Gamle, fine huse i København

Sort/hvid billeder af arkitektur giver et helt andet udtryk, end hvis du skyder samme motiv i farver. 

© Shutterstock

De bedste kameraindstillinger til arkitektur

Når du fotograferer arkitektur, så har du lang tid til at overveje, hvordan dit motiv skal skydes, da bygningerne som bekendt ikke bevæger sig. Det gør, at arkitektur er noget af det bedste, hvis du vil øve dig i, hvordan dine kameraindstillinger virker.

15. april 2020 af Christian Trant

Vi gennemgår her de kameraindstillinger, som giver dig de bedste forudsætninger for at skyde bygningsværker. 

Indstillingerne ændrer sig dog alt efter, hvor lyst der er, der hvor du tager billeder, men hav alligevel de følgende kameraindstillingerne med i baghovedet, næste gang du fotograferer arkitektur.

Start med en lukkertid på 1/125 sekund

Den anbefalede lukkertid ændrer sig alt efter lysforholdene, der hvor du tager dit billede, men som udgangspunkt så start med en lukkertid på omkring 1/125 sekund. 

Bare du husker på, at en lukkertid på under 1/60 sekund oftest kræver et stativ, da dit kamera bliver ekstra følsomt for små rystelser, når lukkertiden er lang.

> Læs også: Det bedste fotoudstyr til fotografering af arkitektur

Højhus i Stockholm med skygger fra en kran.

Du kan gøre dine billeder af arkitektur endnu flottere, hvis du har et øje for lyssætningen. Selv de mest kedelige bygningersværker stråler, når solen kaster sit orange lys på dem.

© Shutterstock

Sæt ISO på 100

Kameraets lysfølsomhed defineres af ISO-værdien. Har du derfor besluttet dig for en bestemt kombination af blænde og lukkertid, er det ISO-indstillingen, der hjælper dig med at muliggøre det.

Når vi anbefaler en ISO-værdi på 100, er det fordi, at den laveste ISO typisk er 100. Den giver de flotteste billeder ved gode lysforhold. Fotograferer du derimod i gråvejr, skal du måske op på ISO 400.

> Læs også: Sådan bruger du ISO-indstillingerne

Ny arkitektur i Oslo

ISO er en vigtig indstilling på dit kamera, og derfor har de fleste kameraer en decideret ISO-knap. Du kan ændre din ISO ved at holde knappen nede, og justere med indstillings-hjulet eller du kan bruge piletasterne for at vælge den ønskede ISO-værdi.

© Shutterstock

Brug GPS-funktion, hvis du går på opdagelse

Mange nyere kameraer har en indbygget GPS-funktion, så du har mulighed for at se, hvor du tager dine billeder henne. Denne funktion er i særdeleshed praktisk, hvis du skyder billeder af bygninger på din rejse eller bare i en by, som du ikke kender.

Charmen ved at gå på opdagelse er netop, at du til tider ikke aner, hvor du er henne. Det er oftest her, at du finder de mest spændende motiver, og derfor kan kameraets GPS-funktion hjælpe dig med at lokalisere, hvor du fotograferede, når du kommer hjem igen.

> Læs også: 3 små forbedringer, der giver dig bedre arkitekturbilleder

Mand ved computer, der genoplever sin GPS-rute

Genoplev din rute, når du kommer tilbage fra din fototur. Det kan du, hvis du har brugt GPS til at tracke, hvor dine billeder er taget.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...