billede, som jeg vil fokusere på og bruge i min storytelling?".
Når man stiller sig selv disse spørgsmål, bliver det nemlig også nemmere at vide, hvad der skal med, og hvad der ikke behøver at komme med i billedet for at storytellingen er til stede.
Det er ofte vigtigt, at du skærer helt ind til benet, og kun fokuserer på det allervigtigste i dit billede, som er med til at fortælle historien.
Se dit billede efter i sømmene, når du lige har taget det, og se gerne efter, om der er forstyrrende elementer.
Det kunne fx være elledninger, der ødelægger landskabsbilledet eller en generende reklame i dit streetfoto.

Man kan forstærke fortællingen ved at bruge linjer og sløring af forgrunden og fokusere og pege ind mod det vigtigste i billedet.
© Holger Svend AndersonHvordan laver man storytelling med video?
Tænder du i stedet for kameraets videofunktion, vil du opdage, at der her er ekstravigtigt, at billedsiden har en klar storytelling i alle de videoklip, du sætter sammen.
Det kan være ødelæggende for en video, hvis storytellingen ikke er den samme i hele videoens varighed.
Som seer bliver man nemlig lynhurtig forvirret, hvis storytellingen er uklar eller rodet.
Det er fx også vigtigt, at klippene hænger sammen i en logisk rækkefølge, så hvis din video starter om eftermiddagen og slutter om aftenen, så går det ikke at klippe et klip ind fra solopgangen.
Storytelling i dine videoer kan også hjælpes på vej ved at blande optagelser fra forskellige brændvidder, så hvis du har taget et klip med vidvinkel, så kan du bruge en zoom på tele enden til at lave et nærskud, som kan komme bagefter.
Det kan vise seeren, hvad det præcis er, du som fotograf synes er vigtigt og fremhæve det i din storytelling.
Denne proces fra vidvinkel til tele kan laves flere gange, hvis man har brændvidder nok til det, og kan også laves i omvendt rækkefølge.
Hvis du fx zoomer ind på en ruin i ødemarken på 200 mm, giver det god mening efterfølgende at have et klip taget med en vidvinkel på 24 mm fx til at vise omgivelserne.
>Læs også Sådan laver du timelapse-video