Silhuetter af motorcyklister og motorcykler

En silhuet behøver ikke nødvendigvis være dig og din familie på stranden. Hiv fx motorcykelklubben, fodboldgutterne eller golfvennerne med ud i sollyset. 

© Shutterstock

Digital FOTOs adventskalender: Her er din anden juleudfordring

Det er blevet tid til at åbne den anden låge i Digital FOTOs adventskalender, hvor vi hver søndag giver dig en fotoudfordring, som vi synes, du skal kaste dig ud i henover julen. Udfordringen på den anden søndag i advent er silhuetter.

8. december 2019 af Sarah Marie Winther

Silhuetter kan give stemningsfulde billeder med masser af drama og mystik, og så er de faktisk ret nemme at lave, især om vinteren. 

Her står solen nemlig lavt på himlen det meste af dagen, og det giver god mulighed for at få silhuetten til at træde tydeligt frem mod en flot, lys baggrund.

Herunder får du tre tips til forskellige typer silhuetter, du kan lave, og vi håber, du vil dele dine resultater med os - enten på Instagram, hvor du kan tagge diginordic, eller i vores store fotokonkurrence.

Måske er det dit pletskud af silhuetter, der bliver trykt i bladet eller kommer på Digital FOTO's Instagram?

> Læs også: Sådan fotograferer du silhuetter

1. Lav et portræt i silhuet

Silhuet af kvinde med siden til i solnedgang

En silhuet kan også være en måde at portrættere en person uden at give det hele væk.

© Shutterstock

Hvem siger, at et portræt altid skal vise hele personens ansigt? Du kan få et portræt med et næsten poetisk udtryk ved at fotografere din model i profil mod en solnedgang. 

Find et sted, hvor der ikke er andet, der rager op i horisonten, fx en mark, og placér modellen, så han eller hun vender med siden til dig. Sørg for, at der ikke er en krave, der sidder forkert og ser spøjs ud, eller hår, der stikker ud til alle sider. 

Du kan også fotografere flere personer på én gang, men her er det vigtigt, at de ikke overlapper hinanden, så omridsene, der gør dem genkendelige, udviskes. 

Fx kan et par, der holder i hånd, risikere at smelte sammen til en uigenkendelig, sort plet, hvis de står for tæt på hinanden, og den lyse baggrund ikke kan ses mellem konturerne af deres kroppe.

> Læs også: Skyd dramatiske vinterbilleder i sort-hvid

2. Skyd silhuetter i lufthavnen

Silhuet af fly over landingsbane

Lufthavne og industriområder er velegnede steder at skyde silhuetter, da der er mange interessante ting, der rager op over horisonten.

© Shutterstock

Silhuetter behøver ikke inkludere mennesker. Du kan fx tage i lufthavnen og fange et fly, der er ved at lande, og få en anderledes, men alligevel meget genkendelig silhuet.

Også indenfor er der god mulighed for at skyde silhuetter. De fleste lufthavne har nemlig store glaspartier, hvor der vælter lys ind, og fordi der myldrer mennesker forbi hele tiden, skal du ikke vente længe på et interessant motiv. 

Du kan også få fine silhuetter i industriområder og på byggepladser, hvor det vrimler med skorstene, kraner og stilladser.

> Læs også: Sådan bruger du spotmåling

3. Lav en silhuet midt på dagen

Silhuet af flyvende gæs

Ved at undereksponere dit billede en anelse kan du skabe en grafisk effekt, der giver et iøjnefaldende billede.

© Shutterstock

Selv om silhuetter oftest er fotograferet ved solopgang eller solnedgang, er du faktisk ikke afhængig af en farvestrålende himmel for at få et fængende billede af en silhuet. 

Du kan nemlig udnytte de grå dage, vinteren unægteligt også byder på, og skyde op mod den kridhvide himmel. 

Fugle som måger eller gæs er velegnede motiver, da de ofte ses i flugt. Hvis du undereksponerer dit billede lidt, kan du skabe en nærmest grafisk effekt, hvor fuglene står kulsorte mod den hvide himmel.

Skyder du på et halvautomatisk program som Av eller P, så brug eksponeringskompensationen til at skrue et til to trin ned.

> Læs også: Sådan virker eksponeringskompensationen

Så er det din tur!

Vi håber, du nu føler dig inspireret til at gå ud og tage flotte billeder af silhuetter. Husk, at dine billeder ikke behøver ligne dem i artiklen her. 

Du kan fx også lave silhuetter i det kraftige projektørlys til koncerter, eller du kan gå den helt enkle vej og skyde trætoppe mod en overskyet himmel. Der er masser af motiver derude, som bare venter på at blive foreviget.

Vi håber selvfølgelig, du vil dele dine billeder med os. Det kan både gøres ved at tagge os på Instagram (skriv @diginordic i beskrivelsen) og selvfølgelig ved at sende billederne ind til vores fotokonkurrence.

Rigtig god fornøjelse!

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...