Regnvejr på vej på himlen.

Regn behøver ikke være en anledning til at pakke udstyret væk. Tværtimod er det en god mulighed for at gå ud og fange nogle anderledes billeder, end man plejer at gøre.

© Shutterstock

Gode fotos i silende regn

Når himlen åbner sluserne, er det de færreste, der styrter ud med kameraet under armen. Der er dog god grund til at gøre sig gode venner med regnvejret.

Regn kan give gode effekter i dine billeder, men det er godt at have et par tricks i baghånden, hvis du skal fotografere, når himlen åbner sluserne. 

1. Find den korrekte lukkertid til fotos i regnvejret

Lukkertiden vil ofte variere, når man fotograferer regn, alt afhængigt af hvor kraftig nedbøren er.

Generelt gælder det, at hurtige lukkertider kan fryse regndråberne i luften, gerne så hurtigt som 1/1000 sekund, mens længere lukkertider kan skabe flotte bevægelsessløringer.

Hvis lukkertiden bliver meget langsommere end 1/30 sekund, er der risiko for, at regndråberne bliver helt usynlige på billedet.

 >Læs også: 3 tips til flottere komposition i dine landskabsbilleder 

Landskab fotograferet i regnvejr.

Måler du lyset direkte imod solen, vil dit foto typisk blive undereksponeret. En spotmåling ved siden af solen vil være mere præcis, men du bør alligevel tjekke histogrammet, så du eventuelt kan korrigere eksponeringen.

© Shutterstock

2. Frys dråberne i luften for intense regnfotos

Med kameraet indstillet til manuel fokusering peger du et sted ud i regnen – gerne med en mørk baggrund, så regnen kan stå tydeligt frem på billedet.

Vælg et fokuspunkt med god afstand til baggrunden. Blænd op til fx F1.8, og vælg en ISO-værdi, som er så tilpas høj, at lukkertiden bliver minimum 1/1000 sekund eller hurtigere.

Regndråberne, som falder netop i fokuspunktet, fryses i luften, og de vil stå skarpt frem mod baggrunden.

> Læs også: 3 gode grunde til at bruge telen til landskaber

Sort-hvid foto af regnvejr.

Du kan gøre dine landskaber endnu mere dramatiske ved skyde i sort-hvid. Du kan ændre sort-hvid indstillingerne i kameraet – ofte hedder funktionen Picture Style elle Billedstil. Du kan også bruge et af Lightrooms mange presets til netop sort-hvid fotos i redigeringen. 

© Shutterstock

3. Udnyt sidelyset for tydeligere regndråber

Regn er som regel også lig med gråvejr, men det sker dog, at solen viser sig, mens det øser ned.

Hvis du vender dig med ryggen mod solen, vil du som regel se en regnbue, som altid er værd at fotografere.

Hvis du derimod fotograferer med solen 90 grader på sig, altså med solen direkte fra højre eller venstre, får du sidelyset, som fremhæver strukturer og oplyser den faldende regn, hvilket givet et andet smukt motiv.

> Læs også: 3 motiver du skal skyde på manuelt program

Regn fotograferet i sidelys.

På dette billede pisker regnen ned, mens fotografen har udnyttet sidelyset. Det flotte lys viser tydeligt regnen, som er frosset med en hurtig lukkertid. 

© Shutterstock

4. Bonustip: Husk at tørre dit fotogrej grundigt efter en tur i regnvejret

Det er selvfølgelig vigtigt at tørre udstyret grundigt af, når det har været en tur ude i regnen. 

Også selv om det har været beskyttet at et regnslag. 

Forlæng objektivet maksimalt ved at dreje zoomringen, og eventuelt fokusringen, så dråber og fugt kan tørres væk, og lad det gerne stå fuldt udtrukket i et stykke tid, så fugten kan fordampe. 

Hold i øvrigt øje med kameraets mange små kringelkroge og åbninger.

> Læs også: 4 veje til anderledes fotos af landskaber

Læs også

MÅSKE ER DU INTERESSERET I ...