Fang sjældent himmelfænomen med dit kamera

På billedet her ses Jupiter øverst til venstre, Månen samt Venus ved en tidligere lejlighed. Den 21. december 2020 vil Jupiter og Saturn nærmest se ud som én stor stjerne på himlen. 

© Shutterstock.com

Fang sjældent himmelfænomen med dit kamera

Solsystemets to største planeter ser nærmest ud til at smelte sammen den 21. december. Det er første gang i 794 år, vi kan se fænomenet, som du kan fange med almindeligt kameraudstyr.

Lige nu nærmer de to gasplaneter Saturn og Jupiter sig hinanden, når man kigger op på nattehimlen, og om få dage vil det nærmest se ud til, at de smelter sammen.

Den 21. december 2020 vil planeterne – set fra Jorden – stå så tæt på hinanden, at de nærmest fremstår som én stor stjerne på himlen. Det kaldes en konjunktion.

Faktisk er det et meget sjældent fænomen, for sidst de to planeter fremstod så tæt på hinanden, var i 1623, men det var i retning mod Solen, så man ikke kunne se dem. Derfor skal vi tilbage til den 4. marts 1226, før man kunne se samme fænomen.

>Læs også: Sådan fotograferer du stjerner

I virkeligheden er planeterne flere hundrede millioner kilometer fra hinanden, men da de næsten står på linje med hinanden set fra Jorden, ser de ud til at smelte sammen.

Her kan du se konjunktionen

Allerede i dagene op til den 21. december kan du fotografere de to planeter stå tæt på himlen, hvis vejret tillader det.

Computerbillede af Jupiter og Saturn i konjunktion.

Dette computergenererede billede viser, hvordan det kan komme til at se ud den 21. december 2020, når Jupiter og Saturn er i konjunktion.

© Shutterstock.com

Planeterne fremstår tættest på hinanden den 21. december 2020 om eftermiddagen, men de går ned under horisonten omkring klokken 18, så vær klar omkring solnedgang ca. 15.40, hvor du kigger i sydsydvestlig retning nær horisonten.

>Læs også: Sådan skyder du nordlys

I den blå time efter solnedgang vil planeterne typisk være tydelige, inden du kan se stjerner, og du undgår at få en helt sort himmel.

Sådan fotograferer du konjunktionen

Brug stativ, og fokusér manuelt. Det fungerer godt med moderat vidvinkel på fx 28 mm, hvor man kan have noget forgrund med i form af bygninger, træer eller lignende, der kan vise størrelsesforhold.

Du kan typisk bruge ISO 100 en middelstor blænde på fx F8.0 og lukkertider på fx fem sekunder.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...