Silhuetter af personer, der kaster med sne

At skyde silhuetter giver også mulighed for at lave kreative effekter som her, hvor personerne kaster med sne.

© Shutterstock

Juleudfordring til dig: Skyd smukke silhuetter

Det er blevet tid til at åbne den første låge i Digital FOTOs adventskalender, hvor vi hver søndag giver dig en fotoudfordring, som vi synes, du skal kaste dig ud i henover julen. Udfordringen på den første søndag i advent er silhuetter.

26. november 2021 af Sarah Marie Winther og Kristoffer Engbo

Silhuetter giver en helt særlig stemning i din billeder, og så er billederne faktisk ret nemme at lave, især om vinteren. 

Her står solen nemlig lavt på himlen det meste af dagen, og det giver god mulighed for at få silhuetten til at træde tydeligt frem mod en flot, lys baggrund.

Herunder får du tips til tre forskellige typer silhuetter, du kan lave, og vi håber, du vil dele dine resultater med os - enten på Instagram, hvor du kan tagge diginordic, eller i vores store fotokonkurrence.

Måske er det dit pletskud af silhuetter, der bliver trykt i bladet eller kommer på Digital FOTOs Instagram?

> Læs også: Sådan fotograferer du silhuetter

1. Lav et portræt i silhuet

Silhuet af kvinde med siden til i solnedgang

En silhuet kan også være en måde at portrættere en person uden at give det hele væk.

© Shutterstock

Hvem siger, at et portræt altid skal vise hele personens ansigt? Du kan få et portræt med et næsten poetisk udtryk ved at fotografere din model i profil mod en solnedgang. 

Find et sted, hvor der ikke er andet, der rager op i horisonten, fx en mark, og placér modellen, så han eller hun vender med siden til dig. Sørg for, at der ikke er en krave, der sidder forkert og ser spøjs ud, eller hår, der stikker ud til alle sider. 

Du kan også fotografere flere personer på én gang, men her er det vigtigt, at de ikke overlapper hinanden, så omridsene, der gør dem genkendelige, udviskes. 

Fx kan et par, der holder i hånd, risikere at smelte sammen til en uigenkendelig, sort plet, hvis de står for tæt på hinanden, og den lyse baggrund ikke kan ses mellem konturerne af deres kroppe.

> Læs også: Skyd dramatiske vinterbilleder i sort-hvid

2. Skyd silhuetter af træer

Trætoppe i silhuet mod solnedgangen

Her har vi skudt trætoppene på den anden side af en mindre sø, men du kan også tage silhuetbilleder af enkeltstående træer.

© Digital FOTO

Du kan sagtens tage silhuetbilleder uden mennesker, fx i naturen, hvor træer udgør flotte silhuetter mod de varme farver i en solnedgang.

Et ensomt træ på en mark ser fantastisk ud, men du kan også fotografere inde i en skov, hvor de mange træstammer kan skabe fine silhuetter, når lyset fra den lave sol tænger ind i skoven

En anden mulighed er at lade trætoppene i en skov være bunden af billedet, som fremstår helt sort og grafisk.

> Læs også: Sådan bruger du spotmåling

3. Lav en silhuet midt på dagen

Silhuet af flyvende gæs

Ved at undereksponere dit billede en anelse kan du skabe en grafisk effekt, der giver et iøjnefaldende billede.

© Shutterstock

Selv om silhuetter oftest er fotograferet ved solopgang eller solnedgang, er du faktisk ikke afhængig af en farvestrålende himmel for at få et fængende billede af en silhuet. 

Du kan nemlig udnytte de grå dage, vinteren unægteligt også byder på, og skyde op mod den kridhvide himmel. 

Fugle som måger eller gæs er velegnede motiver, da de ofte ses i flugt. Hvis du undereksponerer dit billede lidt, kan du skabe en nærmest grafisk effekt, hvor fuglene står kulsorte mod den hvide himmel.

Skyder du på et halvautomatisk program som Av eller P, så brug eksponeringskompensationen til at skrue et til to trin ned.

> Læs også: Sådan virker eksponeringskompensationen

Så er det din tur!

Vi håber, du nu føler dig inspireret til at gå ud og tage flotte billeder af silhuetter. Husk, at dine billeder ikke behøver ligne dem i artiklen her. 

Du kan fx også lave silhuetter i det kraftige projektørlys til koncerter, eller du kan gå den helt enkle vej og skyde trætoppe mod en overskyet himmel. Der er masser af motiver derude, som bare venter på at blive foreviget.

Vi håber selvfølgelig, du vil dele dine billeder med os. Det kan både gøres ved at tagge os på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved at sende billederne ind til vores fotokonkurrence.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...