Fotograf på klippetop.

Der findes flere hjemmesider, hvor fotografer deler deres billeder gratis, så du kan hente dem ned på computeren. Vi kigger nærmere på de bedste hjemmesider i denne artikel. 

© Shutterstock

De bedste steder at finde gratis billeder

Hvis du vil supplere dine egne billeder, til fx din hjemmeside, med andre fotografers, kan du hurtigt og nemt hente dem gratis på flere forskellige sider, men kender du de forskellige typer af ophavsrettigheder?

Hvis du har din egen hjemmeside, hvor du viser billeder frem, fortæller om fototure eller noget tredje, så er det måske ikke sikkert, at dit eget billedkatalog er fyldestgørende.

Heldigvis er der hjælp at hente på diverse hjemmesider, hvor fotografer deler deres billeder gratis.

Du skal dog være opmærksom på ophavsrettighederne, bedre kendt som copyright, for det enkelte billede, før du bruger det på din egen hjemmeside.

Som udgangspunkt er det ulovligt at bruge andres billeder uden tilladelse, da de er omfattet af ophavsretsloven. Det vil sige, at du kun må bruge andres billeder, hvis du har aftalt det med dem, der ejer ophavsretten til billederne.

Herunder gennemgår vi reglerne, og giver dig et overblik over, hvilke hjemmesider der er de bedste, hvis du vil have gratis billeder. 

Download billeder på computeren.

Hjemmesiderne, hvor du kan hente gratis fotos er fyldt med forvirrende engelske betegenelser. Herunder kan du læse, hvad de helt præcist betyder. 

© Shutterstock

Attribution, non-commercial og share alike - få styr på de forvirrende Copyright termer

De forskellige billeder du kan hente på hjemmesiderne kommer ofte med en caption, hvor der står, hvad du må og ikke må med billedet.

Denne caption står ofte skrevet lige under billedet, eller også bliver den vedlagt i en mappe, når du henter et billede.

Herunder kan du læse omkring de licenser, der typisk findes på siderne, så du er klar over, hvad du må med dine gratis billeder.

> Læs også: De bedste programmer til gratis billedbehandling

Mand og kvinder kigger på computer.

Før du må redigere i et billede, skal du være sikker på, at du har de fornødne rettigheder, der giver dig tilladelse til det. 

© Shutterstock

Her er de typiske licenser, og hvad de betyder:

  • Attribution: Når dette står ved et billede, betyder det, at det er tilladt for dig at bruge billederne, så længe du krediterer fotografen.
  • Non-commercial: Billedet må ikke anvendes til kommercielle formål.
  • No Derivative Works: Du kan bruge billedet, som du vil, men det er forbudt at redigere indholdet.
  • Share Alike: Denne note betyder, at du har du tilladelse til at redigere i fotografens billede, men det skal efterfølgende udgives under den samme licens, som det originale billede.
  • Public Domain Dedication (CC0): Her kan du bruge billedet, som du ønsker. Ophavsmanden har frasagt sig copyright, og du kan derfor både publicere og redigere i det, som du har lyst til.
  • Public Domain Work: Billedet er ikke længere underlagt nogen form for copyright. Ofte vil dette stå ved gamle fotos, hvor copyright er forældet eller frafaldet.
Mand sidder og skriver på sin computer.

Billederne kan ofte hentes i forskellige mål og størrelser, så de passer til det, du skal bruge dem til. 

© Shutterstock

Udbydere af gratis billeder under CC0-licensen

Der findes masser af hjemmesider, hvor du kan hente billeder helt gratis.

Vi har fundet de sider, hvor du finder særligt mange gratis billeder af typen CC0, hvilket betyder, at du kan bruge dem, som du ønsker.

Download dine billeder hos Flickr

Flickr har mere en 1,5 millioner gratis billeder, som du kan hente kvit og frit her.

Indtast dit søgeord øverst på siden, og så vil du med garanti finde det, du søger.

I søgefeltet kan du også vælge mellem flere søgekriterier som fx sort hvid-billeder, eller billeder taget med en stor blændeåbning. 

> Læs også: 10 fotografer du skal følge på Instagram

Flickr til mobilen.

Du kan både hente dine gratis billeder via en app til mobilen eller via hjemmesiden.

© Shutterstock

Find dine gratis billeder hos Unsplash

De gratis billeder du kan hente hos Unsplash har en utrolig god kvalitet. På hjemmesiden er der nemlig strenge krav til kvalitet.

De seneste år er kataloget af gratis billeder eksploderet, og det gør Unsplash til mange fotografers yndlingsside, når de skal supplere egne fotos.

Unsplash

På Unsplash-hjemmesiden har du mulighed for at hente professionelle billeder uden at registrere dig.

© Shutterstock

Download dine gratis billeder hos Pexels

Den sidste hjemmeside der gør det utroligt godt, når det kommer til gratis billeder er Pexels .

Her ligger der mere end 30.000 gratis billeder med licensen CC0.

Hjemmesiden er brugervenlig, og kataloget af gratis billeder rummer mange fotos i allerbedste kvalitet.

> Læs også: De her 4 streetfotografer skal du kende

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...