Canon EOS M50 Mark II

Canon har blandt andet brugt influenceren Matt Adlard, der laver videoer om bagning, til at fremhæve videofunktionerne i Canon EOS M50 Mark II.

© Canon

Hvad er et vlogger-kamera?

Flere producenter laver kameraer, der kan bruges til vlogging, men hvad betyder det, og skal du vælge et vlogger-kamera?

De seneste år har mange af de store kameraproducenter lanceret kameraer, hvor de slår på evnerne inden for såkaldt vlogging. Det er ikke en helt særlig kameratype, men handler primært om, at kameraet er velegnet til at lave videooptagelser, hvor fotografen selv optræder.

Kameraerne gør det nemt at lave gode videooptagelser og de kan også tage rigtig gode billeder, så selv om du ikke har din egen YouTube-kanal, kan der være god grund til at overveje et vlogger-kamera.

Nikon Z 30

Et af de nyeste kameraer, der henvender sig til vloggere, er Nikon Z 30 med en stor APS-C-sensor og udskiftelig optik.

© Nikon

Hvad er vlogging?

Ordet “vlog” er sat sammen af “video” og “blog” og er altså blogs i videoform, som man typisk finder på YouTube, Instagram og TikTok. Det er altså ikke enkelte film, men videoer, som lægges ud løbende, og hvor man typisk følger en bestemt person, som også optræder i videoerne.

Vloggere kaldes ofte også for youtubere, og deres vlogs kan handle om deres dagligdag eller fx om madlavning, mode, fotografering eller nye gadgets.

> Læs også: Hvad er Instagram Reels?

Hvad er et vlogging-kamera?

De fleste vlogger-kameraer er langt hen ad vejen almindelige kompakt- eller systemkameraer med detaljer, der gør dem særligt velegnede til video.

>Læs også: Stor guide til objektiver

Kameraerne har en fleksibel skærm, der kan pege fremad, så du som fotograf kan se dig selv, når du laver selfies og videoer, hvor du selv optræder.

Panasonic Lumix DC-G100

Skærmen på dette Panasonic Lumix DC-G100 kan pege lige frem, så det er meget nemmere at komponere, når du selv er med på optagelserne.

© Panasonic

Autofokus kan ofte låses på et ansigt eller et øje, så personer altid er skarpe i videoerne. Nogle modeller har en funktion, så du kan holde en ting op foran kameraet, og så sørger kameraet for at stille skarpt på tingen. Når du lægger den væk, skifter fokus til dig igen.

>Se også: I videoserien Kameraskolen gennemgår vi kameraet funktioner og knapper, så du kan tage bedre billeder.

På flere modeller er der gjort noget ekstra ud af lydoptagelse med de indbyggede mikrofoner, hvor der er kælet for lyden. Desuden kan du tilslutte en ekstern mikrofon.

Sony ZV-1

Vlogger-kameraet Sony ZV-1 har en medfølgende vindhætte, der kan placeres over den indbyggede mikrofon, så du får bedre lyd på udendørs video.

© Sony

Vlogger-kameraerne hjælper dig også, når du laver håndholdte videooptagelser, hvor mange modeller har billedstabilisering, der minimerer rystelser. 

Kameraer til vlogging

Canon EOS M50 Mark II

Nikon Z 30

Panasonic Lumix DC-G100

Sony ZV-1

Sony ZV-E10

Vlogger-kameraer er også til foto

Mange vlogger-kameraer har en forholdsvis stor sensorstørrelse, hvilket sikrer høj billedkvalitet – også til foto. Du kan altså også bruge et vlogger-kamera til at tage billeder i høj kvalitet, og du får de samme indstillingsmuligheder som på andre kompakt- og systemkameraer.

>Læs også: Derfor skal du tage et actionkamera med på eventyr

Flere af vloggerfunktionerne kan du i øvrigt også finde i mange andre gode kameraer, som ikke slår på, at de er til vloggere. Du kan altså sagtens bruge mange andre kameraer til vlogging, ligesom du sagtens kan bruge vlogger-kameraerne til mange andre opgaver.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...