Skyskrabere i tåge

Et billede taget i frøperspektiv får høje bygninger eller træer til at se mere truende ud.

© Shutterstock

Efterår på nye måder med 3 simple tips

Årstidens tåge, regn og mørke kan du udnytte til at skabe flotte, dystre motiver, uanset om du er på landet, i byen, ved vandet eller i skoven

26. oktober 2017 af Kathrine Anker

Mange fotografer gemmer kameraet væk, når det begynder at blive koldt og vådt udenfor, men det er der ingen grund til. 

Regn, tåge og tusmørke egner sig nemlig perfekt til at skabe flotte, mystiske billeder, der emmer af uhygge og dyster stemning. 

Her er tre tips til at fotografere efteråret i et helt nyt lys:

1. Brug månen som lyskilde

Hold øje med månens bevægelser og tag ud omkring fuldmåne, hvor du kan bruge månen som svag belysning til dystre skud. Næste fuldmåne finder sted d. 4. november 2017.

2. Brug gråkort til tåge

Mand går alene i uhyggelig, tåget skov

Hvis tågen gør billedet for lyst, kan du hive mørket og de grå og brune nuancer frem med Levels i billedbehandlingen.

© Shutterstock

Det kan være svært at få den rette hvidbalance, når du fotograferer i tåge. 

Derfor er det en god idé at medbringe et farveneutralt gråkort. Skyd i Raw og tag ét billede med og ét uden kortet – så kan du nemt justere hvidbalancen efter kortet i raw-konverteringen, når du kommer hjem.

Læs også: Sådan fotograferer du i tåget vejr


3. Undereksponér i regnvejr

Når det regner, kan de store, tunge skyer skabe drama og uhygge i dit motiv. Undereksponér med 1/3 blænde for at få skyerne til at virke endnu mørkere, samtidig med at højlysene ikke brænder ud.

> Lige nu får du 2 numre af Digital FOTO leveret til døren sammen med vores populære bog, Photoshopskolen, hvor du får tips og guider til Photoshop, Lightroom og Elements til kun 49 kroner. 

I Digital FOTO nummer 16, kan du læse vores otte-siders artikel om dystre motiver, som du kan bruge både på landet og i byen.

Fotografere efterår i nyt lys

Læs hvordan du udnytter mørke, tåge og regn.

Tegn abonnement på Digital FOTO, og læs artiklen med det samme på din smartphone eller tablet med Wype-appen. Her får du desuden adgang til de seneste fem numre af Digital FOTO og en masse andre abonnementsfordele.

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...