Kvinde med TikTok på sin smartphone.

TikTok blev frigivet til lande uden for Kina i 2017. Appen kan både hentes til iOS og Android.

© Shutterstock

Hvad er TikTok?

Flere og flere fotografer har taget det sociale medie TikTok i brug. Lige nu ligger der masser at inspiration og viden klar, hvis du hopper med over på det sociale netværk.

Facebook, Instagram, Twitter og nu TikTok! 

Der er efterhånden mange sociale medier, der kæmper om brugernes interesse.

Derfor er det nemt at affeje TikTok, men der er flere gode grunde til at vælge det sociale medie til – særligt som fotograf.

To kvinder tager billeder sammen.

På TikTok er det nemt at finde små videoer, der forklarer, hvordan du indstiller dit kamera i forhold til bestemte motiver.

© Shutterstock

Hvad er TikTok?

TikTok er en relativ ny platform, men hurtigt er det sociale medie blevet verdenskendt, fordi tilstrømningen af nye brugere har været massiv, og fordi mediets popularitet ikke ser ud til at stagnere eller dale igen – tværtimod.

Personer der bruger TikTok laver små, korte og ofte underholdende videoer, som deles og kommenteres blandt TikToks mere end 800 millioner brugere.

Appen er designet til at sprede videoerne til så mange mennesker som muligt, og det er netop TikToks tendens til at sprede videoer, der har gjort det sociale medie ekstra populært.

På TikTok kan en video hurtigt gå viralt og blive set af mange tusinde mennesker over hele verden. 

Hashtag på computer.

Når brugere på TikTok lægger nye videoer op, bruger de ofte hashtags, som er en slags små koder, der binder brugerne sammen i fællesskaber. Søger man fx efter "#photography", vil man støde mange videoer, der handler om fotografi.

© Shutterstock

Tjek TikTok ud før du opretter dig

Hvis du ikke kender TikTok, kan du sagtens besøge og tjekke mediet ud før, du tilmelder dig.

Du behøver altså ikke at oprette dig for at kunne se store dele af indholdet på det sociale medie.

Hvis du kan se, at det sociale medie er noget for dig, bør du dog oprette dig, da det indhold du præsenteres for bliver bedre og bedre tilpasset dine interesser, når du er oprettet med din egen profil.

TikTok virker både til smartphone og computer.

Du kan både tilgå TikTok via smartphone og computer. 

© Shutterstock

Hvorfor skal jeg bruge TikTok som fotograf? 

Der er flere gode grunde til, at du bør bruge TikTok, når du er fotograf og går op i fotografi.

Den største grund er nok, at andre fotografer fra hele verden bruger appen.

Det betyder, at du via platformen kan få masser af ny inspiration.

På det sociale medie lægger fotografer dagligt små videoer op omkring nyt udstyr, fototeknikker eller flotte destinationer, de har besøgt med deres kamera.

TikTok er altså et medie fyldt med indhold til dig, der interesserer dig for fotografi.

Derudover kan der også være fordele for dig som fotograf, hvis du vælger selv at dele billeder på platformen.

Ved at dele videoer og fotos med andre på TikTok, kan du selv få en følgerskare eller et netværk, hvor du kan få feedback.

Mand fotograferer nordlyset.

Flere kameramærker har deres egen app, som du kan hente til din smartphone. Appen gør det let at synkronisere billeder hurtigt fra dit systemkamera til din smartphone.

© Shutterstock

Hvem er TikToks målgruppe?

I starten henvendte TikTok sig primært til unge i mellem 16 og 24 år, men langsomt er flere og flere ældre personer også begyndt at tilslutte sig fællesskabet. 

I starten var det også primært unge mennesker, der benyttede sig af Instagram og Facebook, men sådan er det ikke længere på disse to sociale medier.

TikTok er ikke bare et socialt medie med teenagere, der danser. I dag vil du kunne finde profiler med alt muligt andet indhold – det gælder også fotografi.

Fordi mediet er blevet så stort, vil du faktisk kunne finde mange af verdens største fotografer på mediet, hvor de fx fortæller om deres udstyr, drømmemotiver eller rejser.

Dreng danser på TikTok.

De første videoer der så dagens lys på TikTok var dansevideoer. Efterhånden er indholdet på det sociale medie blevet meget mere varieret.

© Shutterstock

Hvordan opstod TikTok?

TikTok ejes af ByteDance, der frigav mediet til markedet uden for Kina i 2017

TikTok er et ultrapopulært medie i Asien, USA og Europa, og appen er tilgængelig på hele 39 sprog. 

I september 2018 blev TikTok månedens mest downloadede app i USA. TikTok var den første kinesiske app, der opnåede dette.

Med TikTok er det nemt at dele indhold.

Med et TikTok på telefonen er det nemt at nå ud til at et stort publikum. 

© Shutterstock

Hvem ejer TikTok?

TikTok ejes af ByteDance der blev grundlagt i 2012 af kinesiske Zhang Yiming.

Faktisk er TikTok slet ikke ikke tilgængelig i Kina, men i 2016 lancerede ByteDance Douyin-applikationen til markedet i Kina. 

TikTok og Douyin er identiske, men Douyin har et anderledes regelsæt end TikTok.

Kvinder laver SOME-indhold.

På TikTok vil du kunne finde flere fotografer, der forklarer omkring netop deres udstyr, og hvad de gør, når du fotograferer et bestemt motiv. 

© Shutterstock

Hvordan bruger man TikTok?

Første gang du åbner TikTok-appen vil du kunne se den såkaldte "For You Page", hvor videoer fra andre brugere er blevet genereret til dig alt efter, hvad du tidligere har vist interesse for.

Det betyder, at de videoer du ser, mens du bruger appen påvirker, hvilket indhold du i fremtiden modtager. 

Det er TikToks såkaldte algoritme – en slags kunstig intelligens – der bliver klogere på dig, og hvad for noget indhold du søger som fotograf.

Du følger altså nødvendigvis ikke de brugere, som du ser videoer fra. 

Vil du selv lave videoer, så kan de maksimalt have en længde på 3 minutter, hvortil du kan finde en sang/lyd til videoen. 

Du kan også tilføje forskellige effekter og filtre til videoerne. 

Hvis du lægger en video op, som er tilgængelig for alle de andre brugere på TikTok, vil den muligvis blive vist på andre brugeres For You Page, hvilket kan give en meget høj eksponering af videoen med flere millioner likes og visninger. 

TikTok på mobilen.

Lige som med de andre store medier, så er det også muligt at tjene penge på sin TikTok-profil. Herunder kan du læse, hvordan folk typisk tjener penge.

© Shutterstock

Kan man tjene penge ved at bruge TikTok?

Brugerne bag de mest populære profiler på TikTok tjener som regel penge, da de har en stor følgeskare, og det gør, at firmaer vil samarbejde med dem. 

Det foregår ved, at populære brugere reklamerer for virksomheders produkter eller tjenester, og til gengæld får de en sum penge.

5 fotografer der er gode på TikTok

Der findes en masse fotografer, der lægger indhold på TikTok, som gør det interessant for andre fotografer at følge med.

Herunder kan du se fem fotografer, der har inspireret os.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...