Efterårslandskab med høstakke

Få endnu flottere landskabsbilleder med disse 3 simple tricks.

© Shutterstock

3 tips til landskabsbilleder, du måske ikke kendte

Som passioneret landskabsfotograf har du sikkert allerede styr på brændvidder, filtre, stativer og tilbehør. Men kender du disse tricks?

26. september 2017

1. Før øjet rundt i billedet 

Kystlandskab med fyrtårn

Vi læser et billede, som vi læser en bog - fra venstre mod højre. Det har også betydning for kompositionen i dit billede.

© Shutterstock

Du kender sikkert allerede reglen om tredjedele, men det er ikke lige meget, hvilket tredjedelspunkt, objektet i billedet befinder sig på. 

Ligesom vi læser fra venstre til højre, er det også naturligt, at vores øjne bevæger sig den vej, når vi kigger på billeder. 

Hvis din komposition har det interessante i højre side, fører du beskuerens øje gennem hele billedet fra venstre til højre. 

Hvis det interessante ligger i venstre side, stopper beskueren måske med at kigge på billedet, så snart øjet har været forbi fokuspunktet.

Læs også: 3 kompositionsregler du skal kende

2 Brug ulige tal

Landskabsbillede med silhuetter af tre træer

3, 5 eller 7 - ulige antal objekter fungerer ofte bedre i et billede end et lige antal. 

© Shutterstock

Et ulige antal objekter er som regel mere visuelt stimulerende end et lige antal. 

Det giver fx en bedre harmoni i dit billede, hvis du har tre træer i mellemgrunden end, hvis du har fire.

3. Bland perspektiverne

Bjerglandskab fotograferet med vidvinkel-objektiv

Ved at kombinere flere forskellige billeder af en scene, kan du få et landskabsbillede med de perspektiver, du ønsker. 

© Shutterstock

Vidvinkel-objektiver strækker billedet i hjørnerne, og får motivet midt på billedet til at virke mindre i forhold til de udstrakte områder i siderne. 

Derfor har du måske oplevet, at den majestætiske bjergkæde eller de høje træer i mellemgrunden af dit billede endte med at se små ud i forhold til forgrunden og himlen.

Det kan du råde bod på ved at optage flere eksponeringer med forskellige perspektiver. 

Start med at optage den komposition, du vil have i det færdige billede, og peg derefter kameraet lidt nedad, så det, der skal være i mellemgrunden, ender i toppen af billedet. 

På den måde bliver det ’strukket’ lidt, takket være vidvinkelobjektivet. Dernæst sætter du de to billeder sammen med værktøjet Clone Stamp i Lightroom.

> Få 2 numre af magasinet Digital FOTO samt vores nye kursusbog med 100 tips og kurser til Photoshop, Lightroom og Elementsfor kun 49 kroner. Se tilbuddet her.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...