Time lapse video optagelse himmel

Når kameraet er sat korrekt op, klarer det selv alle timelapse-optagelserne.

© giphy

Sådan laver du timelapse-video

Ved at tage en masse billeder i løbet af en kort eller lang periode, kan du lave din egen flotte timelapse-film, hvor fx skyerne suser forbi. Her viser vi, hvordan du gør.

Timelapse-optagelser er i virkeligheden videoer, som er sammensat af en lang række enkelte fotos. 

Ved at tage billederne i bestemte intervaller er det muligt at sætte dem sammen til en timelapse video, hvor tingene bevæger sig lynhurtigt. 

Et par timers optagelser af en himmel i bevægelse kan som timelapse kortes ned til nogle få minutter.

Time lapse video

En timelapse-video er en fin måde at vise en længerevarende begivenhed på kort tid. 

Lav timelapse uanset kameratype

Efterhånden har de fleste smartphones og actionkameraer en indbygget timelapse-funktion, som oven i købet selv sætter billederne sammen til en timelapse video. Funktionen findes også i den del spejlreflekser og systemkameraer. 

Kan dit kamera ikke lave timelapse-optagelser, hvor du skal fotografere i sekvenser, kan du bruge en fjernudløser med indbygget timer.

Fælles for alle optagelser til din timelapse er, at du skal have kameraet på stativ, da der optages over lang tid. Billedudsnittet skal også gerne være præcis det samme. 

Læs også: Sådan vælger du det rigtige kamerastativ

Kom godt i gang med timelapse

Her får du fem gode råd til, hvordan du indstiller kameraet og optager dine timelapse-billeder. Til slut forklarer vi, hvordan du sætter dem sammen i Photoshop eller Lightroom.

Time lapse video smartphone

Mange nye smartphone-modeller har indbyggede timelapse-programmer.

© Shutterstock

1. Læg fokus rigtigt i timelapse-optagelserne

Fokusér på dit motiv, og sæt så fokus på manuelt, for ellers vil kameraet forsøge at fokusere før hvert billede, og det kan nemt gå galt, hvis lyset ændrer sig til fx modlys. 

Fokus skal være samme sted.

2. Styr på eksponeringen med manuelt program 

Vælg manuelt program, da der ellers vil der komme for stor variation mellem hver eksponering. Billeder, som ikke er ens eksponeret, vil give en blinkende effekt på den færdige timelapse-film. 

Slå Auto ISO fra.

3. Få ensartede farver med fast hvidbalance

Farvetemperaturen (hvidbalancen) skal sættes til en fast værdi fx omkring 5600 Kelvin i dagslys - eller kameraets indstilling "dagslys"

Lyset vil ændre sig meget ved især solnedgange, og denne gradvise ændring ønsker vi at få med på timelapse-filmen.

Læs også: Sådan bruger du hvidbalancen

4. Sæt din timelapseoptagelse i gang

Hvis kameraet har en indbygget timelapse-funktion, så sæt den fx til at tage et billede hvert fjerde sekund. Vælg antal skud, fx 500. 

Skyd i jpeg, med mindre du vil bruge meget tid på billedbehandling af raw-filer, før de kan bruges til timelapse-videoen.

Sådan gør du dine billeder klar til timelapse

Hvis dit kamera ikke selv kan genere timelapse-videoen, skal du bruge et program på computeren. 

Det kan fx være Lightroom og Photoshop. Her her kan du se, hvad du skal gøre i de to programmer.

Bliv ekspert i Photoshop og Lightroom på ingen tid med vores kursusbog "100 Tips og kurser". Få den med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner. Se tilbuddet her.

Timelapse i Lightroom:

  1. Importér billederne til Lightroom i Library, og markér dem alle ved at taste Ctrl + A. Vælg så modulet Develop. Justér eventuelt på farver og lys, så billerne fremstår ens i udtrykket.
  2. Beskær: Klik på Crop Overlay. Ved Aspect vælger du 16 x 9. Flyt eventuelt på markeringen på billedet for at vælge det rigtige udsnit. Tast Enter.
  3. Eksporter: Vælg derefter File og Export... for at gemme kopier af alle billederne på én gang. Ved Export Location vælger du en tom mappe, hvor billederne skal gemmes. Under File Settings vælger du JPEG, sRGB og en høj kvalitet, fx 90.
  4. Navngiv: Under Image Sizing markerer du Resize to Fit. Vi vil gemme i 4K og vælger pixels i rullemenuen og skriver 3840 ud for W og 2160 ud for H. Sørg for, at filerne navngives fortløbende, fx timelapse_001 og timelapse_002 og så videre.

Timelapse i Photoshop:

  1. Åbn Photoshop. Gå til File og Open. Vælg mappen med dine redigerede timelapse-optagelser. Markér den øverste fil i mappen. Sæt et flueben i boksen Image Sequence. Klik på Open.
  2. I dialogboksen skal du nu vælge 24 fps ud for Frame Rate, og klikke på OK. Nu vil Photoshop åbne filerne som en timelapse-fil, der kan redigeres som en videooptagelse. Vælg Window og Timeline. Nu kan du se hele videoen som en tidslinje.
  3. Vælg nu File, Export og Render Video. I dialogboksen kan du give dine timelapse-video et navn, hvor den skal gemmes og vælge format og størrelse. Formatet H264 er et fint udgangspunkt. Sæt også Frame Rate til 24 fps. Klik på Render for at færdiggøre timelapse-videoen.

Med lidt træning kan du måske blive ligeså dygtig i disciplinen timelapse, som den danske fotograf Jonas Høholt, som står bag den imponerende timelapsevideo af København herunder. 

Redaktionen anbefaler:
100 tips og kurser til billedbehandling

Har du helt styr på, hvordan du gør farverne flottere og detaljerne skarpere, når du redigerer dine billeder? Ellers er det måske nu, du skal lære det. Digital FOTO har netop udgivet en ny bog med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elements.

Bogen er skrevet, så der er noget til alle niveauer. Altså får du glæde af den, uanset om du er nybegynder eller allerede fotograferer i raw og redigerer alle dine billeder. Med bogen i hånden kan du nemt bringe dine billeder til helt nye højder takket være de udførlige trin for trin-vejledninger, hvor vi guider dig gennem de forskellige funktioner, justeringsmuligheder og effekter.

Lige nu kan du få bogen 100 Tips og kurser med to numre af Digital FOTO for kun 49 kroner + porto. I alt 98 kroner. Læs mere om bogen her. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...