Det skal du fotografere i foråret

Vinteren har været ekstra mild i år, og det gør, at vi vil se margueritterne på marken blomstre snart.

Forår: Det skal du fotografere lige nu

Foråret er måske den mest spændende årstid, når det kommer til fotografering. Det gælder især for dig, som er interesseret i at fotografere naturen og magiske solnedgange.

25. marts 2020 af Christian Trant

Grib dit kamera og kom ud i naturen! Dagene er blevet længere, og det gør, at du kan nå at skyde nogle billeder af landskabet. 

1. Magiske solnedgange 

Solnedgangen er mere end de få minutter, det tager solen at forsvinde ned bagved horisonten. Faktisk kan du med de rigtige indstillinger på dit kamera fotografere lysets skiftende karakter allerede to timer før selve solnedgangen.

Det kræver blot, at du har øje for lukkertiden på dit kamera. De optimale indstillinger opnår du ved at bruge lukkertidsprioritet eller manuelt program. Lukkertidsprioritet er et halvautomatisk program, der giver dig mulighed for at bestemme lukkertiden, mens kameraet vælger den bedst mulige blænde. Netop den kombination er med til at give dig et veleksponeret billede.

Læg ud med en kort lukkertid på 1/250 sekund. Herefter forlænger du lukkertiden efterhånden som lyset svinder mere og mere ind.

> Hvis du vil fordybe dig endnu mere i, hvordan du fotograferer solnedgange, så kan du få masser af inspiration i Digital FOTOs nye fotobog "Bliv en bedre fotograf". Du kan få bogen sammen med to numre af Digital FOTO for kun 49 kr. inkl. porto og ekspedition her.

Solnedgang med en stærk kontrast mellem orange og blå

Lyset begynder allerede at skifte karakter op til to timer før selve solnedgangen.

© Shutterstock

2. Insekter og fugle

Vær parat til forårets første solrige time, for det er der, at bier, mariehøner og småfugle kommer ud af deres skjul. Med et 100 mm makroobjektiv og et teleobjektiv på 100-400 mm er du godt rustet til at få de skarpeste billeder.

Hvis ikke du har et makroobjektiv, så kan et teleobjektiv også sagtens bruges. Med et teleobjektiv får du en meget høj forstørrelsesgrad, men også en meget længere nærgrænse. Det betyder, at du ikke skal gå nær så tæt på dit motiv som med et makroobjektiv. På den måde behøver du ikke at snige dig ind på dit motiv, da teleobjektivet hjælper dig.

> Læs også: Her er alt, du skal vide om makrofotografi

Bi suger nektar fra blomst.

Hvis ikke du har et makroobjektiv, så kan et teleobjektiv også sagtens bruge til at fotografere små motiver.

© Shutterstock

3. Vandløb i bevægelse

Vandløb er spændende motiver, især hvis du er steder, hvor man rigtig kan se vandets bevægelse. De flotteste billeder kan du lave, hvis du arbejder med en lang lukkertid på dit kamera. Vi anbefaler, at du bruger en lukkertid på 1/5 sekund eller længere.

Du kan få billeder, der matcher de bedste naturfotografers, ved hjælp af et godt gråfilter. Med et godt filter undgår du overeksponering, når solen spejler sig i vandet.

>Læs også: 4 filtre, enhver fotograf må kende

Vand i bevægelse

Prøv at lege med lukkertiden på dit kamera, når du fotograferer vand i bevægelse. Start ud med lukkertid på 1/5 sekund eller længere.

© Shutterstock

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...