Lynnedslag over storby

Et lynnedslag er (lyn)hurtigt overstået - det kræver derfor lidt forberedelse at fotografere fænomenet.

© Shutterstock

Sådan får du gode billeder af lyn

At få et billede af et lynnedslag – for ikke at sige et godt ét – kan måske virke som en umulig opgave, men det kan faktisk lade sig gøre med de rigtige teknikker.

12. juli 2023 af Nicolai Knudsen

Lyn er både frygtindgydende og fascinerende, og de kan give forrygende landskabsbilleder, der vil imponere enhver, der kigger på dem. 

Men hvis du bare peger kameraet op mod himlen og trykker på udløserknappen, når det begynder at brage, skal du være heldigere end en lottovinder for rent faktisk at få et billede af et lyn i kassen. 

I stedet anbefaler vi, at du bruger en særlig teknik, der giver væsentligt bedre chancer for at fastfryse lynene, når de flænser himlen. Se herunder, hvordan du skal bære dig ad. 

> Læs også: Det kan du opleve på himlen

© Shutterstock

Støtte til kameraet er et must

Først og fremmest skal du glemme alt om at fotografere håndholdt. Med den teknik, du skal bruge, er du nødt til at have en eller en anden form for støtte til dit kamera. 

Det behøver dog ikke være et kamerastativ, da det begrænser mulighederne for, hvor du kan fotografere. Sidder du fx i din bil, kan en ærtepose på kanten af vinduet eller ovenpå instrumentbrættet være yderst nyttig. 

> Læs også: Sådan skyder du fascinerende nordlys

© Shutterstock

Brug Bulb-indstillingen

Det er umuligt at forudsige, hvor og hvornår et lyn slår ned, så den mest effektive måde at fange dem er ved at bruge programmet B eller Bulb. 

Det fungerer sådan, at kameraets lukker står åben, fra du trykker på udløserknappen, til du slipper den. Når der kommer et lyn, slipper du ganske enkelt knappen.

På nogle kameraer er Bulb markeret med et B på programhjulet, mens du på andre skal vælge Manuel og dreje på et af indstillingshjulene, til der står Bulb i displayet. 

Hvis der ikke kommer lyn, så stop eksponeringen, når du nærmer dig en lukkertid, som du på forhånd har defineret, fx 30 sekunder. 

> Læs også: Tag flotte billeder af månen

© Shutterstock

To veje til udløserknappen

Som du måske har regnet ud, så er der en sandsynlighed for, at du ender med at skulle holde udløserknappen stille i rigtig lang tid. 

Det kan naturligvis give ømme fingre, men også rystede billeder. Derfor er det bedst, hvis du bruger fx en fjernudløser eller en app til at udløse kameraet. 

Fjernudløsere kan fås med eller uden kabel for et par hundrede kroner. Appen kan typisk fås gratis, men den fungerer kun, hvis dit kamera har wi-fi. 

> Læs også: Tag perfekte billeder af stjerner

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...