Billede af landskab, truende himmel og fotograf

Regnbyger, snestorme og lyn trækker de fleste mennesker indenfor, men det voldsomme vejr kan give suveræne fotos, så der er ingen grund til at blive indenfor. 

© Shutterstock

5 stærke tips til at fange stormvejret

Truende skyer kan give dramatiske og imponerende landskabsbilleder, og her får du fem tips til at fange stormvejret.

23. marts 2016 af Sarah Marie Winter

Klimaforandringerne betyder, at vejret i fremtiden bliver varmere, vådere og vildere, og det er noget, vi allerede har kunnet mærke de sidste par år med flere og voldsommere uvejr. 

Om det er godt eller skidt, vil vi ikke tage stilling til – men det giver utvivlsomt flere muligheder for at få imponerende billeder. Her er fem tips, der er gode at kende, inden du bevæger dig ud i uvejret.

> Læs også: Det kan du opleve på himlen i år

1. Hold øje med vejrudsigten

Det er en rigtig god idé at holde sig orienteret om vejret, så du er klar til at rykke, når uvejret bryder løs. På dmi.dk/#radar kan du se et vejrkort, der opdateres hvert femte minut. 

Hvis der er uvejr, og det lyner, vil det være markeret med ikoner på kortet. Du kan være på forkant ved at lytte efter fugtighed og ustabil atmosfære, kold- og varmfronter fra Atlanterhavet og varmetorden, fronttorden og nattetorden.

2. Få endnu mørkere himmel med filter

Hvis himlen er en anelse bleg, kan du med fordel bruge et såkaldt forløbsfilter, der er mørkt i den ene halvdel og gennemsigtigt i den anden. 

Det gør himlen mørkere end forgrunden, og på den måde kan du få regnskyerne til at fremstå tungere og mere dramatiske.

3. Giv himlen masser af plads

Når skyerne virkelig er imponerende, så sørg for at give dem masser af plads i din komposition. Ideelt skal landskabet fylde cirka 1/3 af kompositionen og himlen 2/3. Det giver det mest interessante resultat.

Hvis du er i tvivl, så kan du på mange kameraer aktivere et gitter, der deler billedet op i tredjedele. Gitteret kan typisk aktiveres både i søgeren og på skærmen bag på kameraet.

> Læs også: Her er det vigtigste du skal vide om komposition

Billede af landskab og truende himmel

Så længe du passer på dig selv og dit dyrebare kameraudstyr, så kan du sagtens fotografere i uvejret.

© Shutterstock

4. Hold grejet fra vand

Det er langt fra alle kameraer eller objektiver, der er vejrbestandige – og selv hvis de er, så er det ikke ensbetydende med, at de kan klare oceaner af vand. Derfor er det bedst at undlade at skifte objektiv, mens du står i styrtende regn.

Det er også en god idé at rense kameraet og objektivet efter en tur ude i stormen. Hvis dit objektiv kan zoome, så zoom helt ind, og tør dråber og fugt væk. Lad gerne objektivet stå fuldt udtrukket i et stykke tid, så fugten kan fordampe.

5. Husk din egen sikkerhed

At jagte en storm kan få adrenalinen til at pumpe, men kontakt med lyn er ofte dødbringende, og derfor bør du aldrig opsøge farlige situationer, fx ved at stille dig på toppen af en bakke eller under et træ.

Du kan sagtens forlade dit hjem, men bevæg dig ikke længere væk fra din bil, end at du kan nå ind i den på få sekunder, hvis det begynder at regne. Det er nemlig et tegn på, at uvejret nærmer sig.

Hvis hårene på dine arme begynder at rejse sig, bør du straks søge ind i din bil eller dit hus. Er det ikke muligt, så sæt dig på hug så lavt, du kan, og bøj hovedet nedad.

Undlad at røre ved nogle elektriske ledere, fx dit kamerastativ, og sørg for, at det kun er forreste del af foden, der rører jorden, og drej dine fødder, så hælene rører hinanden. 

> Læs også: Her er det bedste program til dine raw-filer

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...