Fotograf på klippetop.

Der findes flere hjemmesider, hvor fotografer deler deres billeder gratis, så du kan hente dem ned på computeren. Vi kigger nærmere på de bedste hjemmesider i denne artikel. 

© Shutterstock

De bedste steder at finde gratis billeder

Hvis du vil supplere dine egne billeder, til fx din hjemmeside, med andre fotografers, kan du hurtigt og nemt hente dem gratis på flere forskellige sider, men kender du de forskellige typer af ophavsrettigheder?

12. september 2023 af Rasmus Elm Rasmussen

Hvis du har din egen hjemmeside, hvor du viser billeder frem, fortæller om fototure eller noget tredje, så er det måske ikke sikkert, at dit eget billedkatalog er fyldestgørende.

Heldigvis er der hjælp at hente på diverse hjemmesider, hvor fotografer deler deres billeder gratis.

Du skal dog være opmærksom på ophavsrettighederne, bedre kendt som copyright, for det enkelte billede, før du bruger det på din egen hjemmeside.

Som udgangspunkt er det ulovligt at bruge andres billeder uden tilladelse, da de er omfattet af ophavsretsloven. Det vil sige, at du kun må bruge andres billeder, hvis du har aftalt det med dem, der ejer ophavsretten til billederne.

Herunder gennemgår vi reglerne, og giver dig et overblik over, hvilke hjemmesider der er de bedste, hvis du vil have gratis billeder. 

Download gratis billeder på computeren.

Hjemmesiderne, hvor du kan hente gratis fotos er fyldt med forvirrende engelske betegenelser. Herunder kan du læse, hvad de helt præcist betyder. 

© Shutterstock

Udbydere af gratis billeder til download under CC0-licensen

Der findes masser af hjemmesider, hvor du kan hente billeder helt gratis.

Vi har fundet de sider, hvor du finder særligt mange gratis billeder af typen CC0, hvilket betyder, at du kan bruge dem, som du ønsker.

Download dine gratis fotos hos Flickr

Flickr har mere en 1,5 millioner gratis billeder, som du kan hente kvit og frit her.

Indtast dit søgeord øverst på siden, og så vil du med garanti finde det, du søger.

I søgefeltet kan du også vælge mellem flere søgekriterier som fx sort hvid-billeder, eller billeder taget med en stor blændeåbning. 

> Læs også: 10 fotografer du skal følge på Instagram

Der er masser af gratis billeder på Flickr.
Gratis billeder på Flickr.

Du kan både hente dine gratis billeder via en app til mobilen eller via hjemmesiden.

© Shutterstock

Find dine gratis billeder hos Unsplash

De gratis billeder du kan hente hos Unsplash har en utrolig god kvalitet. På hjemmesiden er der nemlig strenge krav til kvalitet.

De seneste år er kataloget af gratis billeder eksploderet, og det gør Unsplash til mange fotografers yndlingsside, når de skal supplere egne fotos.

Unsplash rummer et stort udvalg af gratis billeder.
Gratis billeder på Unsplash.

På Unsplash-hjemmesiden har du mulighed for at hente gratis billeder uden at registrere dig.

© Shutterstock

Download dine gratis billeder hos Pexels

Den sidste hjemmeside der gør det utroligt godt, når det kommer til gratis billeder er Pexels .

Her ligger der mere end 30.000 gratis billeder med licensen CC0.

Hjemmesiden er brugervenlig, og kataloget af gratis billeder rummer mange fotos i allerbedste kvalitet.

> Læs også: De her 4 streetfotografer skal du kende

Pexels.
Pexels.

Hjemmesiden Pexels er fuld af gratis billeder.

© Shutterstock.

Pixabay er fuld af gratis fotos

Pixabay er et godt sted at gå på jagt, hvis du er ude efter gratis billeder. Søg på det du ønsker at finde billeder af og der vil med garanti dukke en lang liste op. Mange af dem vil sandsynligvis være gratis. Der er dog inden sikkerhed. Tjenesten rummer også en masser billeder, som du må betale for.

Der er både gratis billeder og billeder som du må betale for hos Pixabay.
Pixabay.

Her kan du finde et væld af gratis billeder.

© Shutterstock.

FreeImages har gratis billeder i hobevis

Titlen efterlader ikke meget mystik om, hvad der er på færde her. Der er læssevis af gratis billeder på tjenesten. Udover at rumme sine egne billeder, fungerer siden dog også som en portal til andre sider med stock-billeder, som kan være både gratis og til betaling.

Det er ikke gratis billeder der mangler på FreeImages.
FreeImages.

Som titlen antyder er der mulighed for at finde gratis billeder her.

© Shutterstock.

Hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til licenser og copyright?

De forskellige billeder du kan hente på hjemmesiderne kommer ofte med en caption, hvor der står, hvad du må og ikke må med billedet.

Denne caption står ofte skrevet lige under billedet, eller også bliver den vedlagt i en mappe, når du henter et billede.

Herunder kan du læse omkring de licenser, der typisk findes på siderne, så du er klar over, hvad du må med dine gratis billeder.

> Læs også: De bedste programmer til gratis billedbehandling

Her er de typiske licenser, og hvad de betyder:

  • Attribution: Når dette står ved et billede, betyder det, at det er tilladt for dig at bruge billederne, så længe du krediterer fotografen.
  • Non-commercial: Billedet må ikke anvendes til kommercielle formål.
  • No Derivative Works: Du kan bruge billedet, som du vil, men det er forbudt at redigere indholdet.
  • Share Alike: Denne note betyder, at du har du tilladelse til at redigere i fotografens billede, men det skal efterfølgende udgives under den samme licens, som det originale billede.
  • Public Domain Dedication (CC0): Her kan du bruge billedet, som du ønsker. Ophavsmanden har frasagt sig copyright, og du kan derfor både publicere og redigere i det, som du har lyst til.
  • Public Domain Work: Billedet er ikke længere underlagt nogen form for copyright. Ofte vil dette stå ved gamle fotos, hvor copyright er forældet eller frafaldet.

Er det ulovligt at bruge andres billeder?

Det kommer helt an på ophavsretten og de licenser billedet er beskyttet under. Nogle billeder er lovlige at bruge under særlige vilkår. Eksempelvis må de kun bruges til formål der ikke er kommercielle. Man må derfor ikke bruge dem i en reklamekampagne. 

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...